Fileleftheros gazetesi “Kriz Günleri, Abluka Altında Günler… Kıbrıs Al- Üst, Okullar ve Hastaneler Kapalı, Toplantı Yasakları” başlığıyla manşetten ve iç sayfalardan geniş yer verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın korona virüsü yüzünden alt-üst olduğunu ve korona virüsünün yayılmasının önlenmesi için kapsamlı önlemler alınması konusunda hareket ettiğini yazdı.

Güney Kıbrıs’ta iki korona virüsü vakası tespit edilmesinin Rum hükümetinin iki ayağını bir pabuca soktuğunu yazan gazete, hükümetin, Rum Bakanlar Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği 4 saatlik toplantının ardından bir dizi önlem açıkladığını belirtti.

Gazete, Rum Bakanlar Kurulu’nun okulları kapattığını, etkinlik ve törenleri iptal ettiğini, aynı zamanda kilise ayinleri de dahil olmak üzere 75 kişiden fazla kişinin yer alacağı toplantıları yasakladığını ilan ettiğini ekledi. 

RUM SAĞLIK BAKANININ AÇIKLAMASI

Rum Sağlık Bakanı Konstantinos Yoannu ise gazeteye açıklamasında, bakanlığın ilk önce yetkili Avrupa kurumlarından tavsiyeler istediğini ve önlemlerin daha sonra alındığını belirtti.

Önlemler konusunda gerek Dünya Sağlık Örgütü, gerek de yetkili Avrupa kurumlarına başvurduğunu dile getiren Yoannu, yapılacak toplantılarla ilgili 75 kişi sayısının da bu temelde belirlendiğini izah etti.

Yoannu, bu kısıtlamaların yeme-içme alanları, sinemalar, tiyatrolar, kiliseler, resepsiyonlar ve katılımcıların birbirlerinden güvenli olmayan bir mesafe bulunduğu genel olarak kapalı alanlarla ilgili olduğunu belirtti.

Konstantinos Yoannu, ilgili bir soru üzerine, alışveriş merkezlerinin büyüklüklerinden ötürü bu alanlarla ilgili kategorilere girmediğini söyledi.

Restoranlar/kafeler konusunda ise Yoannu, restoranların durumunda, örneğin içeride 75 kişiden fazla kişi olmamasına itina gösterilmesi gerekeceğini ve bunun ise rezervasyonlarla kontrol edilebileceğini sözlerine ekledi.

Güney Kıbrıs’ın iki büyük hastanesi olan Lefkoşa ve Limasol Rum Genel Hastanelerinin, dıştan gelecek hastalara, ameliyatlara ve tanı konulması için yapılacak testlere kapalı olduğunu belirten gazete, korona virüsü testlerinin yapılmakta olduğu Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’nün de alarm durumunda olduğunu ifade etti.

Rum Meclisi ile Yüksek Mahkeme’nin, korona virüsü dolayısıyla alacakları önlemlere karar vermek için bugün toplanacaklarını kaydeden gazete, Rum meclisindeki komitelerin bugün yapacakları toplantıların hali hazırda ertelendiğini ve Rum siyasi parti başkanlarının toplanmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan gazete, Rum Kilisesi Sen Sinodu’nun da, hükümetin toplantıları yasaklama kararının ardından bugün görüşünü ortaya koymasının beklendiğini iletti.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre ise, Rum Sağlık Bakanı Yoannu, açıklamasında, korona virüsü tespit edilen 25 yaşındaki kişinin temasta bulunduğu kişilerin sayısının sınırlı olduğunu çünkü şahsın kendi kendini karantinaya aldığını söyledi.

Korona virüsü konusunda panik yapılmaması gerektiğini de dile getiren Yoannu, ancak herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

YURT DIŞINDAN GELECEK YOLCULARLA İLGİLİ KISITLAMALAR

Gazete “Yolcularla İlgili Kısıtlamalar, Günde 45 Uçuş” başlıklı haberinde ise, Rum Sağlık Bakanlığı’nın, çok sayıda korona virüsü vakasının görüldüğü ülke ve bölgelerden (Yunanistan, İngiltere, Fransa, Almanya) Güney Kıbrıs’a hava yoluyla gelen kişilerle ilgili son direktiflerine göre, yurt dışından Güney Kıbrıs’a giden günde yaklaşık 5 bin 100 kişinin 14 günlük karantinaya girmesi veya kendi kendisinin durumunu takip etmesi gerekeceğini yazdı.

