Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımı konusunda Türk ve Rum tarafları arasında görüş ayrılığı bulunduğunu belirtti. Eroğlu, bu konuda müzakere masasına konan konuların tartışılmaya devam edeceğini kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ara bölgede yaptığı görüşme sonrası, Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaptı.

 

Eroğlu, bugün Anastasiadis ve ekibi ile 3.5 saatlik bir görüşme yaptıklarını, çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyduklarını kaydetti.

 

Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımının yanı sıra teknik komitelerin çalışmaya başlaması, güven artırıcı önlemler, yakınlaşmalar gibi konuların ele alındığını belirtti.

 

Liderler, bir sonraki görüşmesini 23 Haziran Pazartesi günü yapacak.

 

“FARKLI GÖRÜŞLER VAR”

 

Siyasi eşitlik ve federal yürütme konularında hassasiyetleri bulunduğunu, özellikle geçmişte sağlanan mutabakatların bir kısmının yeni başkan tarafından dikkate alınırken, bir kısmının alınmadığını belirten Eroğlu, Anastasiadis ve ekibinin, federal yürütme ile ilgili yetki ve seçim konusunda farklı görüşleri bulunduğunu kaydetti. Eroğlu, bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını söyledi.

 

Siyasi eşitlikle ilgili başkanlık seçimi konusunda düşüncelerini ortaya koyduklarını belirten Eroğlu, bu konuda iki taraf arasında farklılıklar bulunduğunu ifade etti. Eroğlu, bu konuların müzakere heyetleri tarafından tekrar tartışılacağını kaydetti.

 

“YAKINLAŞMALARDAN SAPMALAR”

 

Yakınlaşma sağlanan konuları gündeme getirdiklerini söyleyen Eroğlu, Hristofyas ile gerçekleştirilen görüşmelerde bazı yakınlaşmaların sağlandığını, yeni dönemde bu yakınlaşmalardan sapmalar olduğunu, bu konudaki görüşlerini Anastasiadis’e aktardıklarını, rahatsızlıklarını ilettiklerini ifade etti.

 

Teknik komiteleri de gündeme aldıklarını belirten Eroğlu, “Bizim teknik komitelerimiz isimlendirilmiş çalışmaya hazır olduğu halde, Rum tarafı henüz isimlendirme yapmadığı için teknik komiteler bir türlü bir araya gelememiştir. Rum tarafının isimlendirmeyi süratlendirerek, teknik komitelerin çalışır duruma gelmesi yönündeki düşüncelerimizi de paylaştık” diye konuştu.

 

Güven artırıcı önlemlere de değinildiğini belirten Eroğlu, konunun ileride tekrar görüşüleceğini, dolayısıyla fazla derinlemesine tartışılmadığını ifade etti. Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin müzakere masasına geldiğini, ancak hangi konunun görüşüleceğine karar verilmediğini kaydetti.

 

Eroğlu, müzakerecilerin yapacağı toplantılarda, başlıklarda tarafların görüşlerini içeren kağıtlar sunulması kararına varıldığını belirtti.

 

Yapıcı tavırlarını devam ettirdiklerini, Kıbrıs’ta kalıcı olacağına inandıkları bir anlaşmanın gerçekleşmesi için, Türk tarafı olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Eroğlu, “Haklarımızı da müzakere masasında savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“YÖNETİM VE GÜÇ PAYLAŞIMI KONUSUNDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR”

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açıklaması sonrasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir soru üzerine Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımı konusunda Rum tarafının, Türk tarafından ve Hirstofyas ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan formülden de farklı bir düşüncesi olduğunu kaydetti.

 

Eroğlu, “Rum tarafı özellikle başkanın devamlı Rum tarafından olmasını, başkan yardımcısının da Türk tarafından olmasını savunuyor. Ama burada da bir tartışma konusu var; seçimde tek liste tartışmasını müzakere masasına taşımışlardır” diye konuştu.

 

Bu konularla ilgili itirazlarını Anastasiadis’e anlattıklarını söyleyen Eroğlu, yönetim ve güç paylaşımı konusunda müzakere masasına konan konuların tartışılmaya devam edeceğini kaydetti. Eroğlu, “Bizim şu an için benimsediğimiz bu şekil değil” dedi. Eroğlu, taraflar arasında bu konuda görüş ayrılığı bulunduğunu vurguladı.

 

Başka bir soru üzerine Eroğlu, müzakerelerin birinci safhasının tarama şeklinde yapıldığını, o aşamanın bittiğini, konuların müzakeresine başlandığını ifade etti.

 

Eroğlu, tarafların belli konulardaki görüşlerini kağıtlarla ortaya koymaları düşüncesinde olduklarını, şimdi o safhada bulunulduğunu kaydetti. Rum tarafının mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımı, merkezi hükümetin yetkileri gibi konularda öneriler masaya koyduklarını söyleyen Eroğlu, Türk tarafının da buna mukabil karşı öneriler sunduğunu kaydetti.

 

Eroğlu, “Onların ve bizim masaya koyduğumuz kağıtları, taraflar hazmedecek şekilde çalışacaklar ve önümüzdeki günlerde bu kağıtlarda, köprü kurucu önerilerle birbirimize yakınlaşabilir miyiz, onun tartışması ve çalışması yapılacak” dedi.

 

.