"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen, KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak, "KKTC Su Temin Projesi" ile Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

 

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "KKTC'nin su meselesini kökünden çözülmesine" yönelik verdiği talimatın ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla "KKTC Su Temin Projesi" hazırlandı.

 

"Asrın Projesi" olarak ifade edilen "KKTC Su Temin Projesi"nin Türkiye tarafında yer alan "Alaköprü" ve KKTC tarafındaki "Geçitköy" barajları, planlandığı üzere Mart 2014'de tamamlandı. 7 Ağustos'ta ise deniz geçiş boru hattı çalışmaları sona erdi.

 

Projenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yarın katılacağı törenle gerçekleştirilecek.

 

KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.

 

Dünyada ilk defa uygulanan askılı borulu sistemiyle Alaköprü Barajı'ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC'de tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'na iletilmişti.

 

75 MİLYON METREKÜP SU, KKTC'YE AKTARILACAK

 

Projeyle KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

 

Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaştırılacak.

 

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon metreküpünün, burada inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra, içme suyu maksatlı kullanılması, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın veya Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edilmesi planlandı.

 

Projenin gerçekleşmesi ile halen mahdut yer altı ve yüzeysel su kaynakları dolayısıyla su sıkıntısı çeken KKTC'nin içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak, ayrıca KKTC, sağlanacak sulama suyu ile zirai gelir elde edebilecek.

 

"KIBRIS BİZİM CANIMIZ"

 

Projeye ilişkin yazılı açıklama yapan TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdiklerini belirtti.

KKTC'de suyun en büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

 

"Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC'nin verimli topraklarına ana vatan Türkiye'den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Boruları askıda götürmeye karar verdik. Şükürler olsun ki bu hayali de gerçekleştirmek bize nasip oldu. Kıbrıs bizim canımız diyor, elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz."

 

Bakan Eroğlu, proje kapsamında Anamur-Alaköprü Barajı'ndan alınan suyun, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, buradan da kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandığını ve adaya suyun ulaştığını belirtti.

 

Alaköprü Barajı'nın temelini 2011'de, Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012'de attıklarını anımsatan Eroğlu, "Hayata geçireceğimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

 

Eroğlu, projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyetinin 1,6 milyar lira olduğunu kaydetti.