Lefkoşa'da yaşanan su sorununa büyük ölçüde çözüm bulacak yeni bir su kaynağı bulundu.

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, alınan tedbirlerle Lefkoşa'nın su sorununun çözülmesi konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Bakan Dinçyürek, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel ile birlikte su kaynağının bulunduğu Küçük Kaymaklı bölgesinde yapılan sondaj çalışmalarını inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

 

İncelemeler sonrası açıklama yapan Bakan Dinçyürek, Türkiye’den Su temin projesinin devam ettiğini ve hedeflenen 20 Temmuz tarihi için de büyük bir uğraş verildiğini belirterek, bugün itibariyle 80 Km’lik deniz geçişinin 48 Km’sinin tamamlandığını söyledi.

 

Dinçyürek, proje devam ederken, yaz aylarının başlangıcında, ada genelinde su sıkıntısı yaşandığını hatırlatarak, Lefkoşa'nın giderek artan su ihtiyacının karşılanması için bir dizi önlem aldıklarını belirtti.

 

Bir süre önce Lefkoşa Rum Belediyesi’nin, Lefkoşa'nın Kuzeyine verdiği suyu tamamen kestiğini anımsatan Dinçyürek, bu durumun başkent Lefkoşa'da büyük bir su ihtiyacını gündeme getirdiğini ifade etti.

 

Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak adına Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile yapmış oldukları toplantıda bir dizi önlemler üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Dinçyürek, bu önlemlerden birinin Cengizköy'de atıl durumda bulunan su kuyusunun yeniden faaliyete geçmesini sağlamak olduğunu söyledi.

 

Dinçyürek, yapılan bu çalışma sonucunda günlük 900 metreküp suyun Lefkoşa'ya temin edileceğini belirtti.

 

"LEFKOŞA'YA YENİ HATLARDAN SU VERİLECEK"

 

Türkiye’den gelecek olan su projesi kapsamında ana isale hatları çalışmaları olduğunu anımsatan Dinçyürek konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Bildiğiniz gibi proje kapsamında yapılan Güzelyurt-Lefkoşa Ana isale hattı tamamlanmış durumdadır. Bizler henüz su gelmeden eski hattı bırakıp Lefkoşa'yı besleyen su hatlarını yeni hattan vermeye başladık. Ve sadece yeni hattı kullanarak eski borulardan kaynaklanan kayıp-kaçak oranını minimuma çektik. Bu sayede günde 1500 Metreküpden daha fazla su tasarrufu sağlamış olacağız. Bu da Lefkoşa’ya artı bir su kaynağı sağlamış olacak.”

 

“GÜNLÜK EN AZ 1000 METREKÜP SU REZERVİ TESPİT ETTİK”

 

Bütün bu girişimlerin yanında Lefkoşa'ya yeni bir su kaynağı sağlama adına Küçük Kaymaklı’da çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Dinçyürek, kuyu ile ilgili çalışmaların tam olarak bitmemiş olmasına rağmen ilk yapılan değerlendirmelerde günde 1000 Metreküpün üzerinde su rezervinin olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

 

İlk yapılan tespitlere göre suyun konduktivitesinin kabul edilebilir sınırlarda olduğunun görüldüğünü söyleyen Dinçyürek, çalışmaların bir kaç gün içinde tamamlanacağını ve sonrasında yeni bir tespit yapılacağını belirtti.

 

Dinçyürek şöyle devam etti:

 

“Lefkoşa'nın günlük su ihtiyacı günlük 10.500 metreküp su ihtiyacı vardı. Bu aldığımız tedbirlerden önce günlük sağlanan su miktarı 8000 Metreküp civarındaydı. Aldığımız bu tedbirlerle Lefkoşa'nın su sorununu çözme adına önemli mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Son bir ayda yaptığımız çalışmalarla günlük en az 3500 Metreküp ek su sağlamış oluyoruz.İlave tedbirler gerekiyorsa onun için de çalışmalar yapacağız.”

 

Bakan Dinçyürek İskele bölgesinin de özellikle yaz sezonunda nüfusunun artan bir yer olduğunu anımsatarak, İskele ve Karpaz’da yaşanan su sorunu için de ilave çalışmalar yapıldığını, tamamen olmasa da kısmı çözümlerle bu sorunları çözme yönünde gayret göstereceklerini söyledi.