Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa’yı daha modern bir kent haline getirip, bölgede turizm potansiyelini yükselteceğini söyledi.

Başkan İsmail Arter, boş kasayla devraldığı belediyede, yaptıklarını ve yapacaklarını, North Cyprus UK okuyucuları için anlattı.

“Hizmet zamanı” diyen İsmail Arter, elinden gelenin en iyisini yapmak için çalıştığını ifade ederek, belediyenin, mali rapora göre, toplam 13 milyon 600 bin borcu, kağıt üzerinde ise 25 milyon TL alacağı olduğunu açıkladı.

Yatırımlar ve hizmetlerin sürdürülmesi için, maddi kaynağın önemine vurgu yapan İsmail Arter, şöyle konuştu:

“Haziran 2014’te halkımızın bize verdiği bir görev var. 4 Temmuz’da görevi devraldık. 25 milyon TL alacağın yarısının toplanması çok zor. Diğer yarısını toplamak için uğraşıyoruz.

Ülkenin ekonomik sıkıntıları dikkate alındığında, tahsilât yapmanın zorluğu ortaya çıkıyor. Belediyenin borçlarını ödemek için çabalıyoruz. Önceliğimiz bu… Faturalar bekliyor. En kısa zamanda bunları ödemek durumundayız. 6 aylık süre, belediyenin borçlarını ödemekle geçti. Maddi yönden çok rahat bir belediye almadık.

Tahsilat yönünden sıkıntılar var. Belediyenin geliri, gideri karşılıyor ama borçların ödenmesi konusunda sıkıntı var. Borçların ödenip yatırım alanında bir şeyler yapmamız şart. Büyük projelerimizin

ertelenir olması bundan kaynaklanıyor.

Önümüzdeki yıl içerisinde bu borçları ödemeyi planlıyoruz. Aldığımız yardımlarla da projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. 14 projemiz var. Tüm projeler 2 yıllık sürelerde tamamlanması ön görülen projelerdir. Kısa vadede yapacaklarımızı yapacağız. Projeler turizme de katkı koyacak. ”

 

Mağusa’yı geliştireceğiz!

İsmail Arter, şöyle konuştu:

“Uzun yıllar görev yapan bir arkadaşımızdan, görevi devraldık. Hangi seviyeden aldığımızın bilincinde, yaptığımız tespitlerle yolumuza devam ediyoruz. Yapılması gereken görevleri yaparak, şehri geliştirip, daha iyiye taşıyabilmek için çaba sarf ediyoruz.

Seçim öncesinde halkımıza vermiş olduğumuz sözler var ve bu sözleri yerine getirmek Mağusalılara yaşanabilir bir şehir sunmak en büyük hedefimiz ve görevimiz.

Benim görevim sorunları çözmek ve halkımıza yaşanabilir, modern bir Gazimağusa sunmaktır. Benim yöneticilik anlayışım budur. Bu anlayışla, bana layık gördüğü bu görevi, arkadaşlarımla, layıkıyla yerine getireceğiz.

Çevre ve temizlik işlerinde hiç ödün vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Temizlik Kampanyası” başlatarak, bölgede temiz çevre yaratmaya çalışıyoruz.

Bizim için, halkın memnuniyeti çok önemlidir. Dolayısıyla halkla ilişkiler bölümüne gelen vatandaşların şikayetleri çok titiz bir şekilde incelenip, değerlendiriliyor. Bu şikayetlerin çözümü için uğraşıyoruz.”

İsmail Arter, hendek projesinin birinci etabı olan hendeği temizlediklerine vurgu yaparak, bundan sonraki etaplarda hendeğin peyzajını, aydınlatmasını, yürüyüş ve bisiklet yollarını yaparak halkın hizmetine sunacaklarını kaydetti.

 

Atık Su Kanalizasyon Projesi sıkıntılı

İsmail Arter, belediyeyi teknik, idari, siyasi ve mali yönden ne durumda devraldığını açıklayarak, kentte henüz tamamlanmayan Atık Su Kanalizasyon Projesi’nin teknik açıdan bazı sıkıntılar içerdiğine vurgu yaptı.

