Kültürümüz  çeşitli nedenlerden yok olma noktasına gelirken, birçok şey gibi yeme içme alışkanlıklarımız da değişti. Yeni nesil alıcısı pek olmasa da Kıbrıs’a özgü doğal tatlılardan “pastelli”ye hala ilgi var.

Mine AVKIRAN NUR

Çikolata ve tatlı atıştırmalıklar, küçük-büyük herkes tarafından sevilir. Özellikle kadınlar kendilerini mutsuz hissettikleri zaman tatlı bir şeyler yeme isteği duyar. Kıbrıslılar ise, Kıbrıs’a özgü doğal tatlıları tüketerek mutlu olabiliyor. Şeker ilavesi kullanılmayan bu doğal ürünlerden biri de, Pastelli.

Eski adı Galataya olan Mehmetçik’te yaşayan Türkan Adalıer, pastelli başta olmak üzere, Kıbrıs’ın geleneksel diğer tatlı atıştırmalıklarından olan üzüm sucuğu, harup sucuğu, palüze ve köfter yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kıbrıs’a özgü tatlı çeşidi olan pastelli, harnup pekmeziyle yapılıyor. Pastelli, kaynatılan pekmez içerisine isteğe göre, fıstık, badem, fındık, antep fıstığı ve bal karıştırılıp soğutulması ve üzerine de susam serpilmesiyle hazırlanıyor.

Türkan Adalıer, ürünlerini, kendisine ait bağda yetişen üzümlerden ve harnup ağaçlarından topladığı harnuplardan yapıyor.

 

Ürün satmak için festivallere katılıyor

 

Bölge bölge dolaşıp ev yapımı ürünlerinin satışını yapan Adalıer, festivaller ve kermeslere de katılıyor. 

Eşi Remzi Adalıer’in de desteğini alan Türkan Adalıer, şöyle diyor: “Eşim memur ama eve gelen bir maaş yeterli olmuyor bu zamanda. Evladımız üniversitede öğrenim görüyor. Bu işi yaparak aile bütçesine katkı sağlıyorum.”

Üzüm sucuğu ve pastelli yapmayı daha önceleri bu işle uğraşan anne-babası ve kayınvalidesinden öğrendiğini belirten Türkan Adalıer, 30 yıldır ürettiğini söylüyor.

 

Genç nesile anne-babaları alıyor

 

Adalıer, genç neslin Kıbrıs’a özgü doğal tatları almaya pek meraklı olmadığını ifade ederek, “Gençler geçim derdinde olduğundan onlar değil de daha çok anne ve babaları sucuk ve pastelli gibi ürünleri alıyor. Müşterilerim ürünleri alırken ‘İki paket alayım, evladıma da veririm, evine götürür’ diyor.” şeklinde örnek veriyor.

 

İngiltere’den de müşterisi var

 

Tüm ürünleri eve teslim yaptıklarını da söyleyen Türkan Adalıer, “Birçok bölgede müşterilerim var. Gün belirleyip gidiyorum. Ayrıca İngiltere’den Kıbrıs’a tatil için gelen çok sayıda müşterim var. Siparişlerini ya Mehmetçik’e gelip alıyorlar ya da bulundukları yere ben götürüyorum” diyor.

Adalıer, festivallerde iyi satış yaptıklarını belirterek, Hisarköy’de düzenlenen festivalde ürünlerinin tükendiğini, Tepebaşı’ndaki festivalde de yoğun ilgiyle karşılaştıklarını ifade ediyor.

Ürünlerinde tazeliğe önem verdiğini vurgulayan Adalıer, sipariş vermek isteyenlerin kendisine 00 90 548 861 44 06 numaralı telefondan ulaşabileceğini belirtiyor.