Genç TV’de Nazar Erişkin’in sunduğu programa telefon ile bağlanan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Asbaşkanı Meriç Erülkü, sözlerine bu dönemde büyük sorumluluk üstlenen sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, basın mensupları ve belediye emekçilerine teşekkür ederek sözlerine başladı.

Hükümetin açıkladığı Ekonomik Tedbirler Paketi’ni değerlendiren Erülkü, özel sektörün sanki covid-19’u ülkeye getirmiş gibi cezalandırıldığını vurguladı.

Erülkü’nün açıklamalarından satır başlıklar şöyle:

“Devlet piyasadan parayı çekerek, memurun ve emeklinin maaşından kesinti yaparak, kendi harcamalarını kısma yoluna giderek bu krizi atlatabileceğini düşünüyor. Aslında ülkedeki para dolaşımını engellemişlerdir. Bu yapılabilecek en büyük yanlıştır.”

“İNSANLAR ŞU ANDA AÇLIK SINIRINDA”

“Bir de çok büyük bir ırkçılık yapılarak, ülkemizde yoğun bir şekilde işgücüne katkıda bulan, sayıları 30-40 bin civarında olan 3. Dünya vatandaşları ayrıca cezalandırıyor. KKTC’de çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğunun ülkemizden ayrılmış olduğunu gören hükümet, Türkiye vatandaşlarına 1500 TL ödeme yapmaya ancak ülkeden ayrılamayan 3. Dünya ülkeleri vatandaşlarına yapmamaya karar verdi. Bu insanların şu anda açlık sınırında olduğunu üzülerek bildirmek isterim. Bu ülkemizde çok ciddi bir sosyal sorun haline gelebilir.”

“KAYNAK BULMAMIZ LAZIM”

“Ülkelerin kaynak yaratma konusunda, bu gibi durumlarda iki seçenekleri vardır. Birincisi para basmak, ikincisi ise yurtdışından kaynak bulmaktır. Biz para basacak durumda değiliz. O yüzden yurtdışından kaynak bulmamız lazım. Bu kaynağı bulmadan bir paket açıklama noktasında büyük bir yanlış yapmışlardır.”

“Biz Müteahhitler Birliği olarak bunu defalarca hükümet yetkililerine anlattık. Ama uyarılarımızı ve önerilerimizi dikkate almadan bir paket hazırladılar. Piyasaya para pompalamak yerine para çekiliyor. Ekonomiden, finanstan biraz olsun anlayan insanların yapmaması gereken ne varsa bu pakette vardır.”

“ÜLKEYİ MERKEZ BANKASI VE BANKALAR BİRLİĞİ Mİ YÖNETİYOR?”

“Bu ülkeyi Merkez Bankası ve Bankalar Birliği mi yönetiyor? Sayın Başbakan bunu açıklamalıdır. Bankalar bu tedbirlerin dışında tutulmuştur. Bu konuda çok basit bir önlem önereyim. Acilen Meclisi toplasınlar, Faiz Yasası’nı en sert önlemlerle çıkarsınlar. Faizlere kısıtlama getirsinler. Bunu hemen yaparlarsa zaten kredilerin yapılandırılmasının önü otomatik olarak açılacak. “

“Başka bir büyük yanlış, TC’den gelecek yardım miktarları belli olmadan bir paket açıklamaları. Eğer bir yardım gelmeyecekse de bunu toplumla paylaşmak zorundadırlar. Ama ben yardım gelmeyecek olduğunu düşünmüyorum.”

“Pakette çek takaslarını durdurmak gibi çok yanlış bir önlem var. Bu ülkedeki ekonomiyi kilitleyecek başka bir unsurdur.”

“HALKIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATAN BİR EYLEMİMİZ KESİNLİKLE OLMAZ”

“Ekonomik paketteki adaletsizliklerin ortadan kaldırılmaması halinde Ekonomik Örgütler Platformu olarak eylem yapacağız. Ama vurgulamak isterim ki, biz bu halkın karşısında olan birlikler değiliz, bizler halkın yanındayız. Biz kesinlikle sokağa çıkma yasağına uymama noktasında değiliz. Halkın sağlığını tehlikeye atan bir eylemimiz kesinlikle olmaz. Ancak hükümet eğer etkilenen sektörlerimizin yanında yer almazsa o zaman sokağa çıkma yasağını kaldırmamalarını tavsiye ederim. Kaldırdıkları gün kapılarında olacağız.”