Hasan KARLITAŞ

 

İtalyanca şehir anlamındaki ‘citta’ ve İngilizce yavaş anlamındaki ‘slow’ kelimelerinin birleştirilmesinden doğan cittaslow (yavaş şehir-sakin şehir)  hareketinin, temelleri 1999 senesinde İtalya’da atıldı.  70 kriterden oluşan Citta Slow – Slow City – Yavaş Şehir - Sakin Şehir’lerde, zamanın yavaş akacağı, sade ve hep özlenen, yerel kültüre ve doğaya saygılı huzurlu bir başlangıç öngörülüyor. Cittaslow, çocuk, genç,yaşlı engelli   herkesin mutlu olacağı,  tüketen değil üreten bir felsefe ve doğa ile kültürün korunarak gelecek nesillere taşınabileceği bir anlayışı vaat ediyor.  Farklı kıtalardan 28 ülkeden 182 üye, 150 milyonluk bir tatilciye hitap ediyor. Türkiye’de 10 şehir ülkemizde ise Yeniboğaziçi ve Lefke Belediyeleri bu ağa üye olmaya hak kazandı.

 

Düne, bugüne ve gelecek nesillere saygı çerçevesinde, acele etmeden her şeyi doyasıya ve tadında yaşamak düşüncesi, ne kadar da rahatlatıcı. Bu felsefeye göre,   geçmişin getirdiği tarihsel, kültürel ve doğal zenginliği hissedip, daha insani, daha çevreci, duruş oldukça önemlidir. Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel özellikleri ve ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve her bir şehri kendi özgünlüğü ile desteklemek, sakin yaşam hareketinin olmazsa olmazıdır.

 

Sakin Lefe’nin izini sürmeye değer

 

Cittaslow üyeliğinin Lefke ye çok yakıştığını düşünüyorum. Lefke’nin özellikle bu üyelikten sonra,  yerel özelliklerini ve özgün mimarisini koruyarak, planlı bir şekilde geleceğe taşıması oldukça önemlidir. Lefke’nin geleceği, kültür ve çevre dostu turizm, eğitim ve iyi tarım uygulamaları olarak şekillenmelidir.

 

Sakin Şehir Lefke’de neler yapılabilir ?

 

Ülkemizin en batısında yer alan çilek diyarı Yeşilırmak’tan, Taşpınar ‘Angolem’ köyüne kadar olan Lefke Belediye hudutları, artık resmen cittaslow olarak tescil edildi. Yeşilırmak köyünde yer alan Organik Çiftlik, Guiness rekorlar kitabına giren üzüm asması, sahil şeridindeki yerel restoranlar, köyün simgesi çilek yanında diğer tarımsal sebze/meyve üretim potansiyeli, Bedemliköy’deki Vuni Sarayı, Yedidalga’da sahilindeki geleneksel yiyecek içecek hizmeti veren işletmeler, Soli Antik Kenti, Gemikonağı’nın Kıbrıs tatları sunan aile işletmesi Bakırcı,  Bağlıköy’deki eko turizm hareketi, Yeşilyurt köyündeki Pendaya Eko Garden,  Gaziveren Çiftlik Evi ve Doğancı’daki Argonya isimli mekanlar bölge ziyaretçilerine alternatifler sunuyor. Lefke merkezin,  ceviz, hurma, zeytin ve portakal dan oluşan yeşil dokusu, el sanatları üretim karakteri  ve farklı medeniyetleri yansıtan mimari dokusu, batı bölgesinin tamamlayıcısı durumunda. Manzaralı doğal yürüyüş parkurlarını da unutmamak gerek.

Kıbrıs’ın en yeşil ve en huzurlu kasabası Lefke, barındırdığı  tarih, kültür ve doğa değerleri ile adeta,  saklı bir hazine gibi yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Yerel değerlerini halen koruyan Sakin Şehir Lefke, tarih, kültür ve doğa meraklılarını çağırıyor. Bu çağrıya kulak verin !