Güney Kıbrıs’ta dün, 9 yeni koronavirüs vakasının açıklanmasıyla toplam vaka sayısı 84’e yükselirken, hastalıktan ilk ölüm gerçekleşti.
Rum Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, koronavirüs nedeniyle Baf Hastanesi’nde tedavi gören ancak sağlık durumunun ciddileşmesi üzerine “Mağusa Hastanesi”ne sevkedilen 70 yaşındaki hasta hayatını kaybetti. Rum basını, bakanlık açıklamasının dün akşam geç saatlerde yapılması nedeniyle sözkonusu habere yer veremedi. 
Kovid 19 testi pozitif çıkan 70 yaşındaki erkek hasta; “Mağusa Hastanesi”nde hayatını kaybederken; hastanın son dönemde alkole bağlı karaciğer sirozu, akut karaciğer yetmezliği, akut böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği nedeniyle Baf Hastanesi’nde tedavi gördüğü açıklandı.
Alithia ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’taki korona virüs rakamlarının yanı sıra bu konuda yaşananlara, alınan tedbirlere, uygulamalara ve bununla ilgili haberlere geniş şekilde yer verdiler.
Alithia ilgili haberi; “Korona Virüs, Kıbrıs Ekonomisini Zor Anlar Beklerken, Acıtacak—En Zor Sonrası” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’taki korona virüs vakasının dün itibarıyla 84’e ulaştığını yazdı.
Gazete, dün teyit edilen 9 yeni vakadan 1 tanesinin Baf Genel Hastanesi’ndeki sağlıkçı, 1 başkasının ise bir havayolu şirketinin Kıbrıslı pilotu olduğunu belirtti. 
Korona vakalarından 4’nün entübe (solunum cihazına bağlı olan) edildiğini geriye kalanların durumunun ise iyi olduğunu belirten gazete, sözkonusu 84 vaka içerisinde İngiliz Üsleri’nde çalışan 3 kişinin de bulunduğunu yazdı.
Habere göre 84 vakadan 48’i temas yoluyla geçti.
Gazete haberinde ayrıca Baf Genel Hastanesi’ndeki korona virüs vaka sayısının 20 olduğuna dikkati çekti. 
Güney Kıbrıs’ta dün itibarıyla 700 kişiden örnek alındığını, bunlardan 400’nün sonuçlandırıldığını yazan gazete, bugüne kadar da toplam 3 bin örneğin alındığını belirtti.
BAF TEHLİKE ALTINDA
Öte yandan Fileleftheros gazetesi; “Baf Büyük Tehlikede” başlıklı haberinde, Baf’taki korona virüse yakalanmaş zincirinin kırılamadığına, Baf’taki vaka sayısının 20’ye yükseldiğine, bu sayının çoğunun sağlıkçı olduğuna dikkati çekti.
Habere göre Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos, Fileleftheros gazetesi aracılığıyla Baf sakinlerine kısıtlamalarla ilgili sert mesajlar gönderdi.
Baf Belediye Başkanı Fedonos, büyük bir sorun bulunduğunu, bu nedenle bazı sınırlandırılmalar getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Fedonos, belediye meclis üyeleriyle birlikte şehri gezdiklerini, birçok insanın açık kafelerde toplandığını, talimatlara uymayan işletmeler olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Fedonos, “Şu anda 9 vakaya sahip olmamız gerekirken sayı 20’ye  çıktı” dedi.
RMMO’DAKİ TEDBİRLER…
Öte yandan Kathimerini gazetesi, Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) korona virüs vakası görülmesi sonrasında alınan tedbirlere işaret etti.
RMMO’daki ilk korona virüs vakasının 14 Mart tarihinde Güney Lefkoşa’da bulunan “Stavrovuni” kışlasında bir subayda ortaya çıktığını anımsatan gazete, RMMO yetkililerinin hemen burayı karantina altına aldığını ve hastalığın yayılmasını önlemeye çalıştığını belirtti.
Habere göre bahse konu kışlaya, geçtiğimiz Cumartesi gününden gelecek Cumartesi gününe kadar giriş ve çıkışlar yasaklanırken, korona virüs vakası olduğu tespit edilen subayın temas ettiği kişilere hastalığın bulaşıp bulaşmadığının o güne kadar ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Gazete, RMMO Komutanlığı’nın ayrıca, hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla bazı tedbirler aldığını, RMMO askerlerinin çıkışlarının artırıldığını, askerlerin oturma düzenlerinin 75 kişi ile sınırlandırıldığını ve kişiler arasında mesafe konulduğunu yazdı.
GELECEK HAFTA BELİRLEYİCİ OLACAK
Politis gazetesi, yurt dışında mahsur kalan bin 300 kişinin Kıbrıs’a dönmesiyle birlikte gelecek hafta kritik bir döneme girileceğini, bu kişilerden kaç kişinin korona virüs taşıdığının bilinmediğini yazdı. 
Rum Bakanlar Kurulu’nun ve bakanlar komitesinin geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda, kısıtlamalar ve hareket kısıtlama konusu ile ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi ihtimalini ele aldığını yazan gazete; toplantıda ayrıca ülkede, gerekmesi halinde, olağanüstü hal ilan edilmesi durumunda bunun nasıl uygulanacağının da görüşüldüğünü belirtti.
RUM SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN GENELGESİ…
Öte yandan Alithia gazetesi, Rum Sağlık Bakanlığı’nın, 21 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak olan, süpermarketlerin ve eczanelerin sabah saat 10.00’a kadar sadece yaşlı ve hassas gruplara hizmet edeceği şeklindeki genelgesinin, dün karışıklığa neden olduğunu yazdı.
Gazete, bu iki kategoriye girmeyen kişilerin, kendileri için yasak olan saatlerde süpermarketlere gittiklerini, dolayısıyla çalışanlara zor anlar yaşattıklarını belirtti.
Gazete haberinde ayrıca, dün açık pazarların çok kalabalık olduğunu, kapalı alanlarda ve süpermarketlerdeki kısıtlamalar nedeniyle halkın açık pazarlara akın ettiğini yazdı.