BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı  Türk Lider Mustafa Akıncı ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa en erken zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması için  yorulmak bilmeden çalışmayı taahhüt ettiklerini kaydetti ve bunun  liderler tarafından  yürütülecek bir süreç olacağı konusunda hemfikir olunduğunu vurguladı.

 

Liderlerin Birleşik Federal Kıbrıs’a yönelik ortak vizyonlarıyla ilgili ayrıntılara inmeye başladığını kaydeden Eide, bugünkü görüşmenin çok olumlu ve yapıcı bir atmosferde geçtiğini dile getirdi.

 

Yedi ay aradan sonra yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Ara bölgedeki BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde yer alan ve saat 10.05’de başlayan görüşme 13.51’de sona erdi.

 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,  görüşme sonrasında liderler adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

 

“AYDA EN AZ İKİ GÖRÜŞME, BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 28 MAYIS’TA”

 

Liderlerin önümüzdeki aylarda sürecin nasıl olacağıyla ilgili fikir birliğine vardığını söyleyen Eide, Akıncı ve Anastasiadis’in ayda en az  iki kez bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını  ve bir sonraki görüşmenin 28 Mayıs Perşembe günü olacağını kaydetti.

 

Müzakerecilerin ise liderler  görüşmelerinin arasında yoğun bir şekilde destekleyici şekilde bir araya geleceğini dile getiren Eide, müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis’in bugün ilerleyen saatlerde ilk görüşmelerini gerçekleştireceklerini  dile getirdi.

 

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

 

Eide, karşılıklı taahhütlerinin bir göstergesi olarak Akıncı ve Anastasiadis’in her iki toplumun da yararına olacak  bir dizi güven artırıcı önlem üzerinde çalışma konusunda anlaştığını  da kaydetti.

 

Anastasiadis’in Kuzey Kıbrıs’taki  28 Mayın tarlasıyla ilgili koordinatı  Akıncı’ya sunduğunu, Akıncı’nın ise geçiş kapılarında Kuzey’de uygulanan form doldurma uygulamasının yarından itibaren kaldırılacağını açıkladığını söyleyen Eide,  liderlerin ayrıca  iki toplumu bir birine yakınlaştıracak kültürel olaylar düzenleyecek bir komite kurulmasını kararlaştırdıklarını dile getirdi.

 

Her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemini vurguladığını ve  bu insani konuda birlikte çalışma kararı aldığını kaydeden Eide, liderlerin önümüzdeki süreçte sosyal görüşmeler gerçekleştirerek her iki tarafca da kabul edilebilir bir çözüme yönelik birlik ve beraberliklerini göstereceklerini ifade etti.

 

Eide, liderlerin bu bağlamda 23 Mayıs Cumartesi günü birbirlerine ziyaretlerde bulunacaklarını da kaydetti.