Bunun, direktiflerden etkilenmekte olan ülkelerden gelen uçuşların sıklığı ile günlük yolcu sayısını gösterdiğini kaydeden gazete, 24 saatte yaklaşık 45-50 uçuştan söz edildiğini belirtti.

Örneğin, dünden bugün akşama kadar olan 24 saat içerisinde, virüsten etkilenmiş olan destinasyonlardan Güney Kıbrıs’a 45 sefer yapılacağını yazan gazete, ilgili direktif temelinde, yaklaşık 5 bin 100 yolcunun, ya evlerinde kendi kendilerini karantinaya alma süreci ve telefon gözetimi altına girmeleri gerekeceğini, ya da kendi kendilerinin durumunu takip etmeleri ve hareketlerini (yer değiştirme) kısıtlamaları gerekeceğini kaydetti.

Haftada yaklaşık 35 bin kişiye ulaşan binlerce yolcunun kısıtlamaya tabi tutulmasının sosyal ve diğer etkilerinin açık olduğunu da belirten gazete, virüsten etkilenmiş ülkelerden Güney Kıbrıs’a turist olarak giden yolcularla ilgili icraatların ne olacağı ve ne yapılması gerektiğinin de cevapsız kalan birçok sorunun arasında bulunduğunu vurguladı.

Sağlık bakanlığının ülkeleri 3 kategoriye ayırdığını da yazan gazete, birinci kategoride Çin’in Hubei 
kenti, İtalya, İran ve Güney Kore’nin bulunduğunu ve bu ülkelerden gelenlerin eğer imkan varsa evlerinde veya Sağlık Bakanlığı’na ait alanlarda tıbbi takip altında karantinaya alınmalarının zorunlu olduğunu belirtti.

İkinci kategoride ise Çin’deki Hubei kenti dışındaki yerleşim yerleri, Japonya, Hong Kong, Almanya, Fransa, İspanya, Yunanistan ve İngiltere’nin bulunduğunu yazan gazete, buralardan gelenlerin ise evlerinde veya sağlık bakanlığına ait bir yerde 14 günlüğüne kendi kendilerini telefonla takip edilmek suretiyle karantinaya almalarının mecburi olduğunu ifade etti.

Üçüncü kategoride ise İsviçre, Hollanda, İsveç, Belçika ve Singapur’un bulunduğunu kaydeden gazete, buralardan gelenlerin ise sağlık durumlarını kendilerinin takip edeceğini ve gerekmesi durumunda “1420” numaraları hattı arayacaklarını bildirdi.

“Cyprus Airways” havayolu şirketinin hali hazırda uçuş kısıtlamaları ilan ettiğini yazan gazete, “Aegean” şirketinin ise, korona virüsü dolayısıyla programlarında değişiklik yapmak isteyen yolcularıyla ilgili ücretsiz kolaylıklar yapılacağını ilan ettiğini ekledi.

Politis gazetesi ise Mart ayı için Güney Kıbrıs’la ilgili uçuşlarda havayollarında yapılan rezervasyon iptallerinin yüzde 4’e ulaştığını yazdı.

KORONA VİRÜSÜYLE İLGİLİ WEB SİTESİ

Rum Sağlık Bakanlığı ile ambulans hizmetlerinin ise, halka, korona virüsü semptomları gösteren kişilerin ulaşması için belirlenen “1420” numaralı hattın gerekmedikçe meşgul edilmemesi çağrısında bulunduğunu yazan gazete, bu hattın bilgi almak için değil, korona virüsü semptomlarının bildirilmesiyle alakalı olduğunu kaydetti.

