Mine AVKIRAN NUR

Kıbrıs’ın gelenesel içeceği olan limonata, sadece sıcak yaz günlerinin değil, dört mevsim rağbet gören bir içecek. Anne ve ninelerimizin limon ve mandalinadan elde ettiği bu doğal içeceği market raflarında da bulmak mümkün. Kıbrıs’ın kuzeyindeki birçok marketten sonra İngiltere’deki seçkin marketler ve Türkiye’deki restoran ve hotel zincirlerinde “Lemonadda” markasıyla bu vitamin deposuna ulaşmak kolaylaştı.
Lemonadda markasını Kıbrıs Türk halkıyla buluşturan genç girişimci Ahmet Tokatlıoğlu, markasının doğuşunu ve hedeflerini anlattı. 
Delmona Global Ltd. Direktörü Ahmet Tokatlıoğlu, iş dünyasına girer girmez başarılı işlere imza atmasının yanı sıra sosyal hayatında da oldukça aktif. Halkın Partisi’nin kuruluş aşamasında yer alan Tokatlıoğlu, partinin Girne İlçe Başkanlığı görevini üstleniyor.

Yurt dışında çift diploma alıp Kıbrıs’ta iş kurdu


Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler alanında eğitim alan Tokatlıoğlu, ODTÜ ve New York Eyalet Üniversitesi’nden çift diploma sahibi. Ahmet Tokatlıoğlu, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde çalışma imkanı bulmuş. İş imkanları olmasına rağmen Kıbrıs sevgisini yüreğinde taşıyan genç girişimci, hedeflerini hayata geçirmek için adaya dönmüş. 
Anne ve babasının evde yapıp sattığı limonatayı şirketleştirme kararı alan Ahmet Tokatlıoğlu, tesis açmaya karar verip bu yolculuğa çıkmış.
AB Hibe Programı aracılığıyla Lemonadda’nın marka haline gelmesinin ilk adımını atmış olan genç girişimci, 2011 yılında Çatalköy’de AB standartlarında bir tesis kurdu. Burası, kalite standardını gösteren ISO 9001 ve ISO 22000 belgelerine de sahip.
Limon ve mandalina ile limon karışımı olarak iki farklı çeşitte üretilen şurup, cam şişede satışa sunuluyor. Lemonadda markasının ayrıca içime hazır şekilde ürünleri de üretiliyor.

 

İngiltere’ye limonata ihraç ediyor

2010 yılından itibaren ilk 3 yıl iç piyasada markalaşmayı hedeflediklerini belirten genç girişimci, “‘Kıbrıs hellimi’ gibi doğal yapım limonatayı dünyaya duyurmayı hedefledik. Limonata Kıbrıs’ta biliniyordu ancak ticarileştirilmemişti. Biz bunu hedef aldık ve onun üzerine çalışmalar yaptık. Birebir olarak insanlara dokunmayı hedefledik. Bu kapsamda özellikle sosyal medya, market içi tanıtımlar ve yaratıcı reklemlarla iç piyasada adımızı duyurduk” dedi.
Ahmet Tokatlıoğlu, iç piyasanın ardından ihracat yapmak için girişimlere başladıklarını söyleyerek, 2016 yılında İngiltere’ye ihraç yapmaya başladıklarını vurgu yaptı. 

Lemonadda, İngiltere’deki Türk marketlerinde

Ahmet Tokatlıoğlu, Lemonadda markasının İngiltere piyasasındaki yerini alması için Ozan Yenilmez ile ortaklık kurduklarını da ifade etti. Lemonadda markasının başkent Londra’da bulunan Türk marketlerindeki raflarda yerini aldığını ifade eden Tokatlıoğlu, bu marketlerden bazılarının Turkish Food Centre ve Yaşar Halim olduğunu belirtti.
İhracat sürecinin zahmetli oluşundan da bahseden Tokatlıoğlu, İngiltere’nin Kuzey Kıbrıs’ta hazırlanan sağlık sertifikasını tanımaması nedenilye gümrük girişinde ürünlerden numune alınarak bir kez daha test yapıldığını ve bu şekilde ülkete kabul edildiğini söyledi. Tokatlıoğlu, devlet desteğinin önemine de işaret ederek, İngiltere’ye girişte ihracatçıdan alınan gümrük vergisine karşıkık KKTC devleti tarafından teşvik verilmesi ve navlun bedeli ödenmesinin o ürünün piyasada rekabet edebilirliği açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de seçkin işletmeleri tercih etti

Türkiye pazarına da girmeyi başardıklarını kaydeden Ahmet Tokatlıoğlu, Engin Akkaya’nın Türkiye’de “Limonada” adıyla kendi ürünlerinin dispritörlüğünü üstlendiğini kaydetti. 
Tokatlıoğlu, Kıbrıslıların bu ferahlatıcı içeceği “Lemonadda” olarak bildiğini bu nedenle KKTC’de ‘Lemonadda’ markasının kolayca tanındığını anımsatarak, Türkiye’de ise, pazarın kolayca alışabileceği “Limonada” markası ile piyasaya girdiklerini ifade etti. Bu girişimle Türkiye’de doğal limonata pazarını oluşturduklarını söyleyen Ahmet Tokatlıoğlu, “Türkiye’de sitrik asitle yapay olarak üretilen limonatanın aksine yerli limon ve yerli mandalina ile üretim yapıyoruz” dedi. Genç girişimci, ayrıca, Türkiye’deki birçok otel, restoran ve kafelerde “Limonada” markasının kullanıldığını kaydederek, Hilton Hotel zincirleri, Concorde grubu, Green Salads ve Cook Shop gibi önemli markalarla çalıştıklarını vurguladı.

Gençlere yönelik proje gündemde

Ahmet Tokatlıoğlu, üretim kapasitesinin henüz yüzde 10’luk bir kısmını kullandıklarını, İngiltere ve Türkiye’ye yıllık beş tırlık ihracat yaptıklarının altını çizerek, ihracatı kademeli olarak artırma hedefinde olduklarını söyledi.
Limon için ürün sıkıntısı yaşamasalar da yerli mandalina üretiminde giderek azalma yaşandığını gördüklerini ifade eden Tokatlıoğlu, GİGEM ile birlikte yeni bir proje hazırlama sürecinde olduklarını ve bu sayede mandalina üretimi yapmak isteyen gençlere alım garantisinin sunulacağı imkanlar verileceğini belirtti.

Hedef, örnek bir marka olmak

Ahmet Tokatlıoğlu, girdi maaliyetlerinin giderek arttığını ve bunları gözönünde bulundurarak ürünlerin satış fiyatını olması gerekenin üzerinde tutmak zorunda olduklarını kaydederek, bu kapsamda çıkış yolunu ihracat yapmakta bulduklarını döviz girdileriyle oluşan farkı kapatmaya çalıştıklarını ifade etti.
Ahmet Tokatlıoğlu, sözlerinin sonunda, hedeflerinin, faaliyet gösterdikleri ülkelerde ürünlerin örnek gösterilen bir marka haline gelmesi olduğunu vurguladı.