İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs’ta bu akşam katıldığı etkinliğe fanatik ELAM mensupları tarafından yapılan saldırının ardından olağanüstü güvenlik önlemleri altında geldiği Metehan’dan KKTC’ye geçti.

 

Talat ve heyetiyle birlikte etkinliği izlemeye giden TAK muhabiri İbrahim Diran’ın verdiği bilgiye göre, saldırganlar, Rum polisinin yetersiz kalan önlemleri nedeniyle, arka kapıdan etkinliğin yapıldığı salona girerek, aralarında meşale de bulunan cisimleri etkinliğin konuşmacılara ve protokol sıralarıyla etkinliğin diğer izleyicilerine savurdular. Meşalelerden biri, Talat’ın beraberindeki Türk korumasına çarptı. Koruma yara almazken saldırı sonucunda Kıbrıs Türk heyetindekilerinden biri hafif yaralandı.

 

Olayın hemen ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Talat’ı arayarak özür diledi ve güvenliğinin sağlanacağını taahhüt etti.

 

 

Talat, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Rum polisinin etkinliği bilmesine karşın önlem almada yetersiz kaldığını, zafiyet gösterdiğini belirtti.

 

RUM BASININA GÖRE OLAYLARIN GELİŞİMİ

 

Limasol’da bu akşam organize edilen ve II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs Sorununun Çözüm ve Kıbrıs’ın Yeniden Birleşme Perspektifleri” konulu etkinliğin düzenlenmekte olduğu salonda olay çıktı.

 

Rum internet gazetelerine düşen habere göre aşırı fanatik duruşlarıyla bilinen “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) mensubu 70 civarında maskeli ve üniformalı kişi etkinliğe II. Cumhurbaşkanı Talat’ın katılmasını protesto için, etkinliğin düzenlendiği salonun önünde toplandı. Küfürlü, şoven içerikli ve federasyon aleyhtarı sloganlar atan grup, etkinliği izlemek üzere salonda bulunanları tehdit etti. Etkinlik için salonda olanlar saatlerce mahsur kaldı.

 

ELAM mensupları, etkinliğin başladığı saat 19.00’dan hemen sonra “tehditkar niyetle” etkinliğin yapıldığı binaya saldırdı. Fanatikler, etkinliğin gerçekleştirilmesini engellemek için polis barajını ve binanın cam giriş kapılarını kırmayı ve etkinliğin gerçekleştirilmekte olduğu salonun önüne kadar ulaşmayı başardı.

 

Saldırganların salona yanan meşale attı. Meşale salonda bulunan ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’in çok yakınına kadar ulaştı. Salonda terör havası estiren eylemciler gazetecilere de saldırdı, etkinliği izlemek üzere salonda bulunan bir Kıbrıslı Türk’ün (Rum basını gazeteci olduğunu ileri sürdü)  hafif yaralandığı haber verildi.

 

Saldırgan ELAM mensuplarının bir bölümü Rum Elektrik İdaresi’ne ait trafoya da müdahale ederek etkinliğin düzenlenmekte olduğu binanın elektriğini kesti. Binanın elektrik ihtiyacı jeneratörle karşılandı.

Rum polisinin ELAM mensuplarının etkinliğin düzenlendiği “Panos Solomonidis” salonunun etrafını sardığı yolunda ihbar almış olmasına karşın ağır hareket ettiği, polislerin eylemcileri bölgeden uzaklaştırmaya çalışmadıkları belirtildi.

 

ELAM mensuplarının bastığı etkinlikte, ELAM Başkanı ve Avrupa seçimleri adayının da salonda bulunduğuna dikkat çekilirken, Rum polisinin üç kişiyi tutukladığı kaydedildi.

 

Bu arada Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis RİK’in ana haber bültenine katılarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ve hükümetinin bu vukuatları terör ve yasadışı faaliyet addettiğini açıkladı.