Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yakında başlayacak olan 2015-2016 Akademik Yılı ile ilgili olarak Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ile Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter birlikte basın toplantısı düzenlediler.

 

Gazimağusa Belediyesi konferans salonunda yer alan basın toplantısında, yeni kayıtlar, üniversitenin faaliyetleri, projeleri, kent-üniversite bütünleşmesi gibi konular ele alındı.

 

Basın toplantısında DAÜ Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan ile Halkla İlişkiler ve Basın Müdür Vekili Murat Aktuğralı da hazır bulundu.

 

OSAM:” 6 BİN YENİ ÖĞRENCİ”
Basın toplantısında ilk sözü alan DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, üniversite olarak yeni akademik yıla “yüzde yüz” hazır olduklarını vurguladı.

 

Üniversitenin “her zaman olduğu gibi bu yıl da”  kaliteden ödün vermeyeceğini söyleyen Osam, 4-5 bölümün daha kısa bir süre içerisinde uluslararası kalite belgesi aldığını belirtti.

 

ÖSYM ile Türkiye’den tercihlerle ilgili açıklama yapan Osam, geçen yıllarda ilk tercih sayısı sınırlı iken bu yıl yerleşme hakkı kazanan  500’e yakın adayın ilk tercih olarak DAÜ’yü seçtiğini; bunda da uluslararası akreditasyonlar ve kalitenin büyük rol oynadığını kaydetti.

 

Yeni akademik yılda 6 bine yakın yeni kayıt gerçekleşmesini beklediklerini belirten Osam, böylece üniversitenin toplam öğrenci sayısının ise 21 bini geçmiş olacağını kaydetti.

 

“BANKALARA BORÇ YOK”
Üniversitenin mali tablosuna da değinen Osam, mali tabloda büyük bir iyileşme gerçekleştiğini, üniversitenin bankalara borcu bulunmadığını, ölü dönem diye nitelendirilen, üniversiteye para akışının olmadığı dönemlere ilişkin de önemli bir iyileşme yaşandığını kaydetti.

 

Prof. Osam 17 milyon TL tutarında bir proje ile yeni kütüphane yapımının gündemde olduğuna dikkat çekerek, üniversitenin mali tablosundaki iyileşme ile birlikte kendi binasını yapabilir duruma geleceğini kaydetti.

 

HARÇLAR TL ÜZERİNDEN
Üniversite harçlarına da değinen Osam, Türkiye ve KKTC uyruklu öğrencilerin harçlarını TL, üçüncü ülkelerden gelenlerin ise ABD Doları bazında yatırdıklarını, öğrencilerin  döviz kurunun yükselmesinden kaynaklı sıkıntı yaşamadığını belirtti.

 

DAÜ’nün Gazimağusa ve KKTC için önemine işaret eden  Osam, 112 ülkeden öğrencinin DAÜ’de öğrenim gördüğünü söyledi.

 

İŞTEN DURDURULAN TÜM AKADEMİSYENLER GERİ ALINDI
Osam, 2011 yılında çeşitli  nedenlerle işten çıkarılan öğretim üyelerinin  tamamını yeniden işe aldıklarını belirtti.

 

PROJELER
Üniversitenin yürüttüğü projeler hakkında bilgi veren Osam, KKTC ürünü bir oyunun akıllı telefonlara uygulanmasıyla ilgili çalışmanın son aşamada olduğunu, Mühendislik Fakültesi’nde ise  iki motorun tasarımının yapıldığını anlattı.

 

ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞME
Osam, DAÜ’nün şehirle bütünleştiğini, Belediye Başkanı’nın Bandabuliya Projesi’nin de buna önemli katkı sağladığının altını çizerek, bina tahsis edilmesi halinde bazı fakülteleri şehir içine taşımaya hazır olduklarını söyledi

 

ARTER
Gazimağusa Belediye Başkanı ve eski DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı İsmail Arter de  KKTC’nin üniversiteler ülkesi olduğuna işaret ederek, üniversiteler arasındaki rekabetin de doğal olduğunu vurguladı.

 

Üniversite-şehir ilişkisine dikkat çeken Arter, 41 bin nüfusa sahip Gazimağusa’da ayrıca 21 bin öğrenci  bulunduğunu ifade ederek,  Belediye olarak yerel hizmetlerde üzerilerine düşeni eksiksiz yapmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Öğrencilerin kent, üniversite ve ülke için önemine dikkat çeken Arter,  hizmetler açısından öğrencilerde memnuniyetsizlik olmaması gerektiğini, bu konuda hassas davrandıklarını belirtti.

 

Arter, dış ülkelerden gelen öğrencilerin  gurbette yaşama psikolojisini en aza indirmek için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, öğrencilerin huzurunun çok önemli olduğunu söyledi.

 

Arter, amaçlarının öğrencilerin huzurlu bir öğretim süreci geçirmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.

 

Arter, öğrencilere, yaşadıkları sıkıntılarla ilgili Belediye’ye başvurmaları çağrısı yaptı.