Niyazi’s işletmecisi Ahmet Aydeniz, 64 yıl önce Limasol'da Türk mahallesinde, restorana çevrilen markette pişirilen kebapların lezzetini yaymaya devam ediyor…



Babası Niyazi Cemali’nin 1949’da Güney Kıbrıs’ın Limasol kazasındaki Türk mahallesinde, restorana çevirdiği markette pişirdiği kebapların lezzetini ülkenin kuzeyine yayan Ahmet Aydeniz, Niyazi’s restoranların 6’inci şubesini Gazimağusa’da hizmete açtı.

Henüz 10 yaşından mesleğin tüm inceliklerini babasından öğrenen Ahmet Aydeniz, mangal partilerinden devasa bir sektör yarattı.

Uzun yıllar babasının sağ kolu olarak meslekte yetişip, yüksek öğrenimini de tamamlayarak işin başına geçen Ahmet Aydeniz, uzun yıllardır adını başarılı bir restoran işletmecisi olarak korudu.

Niyazi’s full kebap 64 yıllık bir tecrübeye sahip. Ahmet Aydeniz, 1974’ten sonra, kuzeyde Dome Hotel karşısına açtıkları Denizkızı Hotel’den sonra yeni işletmelerini arka arkaya devreye koydu.

Girne’de Niyazi’s Restoran&Bar, Niyazi’s Restoran&Take Away ve Lagon Balık Restoran ile Lefkoşa’daki Mirage Restoran .

Tüm restoranların menülerinde beynelmilel mutfaklardan seçmeler var. Menülerin en popüleri ise eski günlerden kalma “Full Kebab”.

 

“Full kebabı” tescilledik
 “Full kebapı”  kendilerine ait bir marka olarak tescillediklerini anlatan Ahmet Aydeniz, zor şartlarda işe başladıklarını ancak kısa sürede isimlerini ada çapında hatta Türkiye’de dahi duyurduklarını anlattı ve şöyle devam etti:

 “Babam, nenem ve dedemin katkısıyla, Limasol’un Türk bölgesinde kendisine bir bakkal dükkanı açar. Yandaki boş odaya da masalar yerleştirir. Dükkanı kapattıktan sonra, arkadaşlarıyla mangal keyfi yapardı. Zamanla bu masalar bakkal dükkanının önüne taşınırdı. Mahalleli rağbet gösterince, dükkanı restorana çevirdi.

Kısa zamanda, Kıbrıs usulü kebaplar beğenilip, tanınmaya başlar. Önceleri basit birkaç menüden oluşan kebaplar, Kıbrıs’a özgü birkaç çeşidin de eklenmesiyle çoğalır. Hepimizin duyduğu meşhur ‘Şeftali Kebabı’ da işte bu çeşitlerden biridir. Niyazi’nin şeftali kebabı reçetesi ta eski günlerden gelmedir… Tadı Niazi’sdeki diğer kebap çeşitleri gibi hala değişmemiştir ve hep aynı usulle hazırlanıp mangalda pişirilmektedir.

Kısacası, çok geçmeden Niyaz’s mekanı Limasol’da popüler bir restorana dönüşür.  Niazi’s Restaurant mahalleli müşterilerine Limasol’un tüm erkânı ve SBA’dan gelen İngiliz askeri ve aileleri de eklenir.

1960 yılları en renkli yıllardı… Restorantta kebabın yanında, gece boyunca, çalan müzik kutusu ‘Juke Box’ sadece Niazi’s’i değil bütün mahalleyi coştururdu. Limasol geceleyin Niazi’s Resstoranı’na akın ediyordu… Full kebap yanında,  içilebildiği kadar bedava ‘Kokkinelli’ kırmızı Kıbrıs şarabı vardı… ‘Juke box’ta çalan Elvis Presley, Frank Sinatra, Petulla Clark, Cila Black Ve tabii ki efsanevi Beatles’lar ile millet sabahlara kadar dans edip coşuyordu.

İşte meşhur ‘Full kebap’’ bu yıllarda keşfedildi. Sebebi de basit! Mecburiyetten. O kadar müşterinin siparişi tam olarak karşılanamayınca sus payı olsun diye kaldırım üzerindeki mangalda önce ne pişerse herkese gelişigüzel birer tane gönderildi, sonraları her gelen müşteri kendiliğinden böyle karışık bir şeyler sipariş etmeye başladılar ve Meşhur Kıbrıs kebap menüsü ‘Full Kebap’ doğdu. Tabii ki masada kebabın lezzetini tamamlayan leziz mezeler de vardı…

Yolunuz Girne’ye düşerse, Niazi’s Restoran’a gidin ve full kebabı  muhakkak deneyin. Kendine özgü bir fix menü, önce masaya toprak kasede yapılmış yoğurt,  soğuk mezeler ve salatalar gelir. Sonra içlerinde ızgara Kıbrıs hellimi de olan birkaç çeşit ara sıcak ve ardından da sırasıyla 5 çeşit mangalda pişmiş leziz kebap. Bugün Niazi’s restoranlarında servis edilen  Full Kebab bu şekilde yaratıldı ve hala değişmedi. 1949 yılından beri hep aynı, sadece kokkinelli şarabı yok. ..Full Kebabın yanında daha kaliteli şarabı tercih ediyor müşteri artık”.