Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Jale Refik Rogers, meclisteki komitelerin verimli çalıştığını, halkı yakından ilgilendiren önemli yasaların geçirildiğini belirtti.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanlığını da yürüten Rogers, katıldığı bir programda hem yasal çalışmalarla ilgili hem de güncel konularla ilgili açıklama yaptı.

Rogers, Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yasası’ndaki bazı uygulamaları engelleyen maddeleri düzenlediklerini, uzun yıllardır üzerinde çalışılan Mesleki Yeterlilik Yasası’nı komitede tamamlayarak Meclis Genel Kurulu’ndan oy birliği ile geçirdiklerini anlattı. 

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, Rogers yasanın getireceği avantajları ve işleyişi şu sözlerle ifade etti: 

“Yasanın meclisten geçmesiyle birlikte üniversite eğitimi gerektirmeyen iş kollarında seviyeler belirlenecek, bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulacak. Milli Eğitim Bakanlığı sekiz seviyeden oluşan eğitim programları düzenleyecek. Böylece kişi iş başvurusu yaptığında seviyesi de belgelenmiş olacak. Yasa işverene kaliteli iş gücü kazandırmak açısından da çalışanın zorlanmaması açısından da belirleyici olacak. Ülkemize yurt dışından gelen çok fazla işçi var. Onlar için de bir denklik süreci olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’yla Çalışma Bakanlığı meslek standartlarının oluşturulmasında birlikte çalışıyor. 56 meslek kolunda standartları halihazırda belirlediler. Yasal zemin de komitemizin çalışmaları ile oluşturuldu. Çıraklık ve Mesleki Eğitim Yasası ve Mesleki Yeterlilik Yasası artık birlikte çalışacaklar.”

“ÖZEL EĞİTİM YASASI İHTİYAÇ DUYAN BİREYİN EĞİTİM SÜRECİNİ DÜZENLEYECEK”

Jale Refik Rogers, komite olarak şu an Özel Eğitim Yasası üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Bu yasanın yıllardır konuşulan ama yasal boşluğu giderilemeyen bir yasa olduğunu aktaran Genel Sekreter, bu nedenle özel gereksinimli birçok bireyin mağduriyet yaşadığını ifade etti. 

Görüşmelerini birkaç ay içinde tamamlayıp yasayı meclisten geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Jale Refik Rogers, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin doğduğu andan itibaren eğitim süreçlerini düzenleyecek ve eğitim çerçevesini çizecek.

“ENGELLİ ÇALIŞANLARIN BAREM MAĞDURİYETİ SONA ERDİ”

Rogers’ın bilgi verdiği bir diğer yasa ise Engelli İstihdamı Yasası oldu. 

Jale Refik Rogers şunları kaydetti:
“Bu, 1993 yılında o tarihteki kamu görevlileri yasasındaki barem skalasıyla yapılmış bir yasa. Sonrasında kamu görevlileri yasasında barem skalaları değiştirilmiş ancak engelli istihdamıyla işe giren kişilerin baremlerinde değişiklik yapılmamıştı. Bu da ciddi bir mağduriyete neden oluyordu. Bir yasa değişikliği yaparak baremleri eşit hale getirdik. Engelli istihdamı kapsamında çalışan kişiler kamu görevlileri ve kamu çalışanları yasalarına paralel barem ilerlemesine tabi olacaklar. Artık engelli istihdamı kapsamında işe giren kişiler de diğer kamu çalışanları ile paralel baremlerde ilerleyebilecekler, böylece uzun süredir devam eden bir eşitsizlik giderilmiş oldu.” 

Rogers, komite olarak yasadaki gerekli değişiklikleri yapabilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.  

Bilişim Suçları Yasası, Tüketici Kredileri Yasası gibi halkı yakından ilgilendiren yasaların geçtiğini de hatırlatan Rogers, böylece büyük yasal boşlukların giderildiğini, vatandaşın haklarını aramasına yönelik önemli adımlar atıldığını belirtti.