Haberde, korona virüsüyle ilgili bilgiler ve yeni haberler için, halkın www.pio.gov.cy/coronavirüs sitesini ziyaret edebileceği de belirtildi.

POSTA PAKETLERİNDE GECİKMELER

Öte yandan, Rum Posta Dairesi’nin, halkı, korona virüsünün İtalya’da hızlı bir şekilde yayılması, dolayısıyla hava yolu şirketlerinin İtalya’ya yönelik uçuşlarını askıya almaya başladığı ve bundan ötürü İtalya’dan gelecek posta paketlerinde gecikmeler yaşanmasının beklendiği konusunda bilgilendirdiğini de iletti.

Gazete, İtalya’dan gelecek veya İtalya’ya gönderilecek posta paketlerinin yeni bir uyarıya kadar askıya alındığı da ifade edildi.

TURİZMDE KAYIP AYLAR

Öte yandan, gazete, “Turizmde Kayıp Aylar- Turizmde Kara Sayfa” başlıklı bir haberinde ise, psikolojinin turizmle iç içe geçmiş bir şey olduğunu, dolayısıyla turizmin korona virüsünün en büyük kaybedeni olduğunu yazdı.

Rum ekonomisinin ve yüzlerce işletmenin, turizme dayandığını yazan gazete, dolayısıyla istenen şeyin, bu sektörün desteklenmesi olduğunu belirtti.

Gazete, Rum Turizm Müsteşarlığı’nın, turizm operatörleriyle sürekli görüşmeler organize ettiğini ve dün de krizin idare edilmesine ilişkin planların ele alınması için Rum Otelciler Birliği (PASİKSE) ilçe komiteleriyle yeni bir görüşme daha yapıldığını kaydetti. Gazete, Mart ve Nisan aylarının turizm açısından kayıp aylar olarak addedildiklerini ve yaz aylarının kurtarılması için mücadele edileceğini belirtti.

Şu an turizmdeki krizin idare edilmesi ve önümüzdeki aylarda turizmin cazip hale getirilmesi için bir eylem planı hazırlanmakta olduğunu yazan gazete, turizm acentelerinin de büyük bir darbe aldığını, çünkü korona virüsü yüzünden tur paketlerinin iptal edildiğini ifade etti.

Gazete, Rum Turizm Müsteşarı Savvas Perdios’un ise açıklamasında, korona virüsü yüzünden, bu sezon turizmin gidişatı konusunda kasvetli bir manzara ortaya konduğunu yazdı.

Perdios açıklamasında, turizmin geçmişteki krizlerde ekonomiyi desteklediğini, şimdi ise turizm sektörünün desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Önlerinde çok kötü bir turizm sezonu bulunduğunu kabul eden Perdios, bunun çok zor bir sezon olacağını ve bunun diğer krizlerden en büyük farkının, turizmin ekonomiyi kurtarmayacağını ve tam aksine yardıma ihtiyacı olacağına işaret etti.

MARKETLERDE ARTAN HAREKETLİLİK

Gazete, başka bir haberinde, korona virüsü salgını ve Güney Kıbrıs’ta görülen ilk vakaların, tüketiciler arasında ciddi endişeye neden olduğunu ve insanların gereksinimlerini karşılamaya koştuklarını yazdı.

Bunun sonucunda marketlerde artan bir hareketlilik ve belirli ürünlerin daha çok satın alındığının görüldüğünü kaydeden gazete, marketlere koşan insanların daha çok kişisel temizlik ürünleri aldıklarını belirtti.

Market raflarından antiseptikler, alkol, ıslak mendil, ev temizlik ürünleri, dezenfektanlar, eldiven ve tuvalet kağıdının eksilmeye başladığını belirten gazete, eczanelerde de durumun aynı olduğunu ve tüketicilerin yüz maskeleri başta olmak üzere kişisel temizlik ürünleri almaya koştuklarını ifade etti.

Alışveriş merkezlerinde ise durumun tam tersi olduğunu belirten gazete, insanların alışveriş merkezlerine gidişlerinde azalma olduğunun görüldüğünü ekledi.

