***Günümüzde sinemaya eski ilginin kalmadığını belirten “Sinemacı Nafi”, Mağusa’da sinemaların kapalı gişe oynadığı dönemlerde en unutamadığı filmin başrolünü Ayhan Işık’ın oynadığı “ Koçum Benim” filmi olduğunu anlatıyor. Cüneyt Arkın filmlerinin de Mağusalılar tarafından ilgiyle izlenildiğini söylüyor.

 

Mağusa’da 1948 yılında kurduğu “Yıldız Sineması” ve 1956 yılında kurduğu “Canbulat Sineması” ile Mağusalıları sinema ile tanıştıran 93 yaşındaki Nafi Hüseyin Rıza, nam-ı diğer “Sinemacı Nafi”, evlat ve torunlarının Londra’da yaşaması nedeniyle günümüzde kendi evinde koynunda beslediği 12 adet kedisiyle birlikte Mağusa Suriçi’nde yaşıyor.

1926 yılında Mağusa’da doğan “Sinemacı Nafi”, 6 çocuk, 8’de torun sahibi.
Güneşli günlerde İstiklal Caddesi’nde oturup güneşlenen “Sinemacı Nafi”, kendisine takılan dostlarına farklı farklı küfürler ederek neşe yaratıyor.
Londra’da yaşayan evlatlarının ara sıra gelip kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Rıza, eşinin de bir süre önce vefat ettiğini paylaşıyor bizimle.

Nafi Hüseyin Rıza’yı Mağusa Suriçi’ndeki evinde ziyaret ediyoruz. Onunla sinema dolu geçmiş günlere bir yolculuğa çıkıyoruz.

Tüm seanslar dolu geçiyordu

Sinemacılıkla ilgili anılarını da anlatan Nafi Hüseyin Rıza, 1948 yılında kentin tek sinemasının günümüzde kapalı olan Maraş Bölgesi’nde olması nedeniyle Mağusa Suriçi’nde Yıldız Sineması’nı açtığını söylüyor.

Yıldız Sineması’nın 252 kişi kapasiteli olduğunu ve o dönmelerde televizyon ve internet gibi araçların bulunmaması nedeniyle halkın neredeyse tek eğlencesinin sineme olduğunu belirten Rıza, bu nedenle de Yıldız Sineması’nın hemen hemen tüm seanslarının “full” geçtiğini belirtiyor.

 “Sinemacı Nafi”, Yıldız Sineması’nın kapasitesinin halkın ilgisine yeterli olmadığı için bu sinemayı kapatıp 1956 yılında yine Mağusa Suriçi’nde Canbulat Sineması’nı açtıklarını anlatıyor.

Canbulat Sineması’nın hem yazlık hem de kışlık olarak film gösterimi yaptığına değinen Rıza, Canbulat Sineması’nın yazları bin, kışları ise 650 kişiye film gösterimi yaptığını dile getiriyor.

Canbulat Sineması’nın daha sonra perdesini değiştirerek kapasiteyi bin 200 kişiye artırmışlar.

“Türk filmlerine ilgi çoktu”

Canbulat Sinemasıyla ilgili birçok yetişkin Mağusalı’nın anısı olduğunu, kiminin bu sinemaya eşi, kiminin sevgilisi kiminin de arkadaşlarıyla gelip anılar biriktirdiğini söyleyen Rıza, Canbulat Sineması’nın 1974’ten sonra da gösterime devam ettiğini, 1990’lı yılların başında da tamamen kapatıldığını kaydediyor.

Yıllarını bu işe veren “Sinemacı Nafi” sinemacılık hayatında birçok ünlü filmin gösterimini yaptığını, halkımızın o dönemlerde daha çok Türk filmlerine ilgi gösterdiğini belirtmeden geçmiyor.

Bizleri geçmişe bir yolculuğa çıkaran “Sinemacı Nafi”, özellikle Ayhan Işık’ın başrolünde olduğu “Koçum Benim” filminin hatırasından silinmediğini anlatarak, bu filmin uzun süre kapalı gişe oynadığını belirtiyor.
Yeşilçam’ın unutulmalarından Cüneyt Arkın’ın filmlerinin de halkımız tarafından beğenildiğine değinen “Sinemacı Nafi”, günümüzde sinemalara eskisi gibi ilgi olmadığını söylüyor.