İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kıbrıs sorununun ekonomik yollardan çözüme kavuşturulabileceğini, bu kapsamda Maraş bölgesinin ekonomiye kazandırılmasının gerekli olduğunu belirtti.

 

Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm sağlanması amacıyla oluşturulan Kıbrıs İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi üyeleri, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

DEMİRTAŞ: “EKONOMİK AÇILIM GEREKİYOR”

Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik yoldan çözüme kavuşturulacağını aktaran Demirtaş, "Umarız sonuçlanır, iki toplum bir arada eşit haklara sahip biçimde bir devlet çatısı altında gelişmeye devam eder. Bunun 50 yılda olmadığı ortada, umarız bu gerçekleşir. Ama olmasa da mutlaka ekonomik açılım gerekiyor. Bunun için de Mağusa Limanı’nın ve Ercan Havalimanı’nın Birleşmiş Milletler gözetiminde uluslararası trafiğe açılması, Türk limanlarının Rumlara açılması, Türk hava sahasının açılmasıyla birlikte bir ekonomik sinerji doğacaktır. Ekonomik birliktelik diğer sorunların çözümünün önünü açacaktır diye bir fikrimiz var" dedi.

"DÜNYADAKİ SON DUVARI DA YIKMAMIZ LAZIM"

Demirtaş, Kıbrıs'ta kalıcı barışın oluşması için herkesin elinden gelen çabayı göstermesini isteyerek, kendilerinin de bu noktada çalıştıklarını aktardı.

 

Maraş bölgesiyle ilgili olarak Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve İzmir Ekonomi Üniversiteleri ile İzmir Ticaret Odası’nın bir fizibilite çalışmasına başlayacağını ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

 

"Bu çalışmaya Yunanistan'dan da bir üniversite katılabilir. Bu çalışmayı hemen başlatma noktasında bir niyeti de ortaya koyduk. Bizim bu faaliyet içinde olmamızın nedeni de ortada. Bizler bir deneyim sahibiyiz, 20 yılı aşkın sürede Türkiye ile Yunanistan arasında hiçbir sorun çözülmediği halde ekonomik işbirliği çok gelişti. Türkiye Yunanistan'ın birinci partneri oldu ama Kıbrıs sorunu, Ege sorunu ve azınlıklar meselesi ortada. Biz sorunların ekonomik olarak çözülebileceğini savunuyoruz. Maraş'ın buna çok büyük katkı yapacağını düşünüyoruz. Maraş'ın ekonomiye kazandırılması Kıbrıs'a en az 2-3 milyar dolar yatırım çeker ve milyonları bulacak turisti de Kıbrıs'a getirebilir. Burayı topluma kazandırmak aklıselimin makul olduğu ortamı da ortaya çıkartacaktır. Burada bir duvar var, tel örgüler var, variller var iki toplumu birbirinden ayıran… Bu dünyanın son duvarı. Berlin duvarını insanlar elleriyle yıktı. Oysa binlerce insan Batı'ya geçmek için canlarından olmuştu. Ama o duvar yıkıldı. Umuyoruz ki bu yapacağımız faaliyet aradaki duvarın yıkılmasına da yol açacak bir faaliyet olabilir."

DAĞLI: “HEDEFİMİZ BARIŞ VE REFAH”

Kıbrıs İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi üyesi Dr. Okan Dağlı da temel hedeflerinin, toplumların Kıbrıs'ta barış ve refah içerisinde yaşaması olduğunu belirtti.

 

Çözüm noktasında kendilerinin de bazı önerileri olduğunu anlatan Dağlı, "Kurulacak ortaklık devletinde iki toplum yan yana devleti yönetecek, ekonomik alanda işbirliği yapacak. Ama şu ana kadar ciddi bir işbirliği yok, sıkıntımız orada. Liderler görüşüyor, toplumlar buluşamıyor. Tam da bu sebeplerden dolayı Mağusa İnisiyatifi olarak hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların içerisinde bulunduğu bir sivil toplum örgütü oluşturduk. Çözümü destekleyecek bir takım adımların Mağusa'da atılması mümkündür, eğer bunlar atılırsa çözüme de büyük katkı sağlar" dedi.

LORDOS: “EKONOMİK İLERLEME ÖNEMLİ”

Kıbrıs İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi üyesi Geogre Lordos ise, adada yaşayan herkesin bir barış hayali olduğunu ifade ederek, Kıbrıs barışı noktasında ekonomik ilerlemenin önemli olduğunu söyledi.

 

Kıbrıs'ın çözüm ve barış döneminde büyük atılımlar yapabileceğini aktaran Lordos, ulaşım, turizm, tarım, enerji gibi alanlarda merkez haline gelebileceğini söyledi.