Politis gazetesi ise “Antiseptik Yerine Zivaniya ve İspirto Alıyorlar” başlıklı bir haberinde, marketlerde kişisel hijyen ürünleri bulunmaması yüzünden, vatandaşların zivaniya ve ispirto gibi alkollü içecekler almaya başladıklarını yazdı.

Gazete, Lefkoşa Rum kesimindeki eczanelerde koruyucu maske ve antiseptiklerin bulunmasının neredeyse imkansız hale geldiğini de ekledi. 

“EKONOMİ BİLİNMEYEN SULARDA”

Gazete, ekonominin bazı antikorlara sahip olduğunu ancak korona virüsü yüzünden ortaya çıkacak durgunlukla baş etmek için sınırlı bir direnci olduğunu yazdı.

Rum hükümetinin, ekonominin korona virüsü dolayısıyla sahip olması muhtemel etkileri ve alınması gerekecek önlemleri ölçüp biçmeye başladığını yazan gazete, her halükarda bunun dünya çapında eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu, dolayısıyla bununla başa çıkma yöntemleri konusunda emsal bulunmadığını belirtti.

Haberde, turizmin gidişatının, kalkınma hızını belirleyeceği de vurgulandı.

Alithia ise haberinde, Rum Sermaye Piyasası Komitesi’nin de, borsada yer alan ve özellikle turizm sektörü ve otelcilikle meşgul olan şirketlerden, korona virüsünün etkileri konusunda bilgilendirme beklediğini yazdı.

“MAĞUSA” BÖLGESİNDEKİ HASTANE KORONA VİRÜSÜ İÇİN HAZIR

Öte yandan gazete, Rum tarafında bulunan “Mağusa Bölgesi Genel Hastanesi”nin gerekmesi halinde korona virüsü tespit edilen hastalara ev sahipliği yapacağını ve bu amaçla dün hastanede bir tatbikat yapıldığını belirtti.

Haberde, yapılan düzenlemelerin ardından 28 kişilik yatağın hastalar için hazır olduğu ve bu sayının 120’ye kadar çıkabileceğine işaret edildi.

VİRÜSLE İLGİLİ KISITLAMALAR ANAYASA’YA UYGUN

Rum Bakanlar Kurulu’nun, kamu sağlığının korunması için önlemler alınması konusunda, Anayasa’dan kaynaklanan bir meşruluğa sahip olduğunu da yazan gazete, Rum Bakanlar Kurulu tarafından dün açıklanan önlemlerin, vatandaşların “Kıbrıs Cumhuriyeti” içerisindeki özgür dolaşım hakkını kısıtladığının düşünülebileceğine işaret etti.

Dolaşım hakkının kısıtlanması konusunda Anayasa’nın iki temel şart ortaya koyduğunu yazan gazete, Anayasa’ya göre, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bir kişinin özgürlükten yoksun bırakılmasına dahi müsaade edebileceğine işaret edildi. Gazete, korona virüsü ve diğer bulaşıcı hastalıklar durumunda “bağımsızlıktan önce” yürürlüğe giren karantina yasası maddelerinin uygulanmakta olduğunu ifade etti.

Haberde, Rum Bakanlar Kurulu’nun açıkladığı önlemlere uyulmamasının, ceza gerektiren suç olduğu da vurgulandı.

İlgili yasanın, önlemlere uyulmaması durumunda, 6 aya kadar hapis cezası veya 770 Euro’ya kadar para cezası veya her iki cezayı da öngördüğü belirtildi.

YÜKSEK MAHKEME YARGIÇLARI KARANTİNADA… RMMO’DAN YOKLAMA ERTELEMESİ

Politis gazetesinde yer alan bir haberde de, Yunanistan’da bulunan ve Güney Kıbrıs’a dönen iki yüksek mahkeme yargıcının 14 gün boyunca evde karantinada kalacağını ve bu nedenle Yüksek Mahkeme’nin işleyişinde problem olacağını yazdı.

Gazete, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) seferberlik çağrılarını Mayıs ayına ertelediğini de ekledi.