Başbakan Tufan Erhürman da, tüm milletvekillerini dinlemesinin ardından konuşmalara cevap verdi. Suçlarla mücadelede önemli yer tutan polisin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Erhürman, ülkede nüfus yanında 102 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu, buna ek olarak 47 bin çalışma izinli aileleriyle birlikte 150 bin, yüzbinlerce de turist eklenince polisin iş yükünün ağırlığının ortaya çıktığını kaydetti. 

Suç ve suçlulukla mücadelede en etkin role polisin sahip olduğunu, bu konuda bazı üniversitelerle bir konferans düzenlemeyi düşündükleri, bu kişilere karşı ırkçı davranışlara varan davranışlar olduğunu ancak bunları tasvip etmediğini, bu yüzden eğitici önlemler almayı planladıklarını anlatan Erhürman, polisin teknik, teçhizat personel açısından güçlendirileceğini belirtti. 

Polise gereken önemi verdiklerini, sorunları saptadıklarını, çözümü yönünde adım attıklarını, istihdam yaptıklarını ancak bazı çalışanların kamu sınavlarına girip daire değiştirdiğini ifade eden Erhürman, bunun önüne geçecek adımlar atmak için çalıştıklarını, istihdam edilen kişilerin belli bir süre içinde bu sınavlara katılamayacağını söyledi.
Erhürman, özel güvenlik için eğitimlerin başlayacağını, polis okuluyla ilgili gerekli adımların atılacağını, açılışının yapılması için polisin gerekli adımları atacağını, atışların orada olmayacağını, Lefke ve Karpaz bölgesinde girişimlerin yapıldığını, çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.

Başbakan Erhürman, itfaiyenin araç sıkıntısının Girne için giderilmesi çalışmalarının sürdüğünü, Lefkoşa ve Mağusa’da bu aracın bulunduğunu, polisin içinde kurulan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi’nin de çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET ŞİKAYETLERİNİN ARTIŞI ÜZÜCÜ”
Erhürman, bu birime Ekim ayına kadar 205 başvuru olduğunu ancak 26 kasımdan bugüne 74 şikayet daha geldiğini kaydetti. Bunun üzücü olduğunu, ama bu başvuruların şubedeki personelin işini güven içerisinde güven vererek yaptığını gösterdiğini ifade eden Erhürman, çalışanlara teşekkür etti ancak şikayetlerin artışının üzücü olduğunu vurguladı. 

Erhürman, ülkede güven yaratmanın denetimlerle artırıldığını, huzur operasyonlarının önemli olduğunu, bu çalışmaların güveni huzuru artırdığını ifade ederek, sürdürüleceğini vurguladı.