Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis, 2023 yılına kadar Kıbrıs sorununda bir çözüme varılmaması durumunda, adanın kuzeyinin Türkiye’ye ilhakı tehlikesi konusunda duyduğu endişeyi dile getirdi.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un beşli konferans hazırlıklarına geçen hafta başlamış olduğunu, konferansın aralık sonu veya ocak ayı başında yapılacağını açıkladı.

Güney’de yayımlanan Fileleftheros gazetesine göre Hristodulidis, Lute’un mevcut olumsuz ortam içerisinde Kıbrıs sorununun çözüme doğru ilerlemesini sağlamak gibi zor bir görevi olduğunu belirtirken, “aksi durumda işgal bölgelerinin ilhakı tehlikesinin göründüğü” iddiasında bulundu.

Hristodulidis, 2023 yılına kadar Kıbrıs sorununda bir çözüme varılmaması durumunda, adanın kuzeyinin Türkiye’ye ilhakı tehlikesi konusunda duyduğu endişeyi dile getirdi.

Hristodulidis, “O yıl modern Türkiye’nin kuruluşunun 100. Yıl dönemi olacak ve Erdoğan’ın büyük Türkiye hayali bu yöndedir” iddiasını ortaya koydu.

Meclis Mali Komitesi’nde Dışişleri Bakanlığı’nın 2021 bütçesinin sunumunda konuşan Hristodulidis, “ne yazık ki adanın kuzeyi, kuzey Suriye, kuzey Irak bölgeleri Sayın Erdoğan’ın olası hedefleridir ve bu bizi düşündürerek endişelendirmelidir” dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarına değinen Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisi Jane Holl Lute’nin gayrı resmi bir konferans amacıyla aralık sonları ya da ocak ayı başlarında adaya geleceği bilgisi olduğunu açıkladı.

Hristodulidis, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile konuştuğunu ve onun muhtemelen 10-11 Aralık’ta düzenlenecek Avrupa Konseyi öncesinde Kıbrıs ve Yunanistan’ı ziyaret edebileceğini açıkladı. Kıbrıs sorununun çözümünün bu aşamada başlıca öncelik olduğunu belirten Hristodulidis, dikkatlerin, üzerinde anlaşmaya varılan iki bölgeli, iki toplumlu çerçeve temelinde, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden yeniden başlamasına odaklandığını dile getirdi.

Türkiye’nin tahriklerinin Kıbrıs da dâhil tüm bölgeyi kapsadığını ve devam ettiğini savunan Bakan “uluslararası toplum Türkiye’nin bu davranışlarını iki temel nedene bağlıyor. Birincisi, Erdoğan, modern Türkiye’nin kuruluşunun 100. yıl dönemi olan 2023 yılına kadar Neo-Osmanlı yaklaşımını uygulamaya geçirmek ve bölgede ve İslam dünyasında lider güç olmak ve ikincisi de ülke içinde karşı karşıya bulunduğu önemli ekonomik zorluklar” diye konuştu.

Nikos Hristodulidis “Bu çerçevede, Kıbrıs’a karşı gerek Varoşa kapalı kentinde, gerek deniz bölgesinde gerekse kıta sahanlığındaki tahrikler doruğa ulaşıyor” değerlendirmesi yaptı.