“Mağusa İnisiyatifi” aktivisti Mertkan Hamit, Derinya Kapısı’nın açılması talebini ortaya koymak için Cumartesi günü 10.00 – 11.00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nda eylem yapacaklarını belirterek, Gazimağusalılara katılım çağrısı yaptı.

 

Yazılı bir açıklama yapan Hamit, Gazimağusa bölgesinin hem kuzey hem de güneyinde ekonomik darboğazlar yaşandığını, işletmelerin peş peşe iflas ettiğini, bölge gençlerinin diğer kentlere ve yurtdışına göç etmek zorunda kaldığını belirterek, “Daha fazla susup oturamayız” ifadesini kullandı.

 

Hamit, şu ifadeleri kullandı:

 

“Halihazırda İki Buçuk Mil (Akyar) geçiş kapısından Derinya’ya ulaşmak için 17 kilometre fazladan yol kat etmekteyiz. Halbuki Derinya Kapısı açılırsa 17 kilometre yerine 800 metre kat ederek Derinya’yla Gazimağusa’yı buluşturmak mümkün olacaktır. Böylesi bir açılım mesafeleri kısaltırken, toplumlararası ilişkilerin pekiştirilmesine, insani ihtiyaçların daha kolay giderilmesine ve bölge esnafının mal ve hizmetlerini daha rahat pazarlamasına olanak sağlayacaktır. Yakın zamanda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi de Kıbrıs’ta geçiş noktalarının açılmasına yönelik çabalara destek vererek, geçiş noktalarının sayısının artırılmasının toplumlararası diyaloğa ve güvene olumlu katkı yaptığını vurgulamıştır. Gerek uluslararası gerekse yerel dinamikler Derinya kapısının açılmasının gerekliliğine dikkat çekerken, şimdi de sıra sende! Tüm Gazimağusalılar olarak 16 Mayıs 2015 Cumartesi, 10.00 – 11.00 saatleri arasında Derinya Geçiş Noktası’nda buluşup talebimizi ortaya koyalım. Daha rahat yarınlar için; gelin güç birliği yapalım.”

 

Destek veren örgütler ise şöyle açıklandı:

 

“Mağusa İnisiyatifi, MASDER, MAGEM, MAKAMER, Mağusa Kültür Derneği, Antik Mağusa Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, FEMA , Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıs Akademik Diyalog, KTSO, KTTO, KTEZO, Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KTÖS, GÜÇ-SEN, DEV-İŞ, DAÜ-SEN, Baraka, BKP, YKP, TDP, CTP, UBP Mağusa İlçe Örgütü”