Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Limasol’da birlikte Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun sahnelediği ve Kıbrıs’ın son 60 yıllık tarihinde yaşananlarla bir yüzleşmeyi, itirafı ve sorgulama anlatan “Kıbrıs, Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım” oyununu izledi.

 

Limasol’daki Rialto Tiyatrosu'nda Türkçe oynanan ve simultane çeviri yapılan oyuna liderler eşleriyle birlikte katılırken, Anastasiadis, Akıncı’yı tiyatronun kapısında karşıladı.

 

İki lider kapıda bir süre birbirleriyle ve Türk ve Rum vatandaşlarla sohbet etti; daha sonra tiyatronun ikinci katındaki kafede kahve içti, ardından da oyunu izlemek için salona indi.

 

İki liderin tiyatro randevusu, her iki halktan ve basından oldukça ilgi gördü. Liderler tiyatroya gelişleri sırasında uzun süre alkışlandı.

 

Oyunu izlemek isteyen Kıbrıslı Türk izleyiciler için Ledra Palace sınır kapısından ücretsiz otobüs kaldırıldı.

 

Faize Özdemirciler'in şiirlerinden hazırlanan "Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım" adlı tek kişilik oyunu Yaşar Ersoy yönetip oynuyor. Oyunun Rumca’ya çevirisini, Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek; müziklerini ise Ersen Sururi yaptı.

 

İki lider daha önce Lefkoşa'nın her iki kesimine yürüyerek gezi düzenlemişti. Limasol'daki tiyatro etkinliğinin ardından liderlerin adanın kuzeyinde bir kültürel etkinlikte de buluşacağı belirtilmişti.