Rum Yönetimi Başkanı Nicos Anastasiadis, hükümetin hedefli politikaları ve girişimlerini üslenen özel işletmeler sayesinde Güney Kıbrıs ürünlerinin son yıllarda yeni pazarlara ulaşmakta olduğunu belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, cuma günü düzenlenen 2019 Güney Kıbrıs İhracat Ödülleri’nin 39’uncu yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, pandeminin uluslararası ticaret üzerindeki etkisine rağmen ürün ihracatının 2019’da 1 milyar 310 milyon avrodan (%3) az bir düşüş kaydederek 2020’de 1 milyar 260 milyon avro olduğunu bildirdi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın ilaç ve geleneksel hellim gibi ana ihracat ürünlerinin ihracatında aynı yıllarda sırasıyla %13 ve %18’lik bir artış olduğuna dikkat çekti.

Hizmetler sektöründe son yıllarda az bir artış görüldüğünü ifade eden Nicos Anastasiadis, hizmet sektöründe 2015-2019 yılları arasında 5 yıl artış olduğunu ve 12 milyar 910 milyon avroya ulaşıldığını, mali hizmetler ihracının da %20 arttığını anlattı.

Pandeminin ekonomik etkisinden söz eden Anastasiadis, krizin başlamasından bu yana hükümetin en yüksek önceliğinin ekonomiyi bir an önce başlatmak olduğunu, bu çerçeve içerisinde ve sağduyulu mali politikalar sonucu hükümetin ekonomiyi, şirketleri, işletmeleri destekleyerek ve böylelikle sosyal uyumu koruyarak 1 milyar 900 milyon avrodan fazla destek sağlayabildiğini kaydetti.

Nicos Anastasiadis, pandemi krizini bir fırsata dönüştürmeye çalıştıklarını işaret etti ve hükümetin iddialı bir “Kıbrıs-Yarın” planı hazırladığını, Güney Kıbrıs’ta bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı’nın da katılımıyla bu planın perşembe günü onaylandığını duyurdu.

Anastasiadis konuşmasında, Enerji Bakanlığı’nın Kıbrıs ürünlerini tanıtma girişimleri yapacağını, Kıbrıs şarabının tanıtımı için ilk Ulusal Faaliyet Planı’nın uygulamaya konacağını da açıkladı.