Fotoğraflar:: Özgür Gökaşan

 

Flamingolar eşsiz görünümleri, benzersiz dansları ve siyah kıvrık gagaları ile apayrı bir kuş türüdür. Flamingoların yaşam alanları pek çok canlının tercih etmediği, tuz gölleri, lagünler gibi tuzlu sularıyla tamamlanan alanladır.

   Uzun bacakları yardımıyla suyun dibini karıştırdıktan sonra kıvrık gagaları ile içinde yaşayan küçük karidesleri, tohumları, mavi-yeşil algleri, mikroskobik organizmaları ve yumuşakcaları yiyerek beslenmektedirler.

  Flamingoların yedikleri yiyecekler pigment miktarı kuşun eşsiz renklerini belirlemektedir. Bu kuşlar ne kadar çok pigment içerikli yiyecekler yerseler renkleri de o derece de parlak ve güzel olmaktadır.

   Kıbrıs’ta günümüze kadar kaydedilen tek flamingo türü Phoenicopterus roseus (Greater Flamingo)dur. Bu tür Afrkia’nın batısından itibaren güney Akdeniz boyunca (İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs)  güney Asya’ya (Pakistan ve Hindistan) kadar geniş bir dağılıma sahiptir. 

   Flamingolar, adamıza kışlamak üzere Aralık-Ocak aylarında gelirler, bazense Mart sonunda bazen daha uzun zaman burada konakladıkları görülmektedir.

  Larnaka Tuz gölündeki sayıları binleri bulan Flamingolar, Mağusa Sulak Alanlarında özellikle Gülseren, Ayluga ve Glapsides Göletleri’nde döneme göre 100’ü aşan sayıda konaklamaktadır.

  Genetik bozukluk nedeniyle sahip olduğu siyah renginden ötürü türünün tek örneği olarak kabul edilen siyah Flamingo, 2015 yılından bu yana adamıza Larnaka Tuz Gölünde görülebilmektedir. Kıbrıs’a her yıl Flamingoları gözleyebilmek ve fotoğraflarını çekebilmek için yüzlerce kuş gözlemci gelmektedir.