Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs’ın en yeşil kasabası Lefke’de ikamet eden 103 yaşındaki Şevket Uzunuğlu,  Lefke’nin, belki de Kıbrıs’ın en yaşlı insanı durumunda
.  1912 senesinde Lefke’de dünyaya merhaba diyen, Şevket Uzunoğlu,  yaşamını  yeşillikler içerisindeki, huzur veren bu kasabada eşi Sadiye hanım ile birlikte mutlu bir şekilde sürdürüyor.

 8-9 Kasım tarihleri arasında, Lefke Turizm Derneği öncülüğünde,  Lefke Belediyesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi ( L.A.Ü) işbirliğinde düzenlenen, siyasilerin davet edilmediği  5. Lefke Hurma Festivalinin açılışını da yapan Şevket Uzunoğlu, festivale damgasını vurdu.

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen festival kapsamında,  tanışma ve konuşma şansını yakaladığım, dört çocuk, sekiz torun sahibi Şevket Uzunoğlu, 103 yıllık ömrüne çok şeyler sığdırmış durumda.  Geçmişi çok iyi hatırlayan güçlü bir hafızaya sahip Şevket dayı, adeta yaşayan bir çınar gibi.

 

Tarihsel birçok olayı gördü

1912’de Kıbrıs’taki Birleşik Krallık İdaresinde dünyaya  gözlerini açan Şevket Uzunoğlu, sırasıyla ; İngiliz İdaresi, Kıbrıs Cumhuriyeti, Geçici Otonom Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve K.K.T.C yönetimlerini gördü.  1914 senesinde, yani 100 sene önce başlayan  Birinci dünya savaşını ,daha sonra  1944-48 tarihleri arasındaki İkinci Dünya Savaşı ve bunun gibi, Dünya’daki, Türkiye’deki ve Kıbrıs’taki çok sayıdaki tarihi dönemece tanıklık etti.

Kıbrıs Maden Şirketi C.M.C’de,  30 sene çalıştıktan sonra 1970 senesinde, 58 yaşında emekli olan Şevket dayı, 44 yıldır emekli.  Sosyal sigortayı icat edenden Allah razı olsun diyor.

 

Uzun yaşamın sırrı

Şevket Uzunoğlu uzun yaşamın sırrını şöyle özetliyor ;  ‘’ Hayatımda hiç sigara içmedim. Arada sırada, onu da çok az konyak içtim. Gençliğimden beri, uykuma çok önem veririm. Düzenli bir uyku sistemim var. Kafama hiç bir şeyi takmamaya çalışıyorum.  Seyahat ederek dünyanın farklı ülkelerini olanaklar çerçevesinde görmeye çalıştım. Eşimle, evlatlarımla ve torunlarımla mutlu bir hayatım var. Bana çok iyi bakıyorlar.   Bu yaşıma kadar, yememe içmeme dikkat edip, sağlıklı beslenmeye çalıştım. Yemekler konusunda, mızırlığım yoktur.   Lefke’nin temiz,  rutubetsiz havası  yanında,  Lefke portakalının, cevizinin ve hurmasının da faydasını gördüm. ‘’

Asırlık çınara, bizde sevdikleri ile birlikte, nice sağlıklı ve mutlu yaşlar diliyoruz…