"Bugün bir devlet çatısı altındaysak bunu halkımızın verdiği mücadele kadar ona liderlik yapanların çabalarına borçluyuz"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı, merhum Rauf Raif Denktaş’ın, her yönü ile eşine zor rastlanır bir lider, direnişçi, devlet adamı olduğuna işaret ederek, “Bugün bir devlet çatısı altındaysak bunu halkımızın verdiği mücadele kadar ona liderlik yapanların çabalarına borçluyuz. Bu devlet bize bahşedilmiş değildir. Bizim içim yaşamsal öneme sahip olan KKTC, hâlâ bazılarının ortadan kaldırmak istedikleri bir varlıktır” dedi.

Eroğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın birinci ölüm yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Denktaş’ı özlemle ve saygıyla andıklarını belirterek, “1948 yılında daha 24 yaşında iken Kıbrıs Türk halkının haklarını haykırmak için düzenlenen mitinge katılışından başlayarak bizlere veda ettiği ana kadar sürekli olarak varoluş, özgürlük ve egemenlik kavgamızın en ön saflarında yer alan Rauf Denktaş Dünya durdukça anılacak ve unutulmayacaktır” dedi.

EOKA karşısında Kıbrıs Türk halkının direnişini örgütlemek için TMT’nin kuruluşunda görev yapan Denktaş’ın, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı’na seçilerek Kıbrıs Türk varlığına ve egemenliğine ne denli önem verdiğini ortaya koyduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Denktaş’ın 21 Aralık 1963’te başlayan Kanlı Noel saldırıları sırasındaki dik duruşu olmasaydı bugünlere gelmenin hayli zor, belki de imkansız olacağını vurguladı.

“DESTANSI MÜCADELE ÇOK İYİ BİLİNMELİ”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, daha zor günler yaşanmaması için Denktaş’ın 1963-1974 evresinde verdiği destansı mücadelenin Kıbrıs Türk halkı tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğine de dikkat çeken Eroğlu mesajında şunları belirtti:

“1964 yılında Kıbrıs konusunda Londra’da yapılan bir toplantıdan dönüşünde Rum lider Makarios tarafından Ada’ya girişi yasaklanan,1967 yılında kendi yurduna gizlice girişi sırasında Makarios tarafından tutuklattırılan ve Türkiye’ye geri gönderilen Rauf Denktaş yoğun baskılar sonucu 1968 yılında Ada’ya dönebilmiş ve aynı yıl içinde başlatılan Kıbrıs görüşmelerinde Kıbrıs Türk halkının haklarının baş savunucusu olmuştur.

O bir yandan Kıbrıs Türk halkının direnişini örgütlerken diğer yandan da meseleye barışçı bir çözümün arayışı içinde idi. 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nı bizlere ilk duyuran o idi. Rauf Denktaş’ın o duyurusu o günleri yaşayanlar için hala son derece heyecan vericidir.

Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk Barış Harekatı’nın ardından çok partili siyasi yaşamımızın şekillenmesine devlet olgusunu yaşama geçirmemize de büyük katkılar sağlamıştır. Ulusal Birlik Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Sayın Denktaş, hiç kuşkusuz ki Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin baş mimarıdır.

1960’tan 1973’e dek Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı, 1973’ten 2005 yılına kadar da Kıbrıs Türk Yönetimi, Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve son olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan Rauf Denktaş, her yönü ile eşine zor rastlanır bir lider, direnişçi, Devlet adamı idi. Bugün bir Devlet çatısı altındaysak bunu Halkımızın verdiği mücadele kadar ona liderlik yapanların çabalarına borçluyuz. Bu Devlet bize bahşedilmiş değildir. Bizim içim yaşamsal öneme sahip olan KKTC hala bazılarının ortadan kaldırmak istedikleri bir varlıktır.”

BAŞLICA GÖREV...
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devlete, egemenliğe, topraklara, haklara sahip çıkmanın, daha ileri gitmek için çalışmanın ve Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş gibi değerleri unutmamanın ve unutturmamanın başlıca görevleri arasında olması gerektiğini vurgulayarak, Denktaş’ı rahmet, minnet ve şükranla andı.

Eroğlu, Denktaş’ın kendilerine emanet ettiklerini en iyi şekilde yarınlara taşımak mücadelesini ondan aldıkları feyzle sürdürmekteki kararlılıkların da ifade etti.