Naci Talat Vakfı 31 Ağustos - 5 Kasım tarihleri arasında “Lefkoşa Surlariçi Klasik Jazz ve Dünya Müzikleri Festivali” düzenliyor.

Festivaldeki her konser Lefkoşa’nın tanınmış ve topluma mal olan isimlerİ ile anılacak ve festivalde yaklaşık 30 performans sergilenecek.

Büyük Han, Bedesten ve Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’nde olmak üzere 3 mekânda düzenlenecek konser programı ve sanatçılarla ilgili ayrıntılı bilgi önümüzdeki günlerde duyurulacak.

Festivalde sahne olacak bazı isimler müzisyen Aydın Esen, Erkan Oğur ve arkadaşları, Can Tufan, Serhan Erkol, Mehmet Özkanoğlu, senfoni orkestrası üyeleri Toros Beşlisi olacak.

Lefkoşa Surlariçi Klasik Jazz ve Dünya Müzikleri Festivali’nde ayrıca ülke müzisyenlerinden Ahmet Sönmezler, Osman Cankoy ve grubu Okyanus Funky Business, Ersen Sururi ve arkadaşları, SOS, Soner Ersen de yer alacak.

 

“ULUSLARARASI STANDARTLARDA BİR SANAT ETKİNLİĞİ YARATMAK İÇİN...”
Lefkoşa Surlariçi Klasik Jazz ve Dünya Müzikleri Festivali’nin duyurusu için bugün Naci Talat Barış ve Dostluk Evi’nde bir basın toplantısı düzenlendi.

Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli basın toplantısında festival hakkında bilgi verdi.

İncirli, festivalin düzenlenme amacına değinerek uluslararası standartlarda bir sanat etkinliği yaratma hedefinde olduklarını vurguladı, “Bu etkinlikle ülkedeki sanatçıların performanslarını sergileyebilmeleri için zemin oluşturarak sanatçıları izleyiciyle buluşturmayı, Türkiye ve dünya sanatçıları ile kaynaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Sanata yatırım yapmanın insana yatırım yapmak olduğunu dile getiren İncirli, bu festivalle ülkenin uluslararası sanat literatüründe yer almasını umut ettiklerini belirtti.

 

“SURLARİÇİ’NİN KIYMETİNİ HATIRLATMAK...”
Sıla Usar İncirli, Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olduğunu anımsatarak, “Turizm bizim için önemli bir gelir kaynağı olmalıdır” dedi.

Kıbrıs’ın sadece Akdeniz sahillerinden oluşmadığını, aynı zamanda eşi benzeri olmayan tarihi bir dokuya sahip olduğunu ifade eden İncirli, “Lefkoşa’nın Surlariçi daha görünür kılınmalı. Tarihi eserleri, kültürü ve insanlarıyla göz önüne bulundurmalı, paha biçilmez bir hazine gibi korunmalıdır. İşte bu inançla festivali düzlemekteki ikinci amacımız Surlariçinin kıymetini insanlara hatırlatmak, bölgenin itibarını geri kazanması için çalışmaktır” diye konuştu.

 

LEFKOŞA SURLARİÇİ’NİN ESKİ NEŞELİ GÜNLERİNE KAVUŞMASI
Festivali ile Lefkoşa Surlariçi’nin eski neşeli günlerine kavuşmasını ve toplumun sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmasını hedeflediklerini yineleyen Sıla Usar İncirli, 30 performansın olacağı festivalin Büyük Han, Bedesten ve Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’nde gerçekleşeceğini dile getirdi.

 

“SOKAKLARDA MÜZİK BİSİKLETLERİNİN TEKERLEKLERİ DÖNSÜN”
Surlariçi’nin Lefkoşa’nın kalbi olduğunu vurgulayan Sıla Usar İncirli, “Lefkoşalılar bu sokaklarda çok kültürlü bir şekilde yüzyıllardır yaşıyor. Yürüdüğümüz, durduğumuz her yer insan emeğinin mucizesi tarihi eserlerle doludur. Nenelerimizin, dedelerimizin evleri, çalışarak üretip hayata tutundukları işyerleri bu sokaklardadır. Anne babalarımızın ilk gençlik günleri, bizlerin çocuklukları bu tarih ve kültür fışkıran sokaklarda geçti” dedi.

İnsanların hala Surlariçi’nde hayata tutunmak için çabaladığına dikkat çeken Sıla Usar İncirli, “Gelin Surlariçi’ndeki eşsiz tarihi mirasımızı, çok kültürlülüğümüzü ve insanlarımızı kucaklayalım. Sokaklarda müzik bisikletlerinin tekerlekleri dönsün” ifadesine yer verdi.

 

“SIRA LEFKOŞA SURLARİÇİ’NİN KAPILARINI AÇMAKTA”
Sıla Usar İncirli, konuşmasında Osmanlı Konağı olan, 2008’de Vakıflar İdaresi’nden kiralanan Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’nin tarihinden söz eden İncirli, burasının kiralandığında yıkılmak üzere olduğunu anımsatarak, “Bir binayı kurtarmak bir hayatı kurtarmaktır’ diye düşünerek 2 yıl oldukça yoğun çalıştık. 2010 yılında binanın yenilenme ve tamir işlerini tamamlayıp kapılarımızı insanımıza açtık. Elbette bu zor işi tek başımıza yapmadık, bize inanan destekçilerimiz vardı. Şimdi 2013 yılındayız ve sıra Lefkoşa Surlar İçi’nin kapılarını açmaya geldi” dedi.

 

“DESTEKÇİLERİMİZ SALT MADDİ KATKI YAPMADILAR, BİLGİLERİ, TECRÜBELERİ VE ÖNERİLERİ İLE BİZE YOL GÖSTERDİLER"
Festivalin gerçekleşmesinde birçok destekçinin olduğunu dile getiren İncirli, “Destekçilerimiz salt maddi katkı yapmadılar, bilgileri, tecrübeleri ve önerileri ile bize yol gösterdiler” dedi.

 

İncirli, şunları söyledi:

“Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTB-BG) Naci Talat Vakfı’na her zaman koşulsuz destek verdi. BRTK, TV yayın destekçimiz aynı zamanda festivalimizin ilk sponsorudur. Pano ve SMS reklamları ve organizasyon katkısı Telsim–Vodafone, Ses sistemlerinin kurulumu Major Müzik tarafından üstlenildi. Ünal Çağıner, Acapulco Resort SPA ve Convention olarak festivale destek verdi.

Festivalin iletişim ve reklam destekçisi Yenidüzen Gazetesi, baskı destekçisi Dörtrenk Matbaacılık, izaz ikram destekçisi Eziç Restoran ve sahne tasarımı ve bina internet destekçisi High Level Software oldu. Binanın onarımı Türker Güçhan tarafından üstlenildi.”

Sıla Usar İncirli festivalin yaratıcılarından Atatan Sarı’ya, Beril Bozkurt’a, Mehmet İncirli’ye ve Aykut Aksu’ya teşekkür etti, festivalin logo ve afiş tasarımını Senih Çavuşoğlu’nun yaptığını, festivalin animasyon filmine Shahryar Alikhani’nin hayat verdiğini dile getirdi.

 

BASIN TOPLANTISINDA SÖZ ALDILAR
Basın toplantısında sivil toplum örgüt temsilcilerinin yanı sıra CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da hazır bulundu.

Festivalin destekçileri olan konuklardan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Mete Tümerkan, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar,  Yenidüzen Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Koordinatörü Ayşe Dönmezer, Turizm Bakanı Eski Müsteşarı Mehmet Başel de birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirdi.