Başbakan Tufan Erhürman,Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada hükümetin amacının müşavirliği kaldırmak ve yenilerinin yaratılmasını önlemek olduğunu söyleyerek, müşavirliğin ne olduğuna ilişkin görüşünü paylaştı. 

 

Başbakan Erhürman, müşavirliğin mevzuatta düzenlenmiş ve belirlenmiş olmadığını dolayısıyla göreve geldikleri dönemdeki hükümet değiştiği zaman çalışma sürelerinin sonlanmasına ilişkin de bir mevzuat olmadığını ancak fiili durumda bu kişilerin çalışmadığını söyledi. 

 

Yürürlükten kaldırmanın ileriye dönük olarak çalıştığını, geriye dönük bir işlem yapılamayacağını dile getiren Başbakan Erhürman, müşavirlerin özlük haklarının değiştirilmesinin de mümkün olmadığını dolayısıyla yeni yasa tasarısında böyle bir durum olmadığını, müşavirlerin sadece görev yetki ve sorumluluklarının belirlendiğini ve yasa uyarınca göreve çağrılacaklarını kaydetti. 

 

Başbakan, kamu reformunda da müşavirlikle ilgili düzenlemeler yapılacağını ifade etti. 

 

“Bürokrat kıyımı yapılacağına” ilişkin iddialara yönelik “bu iddiaları anlamakta güçlük çekiyorum” diyen Başbakan Erhürman, göreve gelen her hükümetin yasalara uygun olarak kendi ekibi ile geldiğini bunun hiçbir zaman “bürokrat kıyımı” olarak isimlendirilmediğini söyledi. 

 

Başbakan, hükümetin müşavirlikle ilgili yasa tasarısındaki iradesinin, yasa geçtikten sonra atanan kişinin görevden alınması halinde eski görev ve baremine dönmesi yönünde olduğunu belirtti.

 

BAŞBAKAN ERHÜRMAN: “DÖVİZ İÇİN BİR YOL HARİTASI VAR” 

 

Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin dövizdeki dalgalanmalar konusunda hiçbir şey yapılamayacağına yönelik bir görüşü bulunmadığını, bir yol haritası bulunduğunu, sektörlerle görüşülerek çok kısa sürede gereken açıklamaların yapılacağını, tedbirlerin alınacağını kaydetti. 

 

Başbakan Erhürman, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin denetimleri konusunda uzun bir süreden beri bir açık bulunduğunu, teftiş elemanı açığının da giderilemediğini var olan sayıyla denetim yapılamayacağını söyledi.

 

BİLGİSAYAR ÜZERİNDEN GÖZETİM SİSTEMİ

 

Bu alanda teknolojiden yararlanmamanın kabul edilebilir olmadığını söyleyen Başbakan Erhürman, bilgisayar üzerinden gözetim sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalar sürdüğünü, hesapların online olarak denetlenmeye başlanacağını kaydetti.

 

Taşkent Kooperatifi konusunda ayrıntılı bir görüşme yapıldığını, kurum yöneticilerinin fondan kredi almak istemediklerini, tasfiyeye de sıcak bakılmadığını dile getiren Başbakan Erhürman, kurumun kilitlenmiş durumda olduğunu, soruşturmanın hızla tamamlanarak, paranın yolsuzluk yapan şahıstan alınması üzerinde durulduğunu söyledi. 

 

İCRA İÇİN ÖNLEMLER

 

İcra konusunda da yeni önlemler alınması gerektiğini, işleyen bir icra sistemine ihtiyaç olduğunu söyleyen Başbakan, sonbaharda buna yönelik yasanın geçirilmesinin planlandığını kaydetti.