Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay seçildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başkanlık divanı seçimi yapılıyor.

Hükümet programının okunmasının ardından Başkanlık Divanı seçimine geçilen Genel Kurul’da ilk olarak siyasi parti gruplarına başkanlık divanında düşen üyelikler okundu.

Buna göre, CTP 12 üye sayısıyla 2 sayısal temsiliyet (Meclis Başkanı ve katip), UBP 21 üye sayısıyla 3 temsiliyet (Meclis Başkan Yardımcısı, idari amir ve katip) ve HP 9 üye sayısıyla 1 katipten oluşan üyeliklere sahip.

Gruplar arası varılan mutabakat sonucu CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay Meclis Başkanlığı’na, UBP Milletvekili Zorlu Töre Meclis Başkan Yardımcılığına, Ünal Üstel de İdari Amirliğine aday gösterildi.

Meclis Başkanlığı’na aday gösterilen CTP Mağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay için yapılan oylamada, Uluçay 48 oydan, 40 kabul, 7 ret, 1 çekimser oyla Meclis Başkanı seçildi. 

Toplantıyı yöneten geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli, Uluçay'ı kutlayarak kürsüyü ona devretti.

Meclis Başkanı seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Uluçay, yeni bir dönem başladığını, demokrasinin gelişmesi için hep birlikte çalışacaklarını, ülke için üzerlerine düşen görevi hep birlikte yerine getireceklerini belirtti.

Daha sonra Meclis Başkan Yardımcılığı için seçime geçildi. 

TEBERRÜKEN ULUÇAY KİMDİR?

1966’da Mağusa’da doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) tamamladı. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nde doktora eğitimine devam etti. Genç İşadamları Derneği (GİAD) Asbaşkanlığı ve Gazimağusa Belediyesi Meclis üyeliği yaptı. 2002-2005 yılları arasında KKTCELL’de Müşteri İlişkileri ve Satış Koordinatörü olarak çalıştı. 2005 genel seçimlerinde ve 7 Ocak 2018'de yapılan erken genel seçimde CTP Mağusa milletvekili olarak seçildi ve halen milletvekili olarak görev yapıyor. Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi üyeliği ve Başkan Vekilliği, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı üyeliği ve İdare Amirliği görevlerini yürüttü. 2013–2015 yılları arasında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Halen CTP Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) üyesi olup Yerel Yönetimler Sekreterliği görevini yürütmektedir. İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

YENİ MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI ZORLU TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Meclis Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Teberrüken Uluçay’ın başkan seçilmesinin ardından Meclis Başkan Yardımcılığı için seçim yapıldı. 

Başkan Yardımcılığı için aday gösterilen UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, oylamada 48 oydan, 27 kabul, 20 ret, 1 çekimser oyla Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

Töre, teşekkür konuşmasında Kıbrıs Türk halkının en yüce kurumu olan Meclis’e Başkan Yardımcısı seçilmekten duyduğu mutluluğu ifade etti. 

Töre, milletvekili yeminine bağlı kalarak KKTC Meclis Başkan Yardımcılığını layıkıyla yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

Genel Kurul’da daha sonra idare amiri ve divan katiplerinin seçimine geçildi. 

İdare Amirliği için UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel; katiplikler için UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk, CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner ve HP İskele Milletvekili Mesut Genç aday oldu.

ZORLU TÖRE KİMDİR?

1956 yılında Larnaka' ya bağlı Akhisar köyünde doğdu. Lefkoşa Türk Lisesi'nin ardından Çukurova Üniversitesi'nden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Barış Harekatı sırasında Üçşehitler ve Akıncılar' da mücahit olarak görev yaptı. Lise ve üniversite yıllarında birçok kültür ve sanat faaliyetinde ve sivil toplum örgütlerinde yer alan Zorlu Töre, UBP’de de çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 17 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük Hükümeti’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev aldı. 6 Nisan 2011 tarihine kadar bu görevi yürüttü. 

27 Mayıs 2013’te UBP’den istifa etti. 30 Mayıs 2013’te DP’ye katılarak 5 Haziran 2013’te oluşturulan Demokrat Parti Ulusal Güçler çatısı altında 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Demokrat Parti Ulusal Güçler’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. 

30 Nisan 2014’te, Demokrat Parti Ulusal Güçler’den istifa ederek görevini Bağımsız Milletvekili olarak sürdürdü ve 16 Mayıs 2014’te de UBP’ye katıldı.

7 Ocak erken genel seçiminde üçüncü kez milletvekili seçilen Töre Rumca ve İngilizce biliyor. Töre evli ve beş çocuk babasıdır.