Hasan KARLITAŞ      

Kıbrıs’ın en sıcak zamanlarını yaşıyoruz. Kırk derecenin üzerindeki sıcak,  zaman zaman bizleri bunaltsa da, Kıbrıs, sıcak demek, sıcak ise sıcakkanlılık, Akdenizlilik ve Adalılık…
Kıbrıs’ta yaz denildiği zaman;  deniz, güneş, sıcak, karpuz, kavun, böğrülce, çiçek dolması, verigo üzüm, incir, samarella, babutsa, molehiya ve çok sayıda meyve ismi çağrışım yapıyor.  Yazın en popüler meyvelerinin başında, babutsa, kavun, karpuz, incir ve üzüm geliyor.

BABUTSA ‘’ Yaz mevsimin vazgeçilmez meyvesi  ’’

Hepimizin bildiği ismi Babutsa .. Bilimsel ismi “oputia ficus-indicaé” kaktüsgiller ailesinin opuntia cinsinin bir türü… Halk arasında diken inciri, Mısır inciri, hint inciri, frenk inciri olarak da telaffuz ediliyor.

Tamamı ile doğal bir meyve olan babutsa, Kıbrıs’ın vazgeçilmezleri arasındadır. Akdeniz iklimini çok seven bu meyve, Kıbrıs adasının her yerinde görülse de,  Mesarya ve özellikle Serdarlı (Çatoz) ve İskele bölgesinde daha yaygındır.
Babutsa,  kendine özgü tadı ve aroması yanında, sağlığa olan faydalı yönü ile de tüketilmesi gereken bir meyvedir. Dikensiz türleri olsa da özellikle toplama ve soyma esnasında dikenlerine oldukça dikkatli etmek gerekiyor. Aksi takdirde birkaç gün canınız yanabilir. Bu lezzetli meyve, seyyar tezgahlarda özel bir yöntemle soyularak soğuk bir şekilde satılmaktadır. Kaktüs  Nisan ayında çiçek açar, Temmuz-Eylül ayları arasında da ise meyve verir. Ağustos,  babutsanın en yaygın olarak bulunduğu aydır.

Ülkemizde adına festival de düzenlenen Babutsa,  kültürümüzü de etkilemiştir. Babutsa adına şarkı, şiir ve birçok mani bestelenmiştir. Kıbrıs kökenli  bir grubun ismi yine Babutsa’dır. Bir kaktüs bitkisi, babutsanın meyveleri çok az asitli, orta tatlılıkta ve bol çekirdeklidir. Yeşilimsi, sarımsı ve kırmızımsı rengini bileşimindeki doğal renk maddelerinden almaktadır.

Dikenli incir meyvesinin bulunduğu tespit edilen diğer ülkeler ise Meksika, ABD, Şili, Brezilya, Peru, Kolombiya, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, İsrail, Türkiye (Akdeniz ve Ege) , Kıbrıs,  İspanya ve Yunanistan’dır.

İşte babutsanın mucizeleri

Hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyvedir. Birçok hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücut direncini artırıyor ve zindelik sağlıyor.
C Vitamini bakımından da çok zengindir. Babutsa adeta bir Vitamin deposudur. Antioksidan etkisi vardır (içerisindeki betanin ve indicazanthin’den dolayı ), bağırsakları çalıştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç etkisi gösterir. Soğuk yendiği zaman ferahlatıcı bir etki yaratır. Afrodizyak etkisi var.Tokluk hissi verdiği için kilo kontrolü sağlamada yardımcıdır. Diyet yapanların gözdesidir. Babutsa yaprakları nem oranının yüksek olması ve suyu uzun süre bünyesinde tutma özelliğinden dolayı, bitkisel kozmetik ve kırışıklıklara karşı üretilen kremler sayesinde cildi güzelleştirir. Bahçe kenarlarına dikildiği zaman güzel bir dekoratif görüntü sağlar ve radyasyonu azaltır.

Babutsa deyip geçmeyin

Özellikle kahvaltıdan ve akşam yemeğinden  sonra yenilen Babutsa, ferahlama ve mideye rahatlama getirmesi yanında,  yukarıda belirtilen birçok konuda da  oldukça faydalı.  Babutsa deyip geçmeyelim ve her derde dava olan babutsanın değerini bilelim…