Hasan KARLITAŞ  / Fotoğraf: Başar TAŞLI

Kıbrıs’ta doğa, yılın özellikle Ocak,Şubat,Mart ve Nisan aylarındaki  sunumlarını adeta bir şölene dönüştürüyor..   Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs adasında yaşamanın ayrıcalığını hissetmek için yağan yağmurlardan sonra doğa’daki kabuk değişimini ve bu renk cümbüşünü izlemeniz yeterlidir. Aradığınız ruhsal huzur ve yaşamın gerçek tadı  buradadır.

Doğa en güzel renklerini sunmaya başladı

Kıbrıs Florası’nda yayılış gösteren yaklaşık 1900 türün, yaklaşık 1500’ü Kuzey Kıbrıs’ta bulunmaktadır. Yılın 300 gününden fazla güneş alan ve benzersiz Akdeniz iklimi özellikleri böylesine büyük bir doğal zenginliğin oluşmasında büyük bir etken olmuştur.

Kıbrıs’taki tabiatın zenginliğe bakarmısınız ?  Mitolojik söylencelere konu olan nergis, dağ laleleri, anemolar, kum zambakları, medoş laleleri (Tulipa Cypria), orkideler,  nadir bulunan türler, anıt ağaçlar  ve  endemik türler. Tümü de, eşsiz güzellikteki bu tablonun tamamlayıcısı durumunda…

Dünyada gelişen, çevreye karşı saygılı ve  sorumlu özel ilgi turizmi çeşitleri, Kuzey Kıbrıs’ta da gelişmeye başlayan, çevre dostu turizm bilinciyle yaygınlaşıyor. Deniz Kaplumbağaları, kuş gözlem turları, yürüyüş parkurları, Kıbrıs endemikleri, orkide türleri ve nadir bulunan türleri görme olanağı veren  doğa yürüyüşleri,  çevre dostu olmanın hazzını yaşattıkça, çevreci turlara olan ilgi de artmaktadır.

Adamızda hakim dokuyu oluşturan,  zeytin, harup, kızılçam, servi ağaçları ,okalüptüs, akasya ve maki bitki örtüsü haricinde, Kuzey  Kıbrıs ’ta gözlemlenebilen, 19  endemik bitki türü ve 32 yabani orkide türü, Kıbrıs florasının  adeta gözbebeğidir. Kuzey Kıbrıs’ta sadece tek bir orkide türü  (Orchid Kotschyi) endemik olarak tespit edilmiştir. 

Kuzey Kıbrıs yürüyüş yolları

Kıbrıs adasının  en doğusundaki Karpaz yarımadasınan başlayıp, Girne Sıradağları - Alevkayasından geçip, kuzey batıdaki Akdeniz köyü ve Kalkanlı Anıt Zeytin ağaçları bölgesine , kadar uzanan yürüyüş yolları doğa severlere eşsiz güzellikler sunmaktadır. Bunun haricinde, Lefke Bölgesindeki Orkide Vadisi ve en batı uçta yer alan Bağlıköy,Vuni sarayı civarı ve Yeşilırmak köyünde bulunan yürüyüş yolları da, Flora ve Fauna bakımından zengin bir potansiyele sahiptir.

Son dönmede artan çevre bilinciyle, gerek turistler gerekse Kıbrıs halkı tarafından doğa yürüyüşleri, büyük rağbet görüyor. Yürüyüş güzergahı boyunca, orkideler, endemikler, anıt ağaçlar ve diğer bitki türleri gözlemleniyor. Özellikle mart, Kıbrıs’ın en renkli ayıdır. Yeşil doku arasındaki, doğal bitkiler, badem çiçekleri, rengarenk laleler, akasya, lapsana ve gavcarın nın yarattığın sarı görüntüler, insan ruhuna tazelik sunuyor....

Yerellik, otantiklik ve çevrecilik turizmin yükselen değerleridir. Kıbrıs adasında doğanın etkileyici gücü,  ziyaretçilerine yılın farklı zamanlarında görsel doğal zenginlikler ve hoş sürprizler sunuyor.  Bize düşen , Onu saygı ile karşılayıp bu güzellikleri paylaşmaktır...