Güney Kıbrıs Üniversitesi yerleşkesinde çalışan aşı merkezini ziyaret eden Rum Sağlık Bakanı Michalis Hadjipantelas ve Bakanlık Genel Müdürü Christina Yiannaki, Koronavirüs vakaları ve aynı zamanda özel hastanelerden gönderilen diğer tür vakalarla dolu olan devlet hastanelerinin Yoğun Bakım Birimlerinin karşı karşıya bulundukları sorunlara değindi. Michalis Hadjipantelas, sorunun özellikle aşı olmamış genç insanlardan ve aile üyelerinden kaynaklandığını belirtti.

Koronavirüs hasta sayısındaki artışla ilgili olarak Bakan, yoğun bakım bölümünde gerçekten sorunlar olduğunu, şu an yoğun bakımda dört çocuk babası 46 yaşında bir kişi, iki çocuklu 42 yaşında bir kişi ve 40 yaşında dört çocuklu bir kişinin tedavi gördüğünü açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kişiler yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyorlar. Aynı anda arka planda aileleri de endişeli bekleyiş içinde. Bizimle iletişime geçerek, sevdiklerini kaybetmemeleri için elimizden gelen her şeyi yapmamızı istiyorlar. Genç insanlar, çocukları, kardeşleri, sevenleri var. Hastane personeli mümkün olan her şeyi yapıyor ama bu noktaya varmamak için tek yol var o da aşılanmak. Şu an yoğun bakım biriminde bulunan vatandaşlarımız aşılanmış olsalardı bu sorun yaşanmayacaktı ve aileleri de bunu söylüyorlar: Keşke aşı olsalardı da bu acıyı yaşamasaydık diyorlar."

Rum Bakan, Genel Hastanede üçüncü bir Yoğun Bakım Birim açılacağını; ancak halkın sayısız yoğun bakım bölümleri oluşturulamayacağını anlaması gerektiğini vurguladı ve “Kalp, kanser gibi daha başka sağlık sorunları olan başka hastalar da var ve onları bu bölümlerden dışlayarak yoğun bakım bölümlerini sadece aşılanmamış kişiler için kullanamayız. Herkese hizmet vereceğiz” dedi; Yoğun Bakım Birimlerinin dolmaması ve hastaneler üzerindeki baskının hafifletilmesi için herkese aşı olma mesajı gönderdi.

Bakan, açılacak olan Yoğun Bakım Biriminde ek 10 yatak olacağını ve daha fazla 12 yatak için planlar olduğunu dile getirdi ve bu bölümün bugün açılabileceğini duyurdu. Bunun yanı sıra, özel hastanelerde de çok sayıda hastanın yoğun bakımda olduğunu kaydetti.

Rum Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Christina Yiannaki, Bakan ile gerçekleştirilen son toplantıda kendisinin huzur evleri konusunu masaya yatırdığını çünkü en ufak bir bahane ile yaşlıları hastaneye gönderdiklerini söyledi. Bu nedenle kişisel özel doktorlara kayıtlı hastalarını kontrol etmek amacıyla şahsen huzur evlerine ziyarete gitmeleri ve sadece ciddi durumlarda hastaları hastanelere göndermeleri için mektup gönderdiğini duyurdu.

Bakanlığın yaklaşık 236 hastayı devlet ve özel hastanelere yönlendirdiğini belirten Rum Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Christina Yiannaki, özel hastanelerde şu an 93 hasta ve yoğun bakımda ise 28 hasta bulunduğunu açıkladı. Yiannaki, “Her gün, hastaların yoğun bakımdan çıkmaları ve Koronavirüsü dışındaki vakaların özel hastanelere yönlendirilmeleri konusunda program yapılıyor. Bu çok zor bir yönetim ama Bakanlık hastalara yardımcı olmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Bu sabah ciddi sağlık sorunu olan 26 yaşında genç bir kız Almanya’ya gönderildi. Dün de benzeri bir durum yaşandı” dedi.

Yiannaki, “Gerçekten de bize ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bakanlık tüm bu çabaları destekliyor ama bu kolay bir şey değil. Özel sektördeki yoğun bakım bölümlerinin de sonsuz olmadığını unutmamalıyız” diye konuştu.