Projenin esas amacı olan kötü kokuları gidermede ve Atık Suyun Arıtma Tesisi’ne ulaştırılması işlevini tam yerine getiremediğini ileri süren Arter, belediye idaresindeki mevcut idari yapıya müdahale edilmediğini, çalışma sistemi üzerinde izleme yapılarak, gerekli iyileştirmelerin yapıldığını kaydetti ve ekledi:

 “Tamiratlar yapılmalı, belirli noktalar tekrar kazılmalı. Alt yapıyı tamamlamadan üste yapacağımız projeler ertelendi. En kısa zamanda sorunları aşıp, yolumuza devam etmek istiyoruz.”


Barınak inşaatı devam

Suriçi Düzenleme Projesi kapsamında Othello Park Projesi’nin bir ay içerisinde tamamlanacağını kaydeden İsmail Arter, Arıtma Tesisi civarında devam eden sokak hayvanlarının barınma ve beslenme sorunlarına çözüm bulmak amacıyla hayvan barınağı inşaatının, proje çerçevesinde süratle devam ettiğini vurguladı.

Arter, her aşamada hayvan severlerle ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak projenin hayata geçirilmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti ve “Sürdürülebilir hizmet vereceğiz. İkinci etabını da yapacağız” dedi.

Hayvanların rehabilite edileceğini de kaydeden Arter, her geçen gün başıboş hayvan sayısının hızla arttığını, bugün için bu rakamın 500 olduğunu kaydetti.

 

Kent imar planı

Gazimağusa’nın turizm ve üniversite kenti olması gerekirken çarpık yapılaşma nedeniyle bu noktaya erişemediğini dile getiren İsmail Arter, ilgili kurumların katılımıyla oluşturulacak imar planı sayesinde kentin geleceğini şekillendirmek gerektiğini söyledi.
İsmail Arter, “Ülke fiziki planı altında şekillenecek bir çalışma. Bu planın yerine oturmasını bekliyoruz. Teorik çalışmalar üzerinde çalışmalarımız var. İmar planı bu aşamada önceliğimizdir. Bu nedenle ilgili daireler, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve belediyemiz yetkililerinden oluşturulan ortak çalışma ekibi kurulmuştur. Ekip çalışmalarını hızla sürdürmektedir. Ülke fiziki planının ” dedi.


Perşembe Pazarı’nın üstü kapanıyor

Gündemde olan projeleri de sıralayan İsmail Arter, Perşembe Pazarı’nın yeniden düzenlenerek üzerinin kapatılmasını için çalışmaları bulunduğunu anlattı ve projenin yakında uygulamaya geçeceğini aktardı.

Öte yandan, Gazimağusa’nın doğal sulak alanlarından ve özel çevre koruma bölgesi olan Çanakkale ve Ayluga göletlerinin, çevre düzenlemesi yapılarak korunması ve kullanılması için çalışmalar başlatıldığını söyleyen başkan Arter, Çevre Koruma Dairesi ile ortaklaşa yürüttükleri proje kapsamında bu bölgelerde yürüyüş yolları, gözlem alanları, bisiklet yolları, dinlenme alanları ve yerel ürünlerin satıldığı küçük alanlar düzenleneceğini anlattı.

Arter, Çanakkale ve Ayluga göletlerinin, AB’in ilgisini çeken projelerden olduğu için, bu konuda büyük ilerlemeler kaydedildiğini de anlattı.

 

Tranvay projesi üzerinde çalışıyoruz

Tramvay Projesi’nin üzerinde çalıştıklarını belirten İsmail Arter, bu kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi’nden teknik bir ekibin KKTC’ye gelerek çalışma yaptığını söyledi.

İsmail Arter, “Fiziki olarak bölgenin proje uygunluğu üzerinde çalışılıyor.  Güzergahın uzaması maliyetleri düşürüyor. Projede, trafik sayımı ve nüfus sayımı noktasındayız. Dolayısıyla, toplu taşımacılık, üniversite, üniversite yerleşkesi, Mağusa ve surlar içinin canlandırılmasıyla, tramvayın nereden dereye gideceğini ortaya çıkartıyor” dedi.

Arter, 4 yıllık süre içerisinde, projeye başlayıp, büyük ilerleme kaydedeceklerine inandığını da sözlerine ekledi.