Hasan KARLITAŞ

Lefke’nin en özel lezzetleri arasında hiç kuşkusuz, Yafa portakalı, hurma ve ceviz geliyor. Birer Lefke klasiği olarak ün yapan, her üç ürün adına da bölgede festival düzenleniyor. Kıbrıs’ta en fazla ceviz ve hurma ağacı Lefke’de bulunuyor.
Lefke Belediyesi ve Lefke Turizm Derneği işbirliğinde, her sene geleneksel olarak düzenlenen Lefke Ceviz Festivali’nin sekizincisi, 3 – 4 Haziran 2017 tarihleri arasında düzenleniyor. Mayıs ve Haziran ayları Cittaslow (sakin şehir) ünvanı alan, Kıbrıs’ın en yeşil kasabası Lefke’de cevizin en bol olduğu dönem yaşanıyor.

Nural Öksüz ve uzun yıllar Lefke muhtarlığı yapan Altan Öksüz’ü, botanik bahçe görünümündeki, yeşillikler içerisindeki evlerinde ziyaret ediyoruz. Her ikisi de gönülden Lefke sevdalısı. Güzel sohbetimizin olmazsa olması, elbette ki Nural hanımın benzersiz tadı ile meşhur, ceviz macunları oluyor.

Tanıtım amaçlı ceviz macunu  ikramı

Nural Öksüz, büyük bir itina ile macunlarını hazırlayarak, evlerine gelen misafirlerine ikram ediyor.  Nural hanım, her sene Lefke’de düzenlenen, ceviz ve hurma festivallerinden dolayı,  Lefke’yi daha yakından tanımak için düzenlenen tanıtım turuna katılanlara da, büyük bir misafirperverlik örneği göstererek, hiçbir karşılık beklemeden eşsiz lezzetteki macunlarından ikram ediyor.
Nural ve Altan Öksüz’ün oğlu portakal ve ceviz üreticisi, Hasan Öksüz’den aldığımız bilgiye göre, Lefke’de yaklaşık bin 500 dolaylarında ceviz ağacı bulunuyor. Ülkede, ceviz genellikle macun yapımından dolayı, yeşil olarak hasat ediliyor. Hasan Öksüz’ün tahminine göre, Lefke’de yaklaşık yılda bir milyon adet ceviz toplanıyor.
Nural hanımı ziyaret etmişken, kendisinden en özelinden ceviz macunu tarifini de sizler için aldık. Tatlı yiyip, tatlı konuşmak dileğiyle…

Nural Öksüz’den ceviz macunu tarifi

Ceviz ağaçlarından toplanıp soyulan yeşil cevizler, günde iki defa suyu değiştirmek kaydıyla 6-7 gün serin bir ortamda geniş bir leğen içerisindeki suda bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra, cevizlerin suyuna kireç ilave edilerek cevizler 8-10 saat da kireçli su içerisinde bekletilir. Kireçli sudan çıkartılan cevizler, bol su ile yıkanarak durulanır. Ardından cevizler, 3 kez suyu değiştirilerek haşlanır. Haşlanan cevizler, şiş yardımı ile delinir ve önceden haşlanıp, kabuğu soyulan bademler ceviz içerisine yerleştirilir. Bol limonlu suda iki saat bekletilen cevizler, tencereye alınır. Tencereye, her 100 ceviz için 2.5 kilo şeker ve 2 bardak su konulur. Bir miktar da karanfil ilave edilir. Önce kısık ateşte şekerin erimesi gerekir. Şeker eriyene kadar cevizler de su çıkarmış olur. Ateşten alınan tencere öylece 5-6 saat kadar bekletilir. Daha sonra kıvama gelene kadar bir ya da iki sefer kaynama işlemi tekrarlanır.

Afiyet olsun J