*Akdeniz Köyünden, Akdeniz’e yolculuk, minik kaplumbağanın ilk adımları sonrasındaki ilk kulaçları ile başlıyor... 

*Akdeniz Köyü sahili, hem bu eşsiz canlıların yumurtlama ve üreme alanı olması, hem de kumdan yaşama tutunan kum zambakları ile ziyaretçilerini etkiliyor.

Hasan KARLITAŞ                                

Yavru kaplumbağalara isim vererek onları denize, Akdeniz’e uğurlamak müthiş bir duygu. Unutulmaz bir deneyim. Ne kadar da anlamlı... Küçük adımlar sonrasında, denizle kucaklaşma ve eğer her şey yolunda giderse, yüzlerce yıllık bir ömrün başlangıcı... Kıbrıs’tan, Akdeniz’den, yeni bir hayata, mucizevi ‘Merhaba’...
Geçtiğimiz haftalarda katıldığımız “Kaplumbağa Gözlem Turunda” gözlemlediklerimiz, bizlere “Ülkemizde güzel şeyler de oluyor “ duygusunu hissettirdi.
Akdeniz Köyü sevdalısı Tarık Bozalan’ın çalıştırdığı Caretta Caretta Restoran ve “Kaplumbağa Koruma Projesi” işbirliğinde başlatılan, kaplumabağa gözlem turları büyük ilgi görüyor. Bu yaratıcı fikre imza atan çevre gönüllüsü dostları, gönülden kutlamak gerek.

“Turtle Loving Tour”

Akdeniz Köyünde, turistlere ve ilgililere yönelik düzenlenen, “Gün Batımı ve Kaplumbağa Gözlem Turu”, “Sunset and Turtle Loving Tour”, haftanın belirli günlerinde düzenlenirken, tura yoğun ilgi oluyor. 
Güneşin en güzel battığı en geniş sahili, 6 km’lik uzunluğu ile dikkat çekiyor burası... 
İngiliz, Alman, Danimarkalı, Polonya, Çekya, gibi farklı ülkelerden misafirler tura ilgi gösteriyor. Misafirler, önce güneşin batışını fotoğraflıyor, ardından sandviç ve içecekleriyle birlikte, hazırlanan kısa tanıtım videosu izliyorlar. 
Son olarak da, gün batımından hemen sonra, her bir turist yavru kaplumbağalara, isim vererek onları denizle kucaklaştırıyor. Haftada, ortalama 500 turist bu tur kapsamında güneşin en güzel battığı bu sahili ziyaret ediyor.

24yıllık bir proje

İngiltere’den gelen ekipten aldığımız bilgiye göre “Kaplumbağa Koruma Projesi”, 24 yıllık bir proje. Akdeniz köyünde çok az yuva varken, geçen sene bu rakam 200, bu sene ise 350 dolaylarına yükseldi. Bu mükemmel bir atış. Burası, Kıbrıs’ın en özel bölgelerinden birisi. Korunmalı...

Akdeniz köyü sevdalısı Tarık Bozalan, ailesi ile birlikte çalıştırdığı Caretta Caretta Restoran’da, sunmuş olduğu mükemmel lezzetler yanında, çevreci yönü ile de takdir edilmesi gereken bir insan. 
Çok emek verdiği, Akdeniz plajına, gözü gibi bakıyor. Gazetemize konuşan Tarık Bozalan şöyle diyor:
 “Biz burayı işletmeye başladığımız zaman, sahilde 13 yuva bulunuyordu. Korumacılığımız ve yarattığımız farkındalıkla, 350 yuvaya çıktık.  Sahilimizin 6 kilometresi, yürüyüş yapmaya çok müsait. Kaplumbağaların bu sahili tercih etmesi, bizleri çok mutlu ediyor. Bu sahilin bir diğer özelliği de, Adadaki en fazla kum zambağının burada olmasıdır. Her sene eylül ayında, kurum ve kuruluşların işbirliğinde, ‘Kumdan Yaşama’ etkinliği düzenliyoruz. Doğayı koruyarak, gelişmek, yapılması gerekendir. Akdeniz sahiline düzenlenen, kaplumbağa turları çok iyi gidiyor. Haftanın üç günü, çok yüksek bir ilgi var. Kaplumbağa gözlem turları yanında, safari, bisiklet ve yürüyüş alternatiflerini ziyaretçilerimize sunuyoruz.”

Akdeniz Köyü zengin tarihe de sahip

Kaplumbağaların (caretta caretta ve yeşil kaplumbağa ) en önemli yumurtlama alanlarından biri olan Akdeniz sahili, hem bu eşsiz canlıların yumurtlama ve üreme alanı olması, hem de kumdan yaşama tutunan kum zambakları ile ziyaretçilerini etkiliyor. Girne’nin batı sahilinde yer alan, Akdeniz köyü, Kıbrıs’ın en zengin tarihi kalıntılarına ve buluntularına da, ev sahipliği yapan bir yerleşim yeri.
Ağustos ve Eylül, aylarında çiçeklenen beyaz çiçekli kum zambakları( pancratium maritumum ) Hasan Sarpten’in tabiri ile “Beyaz Prenses”, en fazla sayıda Akdeniz köyü sahilinde bulunuyor. 

Akdeniz köyü, barındırdığı arkeolojik zenginlik, yaşatılan Kıbrıs kültürü, deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve üreme  alanı özel kaplumbağa sahiliyle, kum zambakları ve çok sayıda flora türüne ev sahipliği yapan yürüyüş yolları ile keşfedilmeyi bekliyor…