Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş basın toplantısı düzenledi.

Başbakanlık Şeref Salonu’nda saat 18.00’de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in üç günlük ziyaretinde yapılan çalışmalar konusunda bilgi verildi.

Ekonomik ve mali konulardaki sıkıntıların aşılması konusunda çalışmalar yapıldığı ve neticelerinin kısa sürede görülmeye başlanacağı belirtildi.

DENKTAŞ: “7-8 BAKANLIĞIN ÇEŞİTLİ KONULARINI HEYETLERLE BİRLİKTE ELE ALDIK”

Toplantıda ilk sözü alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in üç günlük ziyaretinde 7-8 bakanlığın çeşitli konularını heyetlerle birlikte ele aldıklarını belirtti.

İşbirliğinin daha da artması, atılacak adımların hızlanması bakımından, bürokrasideki iki taraftaki tıkanıkların aşılması bakımından son derece yararlı bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Denktaş, Türkeş ve heyetine teşekkür etti.

Denktaş, “Güzel dolu dolu verimli üç gün geçirdik. Değindiğimiz birçok konu kendi iç sıkıntılarımız nedeniyle aşamadığımız konulardı. Bunların nasıl aşılacağı konusunda görüş birliğimiz var. Umut ederim yeni bütçe ile de çok daha güzel icraatlara imza atabileceğiz” dedi.

Denktaş, Başbakana her aşamada bilgi verdiklerini, tıkanıklıkların aşılmasında da katkısını aldıklarını ifade ederek, Özgürgün ve Türkeş’e teşekkür etti.

TÜRKEŞ: “DAHA İYİ DAHA GÜZEL BİR KKTC OLMASI BAKIMDAN OLUMLU ADIMLAR ATTIK”

Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de, 3 yıllık bir ekonomik program bulunduğunu hatırlatarak, bu yıldan başlayıp devam edecek olan programın her iki tarafın da hükümet değişiklikleri ve aksaklıkları nedeniyle geciktiğine işaret etti.

“Buradaki konuları nasıl hızlandırabilir, nasıl dinamik hale getirebiliriz diye belli bir gündeme bağlı olarak, bakanlıklarda yürüyen konuları ve tasarlanmış işler üzerinde yoğun bir çalışma yaptık” diyen Türkeş, bunların zaten teknik heyetin buradaki bürokratlarla görüşmekte olduğunu ancak daha hızlandırmak açısından yapıcı bir çalışma yapıldığını söyledi.

Başbakana ve üç gününü kendilerine ayıran Serdar Denktaş ile ilgili bakanlara teşekkür eden Türkeş, “Daha iyi daha güzel bir KKTC olması bakımdan olumlu adımlar attık. İhtilafımız var diyemeyiz. Çalışmalarımızı gitmeden önce Başbakan’a bilgi aktarmak için geldik. Zaman zaman bu çalışmaları yapacağız” dedi

ÖZGÜRGÜN: “ÇALIŞMALARIN NETİCELERİ KISA SÜREDE GÖRÜLECEK”

Toplantıda son olarak konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, çok yararlı bir çalışma ziyareti olduğunu belirtti.

Özellikle KKTC ekonomisi, mali yapısı ve bu anlamda ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nün işleyişi, gelecek dönemdeki projeler ve bakanlıklarla ilgili konularda geniş kapsamlı çalışma yapıldığını kaydeden Özgürgün, KKTC ve Kıbrıs Türk halkının bu çalışmaların neticelerini önümüzdeki dönemde kısa süre içerisinde göreceğini söyledi.

Özellikle başlayacak, başlamış olan ve bitmeye yakın olan projelerin Kıbrıs Türk halkına ve KKTC ile ekonomisine çok ciddi katkıları olacağını belirten Özgürgün, ekonomik gelişmeye ve ülkenin rahatlamasına neden olacak sonuçların ortaya çıkacağını ifade etti.

Anavatan Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı iki devlet ama kardeş devletler ilişkisi olduğunu vurgulayan Özgürgün, “Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı iki kardeş halk olarak her zaman aynı yolu yürüdü ve yürümeye de devam edecektir” dedi.

Bugünlerde ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalan ada için, projelerin en önemlisi olan su projesinin zamanında hayata geçtiğini,  projenin adaya ve özellikle de kuzeye hayat vermekte olduğunu belirten Özgürgün, “Böylesine büyük proje en önemlisidir. Yüz değil bin yıllık bir projedir” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, “Ümit ederiz ki barış suyu olarak gelen bu projeyle güneye de önümüzdeki dönemlerde hayat verilecektir. Biz bu dileğimizi her zaman ortaya koyuyoruz. Ama Türkiye’nin  buradaki varlığı, bu coğrafyadaki gücü, önemi Kıbrıs adasına yardım edilebilecek bu yakınlığından dolayı, bugün su yarın enerji ve diğer alanlarda da projelere imza atılabilecek” dedi.

Özgürgün, bakanlara ve başbakan yardımcıları ile bürokratlara teşekkür ederek, “Özellikle bu dönemde önümüzü daha iyi görme fırsatı bulduk. Hem Ekonomik, mali ve sosyal altyapının gelişmesinde hem de önümüzdeki dönem atacağımız adımlarda çalışmalar devam edecek” şeklinde konuştu.

Özgürgün çalışmaların hem Türkiye hem de KKTC halkına ciddi yararlar sağlayacağını ifade etti.