Mağusa Suriçi Derneği’nin (MASDER) haftanın her Cumartesi günü düzenlediği “Bütün Gailemiz Mağusa” isimli söyleşisinin bu haftaki onur konuğu Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu oldu.

Fikri Ataoğlu, MASDER’in Suriçi’ndeki binasında yaptığı konuşmada, Gazimağusa-Bafra Hızlı Feribot Seferleri, Yat Limanı, tarihi yapıların restorasyon çalışmaları, çevre etkinlikleri ve naylon poşet kullanımı ile ilgili projeleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Söyleşide bakan Ataoğlu, katılımcıların sorularını da içtenlikle cevapladı.

Yalınç, teşekkür etti

MASDER Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yalınç, söyleşinin açılış konuşmasında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun turizm ve çevre konusunda önemli fikirler üretip, hayata geçirdiğini söyledi.

Başkan Rıfat Yalınç, bakan Ataoğlu’na etkinliklerine katıldığı için de teşekkür etti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gazimağusa ve Bafra arasına hızlı feribot koyma düşüncelerinin hayata geçmek üzere olduğunu müjdeledi.

Fikri Ataoğlu, bu projeyi hayata geçirecek firmaya bölgedeki arazinin rezerv olarak verildiğini söyledi. İlgili firmaya arazinin rezerv olarak verildiğine dikkat çeken Ataoğlu, firmanın yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde Bakanlar Kurulu kararıyla arazinin kiralanmasının yapılacağını kaydetti.

Fikri Ataoğlu, söz konusu firmanın çok ciddi şekilde çalışmalar yapmasının kendilerini mutlu ettiğini bildirdi.

Firmanın proje kapsamında biri çok hızlı olmak üzere 50-100 kişi kapasiteli hızlı feribot diğeri de daha yavaş gezerek seyredecek olan bir feribot turu sunduğunu anlatan Ataoğlu, kendilerinin bakanlık olarak bu iki projeye de uygunluk verdiklerini dile getirdi.

25 bin kapasite var

Bakan Fikri Ataoğlu, amaçlarının 3-5 yıl içerisinde Bafta Turizm Bölgesi’nde açılacak olan otellerin toplam 25 bin civarında olması beklenen turist ve iş gücünün bu şekilde ulaşımlarını sağlamak olduğunu belirtti.

Önümüzdeki günlerde akşam saatlerinde Mağusa’da hafta da en az bir kez olmak üzere bir etkinlikler yapmayı planladıklarını ifade eden Ataoğlu, amaçlarının bu hızlı feribot seferlerinin de başlayacağını düşünerek Mağusa Suriçi’ndeki mağazaların canlanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Fikri Ataoğlu, Mağusa’ya yapılması öngörülen yat limanı ile ilgili olarak, hükümetin bu yat limanın dışında tüm Gazimağusa Limanı ile ilgili bir projesi olduğunu söyledi.

“Büyük fotoğraf” olarak adlandırdığı bu projenin hem ülkeye hem de kente daha büyük fayda sağlayacağına inandığını anlatan Ataoğlu, ancak Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Tufan Erhürman’ın da hem fikir olduğu gibi eğer “Büyük Fotoğraf”ın gecikecek olması durumunda yat limanı projesini hayata geçireceklerini açıkladı.

Bakan Ataoğlu, katılımcılardan gelen bir soru üzerine Gazimağsua Suriçi’nde Namık Kemal Meydanı’nın tam karşısında olan ve günümüzde kullanılmayan İş Bankası’nın eski binasıyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’ye kente açmayı planladıkları elçilik ofisini bu binaya açmaları yönünde öneride bulunduğunu bildirdi.

Elçilik ofisinin bu binalarda hizmet vermeye başlaması halinde suriçine canlılık geleceğine inandığını belirten Ataoğlu, bunun suriçinin değerini artıracağını işaret etti.

Restorasyonlar tamamlanıyor

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu; “ Mağusa suriçinde restorasyonlarını yaptığımız yapılardaki çalışmalar tamamlanmak üzeredir. Yeni restorasyon çalışmaları için çalışmalarımız devam etmektedir. Yine tarihi yapıların hafta sonları da açık olmaları için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda kamera ve turnike çalışmalarımızın sonuna geldik. Hatta tamamladık da diyebiliriz. Yine turistlerimiz için farklı dillerde sunumların olacağı bir projede yapıyoruz” dedi.

Mağusa’daki sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına da destek verdiklerini ifade eden Ataoğlu, sivil toplum örgütleriyle başta çevre konularında olmak üzere birçok konuda ortak çalışma gerçekleştirdiklerini aktardı.

Bakan Ataoğlu, 1 Aralık itibarıyla naylon poşetlerin ücretli olması ile ilgili uygulamayı hayata geçirdiklerini anımsattı. Bu uygulama ile ilgili şuana kadar çok olumlu veriler aldıklarının altını çizen Ataoğlu, halkın büyük kesiminin de uygulamaya destek verdiğini dile getirdi.

Bakan Fikri Ataoğlu, yaptıkları araştırmada bu uygulama ile 17 Aralık tarihine kadar sadece 17 günlük sürede naylon poşet kullanımında Lefkoşa’da yüzde 75, Gazimağusa’da yüzde 80, Girne’de yüzde 70 ve Güzelyurt’ta ise yüzde 85 azalma olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Bu azalmanın sadece 17 günlük sürede olduğunun altını çizen Ataoğlu, esas amaçlarının naylon poşetlerin market ve süpermarketlerde kullanılmalarının tamamen kalkması olduğunun altını çizdi.