Kıbrıslı Türkler 19 Nisan’da dördüncü cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek. Adaylar çözüm ve değişim vaat. Şimdiki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2015 seçimlerine katılacak adaylardan. Eroğlu, seçime bağımsız giriyor ama arkasında Ulusal Birlik Partisi’nin tam desteği var. Seçimlerin diğer bağımsız adayları yıllardır müzakere ekibinde yer alan Doç. Dr. Kudret Özersay, Lefkoşa Belediyesi eski başkanı Mustafa Akıncı, Mustafa Ulaş  ve Arif Salih Kırdağ . CTP-BG’nin (Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler) adayı ise Meclis Başkanı Sibel Siber. Kıbrıs Sosyalist Partisi de cumhurbaşkanlığı yarışına Mustafa Onurer ile katılıyor.

7. Cumhurbaşkanlığı seçimi

19 Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Kıbrıs Türk demokrasi tarihine, 9’uncu kez yapılan devlet başkanlığı veya cumhurbaşkanlığı seçimi olarak geçecek. 1974 Barış Harekâtı’nın ardından kendi devlet çatısı altında ilk devlet başkanlığı seçimini 20 Haziran 1976’da yapan Kıbrıs Türk halkı, 39 yıl içinde 2 kez Kıbrıs Türk Federe Devleti devlet başkanlığı; 6 kez de KKTC Cumhurbaşkanlığı için seçime gitti.
Cumhurbaşkanlığı seçimi, KKTC’nin 7. Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. 13 Şubat 1975’te kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığı için 1976’da ve 1981’de yapılan seçimleri Rauf Raif Denktaş kazanırken, 15 Kasım 1983’te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimini 1985, 1990, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerde sandıktan çıkan isim yine Denktaş oldu. 2005 Cumhurbaşkanlığı seçimini Mehmet Ali Talat, 2010 yılındaki seçimi ise Derviş Eroğlu kazandı.

İkinci tura kalabilir

19 Nisan 2015 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5’i bağımsız 7 aday yarışacak. Derviş Eroğlu, Sibel Siber, Mustafa Akıncı, Kudret Özersay, Mustafa Onurer, Arif Salih Kırdağ, Mustafa Ulaş, KKTC seçmenlerinden 5 yıl süreyle Cumhurbaşkanı olmak için oy isteyecek. Anayasa’nın 99. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için seçimde kullanılan geçerli oyların yüzde 50’sinden bir fazlasını almak gerekiyor. Adaylardan hiçbiri bu oy oranına ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve bir hafta sonra en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılacak.

Bu güne kadar üç kadın aday…

Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu yıl 7 adaydan 5’i bağımsız olarak yarışa katılıyor. En fazla bağımsız adayın olduğu seçim ise 2010’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi olmuştu. 5 yıl önceki seçimde 7 adaydan 6’sı bağımsızdı. Geçmiş yıllarda UBP’den aday olan Derviş Eroğlu ve TKP’den aday olan Mustafa Akıncı, bu seçimde seçmenin karşısına bazı partilerin açık desteği olsa da “bağımsız” sıfatıyla çıkmayı tercih etti. Devlet başkanlığı/cumhurbaşkanlığı seçim tarihi boyunca sadece 3 kadın aday listelerde yer aldı. 1976’da, 1981’de ve 1985’te Dr. Servet Sami Dedeçay, 2005’te Zehra Cengiz, bu yıl ise Sibel Siber, Cumhurbaşkanlığı’na aday olan kadınlar.

Akıncı da seçimde

Bağımsız Cumhurbaşkanı adaylarından Mustafa Akıncı, daha önce Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, deneyimli bir politikacı.
2009 yılında aktif politikadan çekilen Akıncı, 19 Nisan’da TDP ve BKP’nin desteğiyle seçime katılıyor. Akıncı, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerde de Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını koymuştu. Kıbrıs Türk siyasi hayatının renkli siması bağımsız aday Arif Salih Kırdağ, üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı için şansını deneyecek.

Özersay bağımsız aday

Bağımsız aday Mustafa Ulaş, Halkın Adalet Konseyi adlı sivil toplum örgütünün başkanlığını yürüten bir hukukçu ve edebiyat öğretmeni. Ulaş, ilk kez aday oluyor. KSP’nin adayı Mustafa Onurer, Cumhurbaşkanlığı için ilk kez aday olanlardan biri ve emekli öğretmen. Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakere heyetinde yer alan ve bir dönem “Toparlanıyoruz” adlı sivil toplum örgütünün liderliğini de yapan akademisyen Kudret Özersay da, 19 Nisan seçimine bağımsız aday olarak katılıyor.

Seçimin tek kadın adayı Siber

Seçimin tek kadın adayı olan CTP-BG’nin adayı Sibel Siber, bir tıp doktoru. 13 Haziran -31 Ağustos 2013 arasında geçici hükümette Başbakanlık görevi de yapan Siber, 4 Eylül 2013’ten beri Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı görevini yürütüyor.

UBP ve DP-UG Eroğlu’nu destekliyor

Seçimin bir diğer bağımsız adayı ise, halen Cumhurbaşkanı olan Derviş Eroğlu. Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na 5’inci kez aday oldu. Daha önce 1995, 2000, 2005 ve 2010 seçimlerinde de yarışan Eroğlu, Kıbrıs Türk siyasi hayatında uzun yıllardır yer almış ve milletvekili, bakan ve başbakan olarak görev yapmış bir isim.  Eroğlu, UBP ve DP-UG’nin desteğiyle yarışıyor.