**** Kıbrıs Türk Ortopedik Engelliler Derneği, üyeleri, üye yakınları, gönüllü kişi ve kurumların desteğiyle ‘engelleri kaldırmak’ ve ‘engelsiz yaşamak’ için önemli bir mücadele içerisinde… Hayalin ötesine geçirdikleri dernek binaları onları azim ve kararlılıklarının ürünü.

**** Kıbrıs Türk Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Orkun Bozkurt, üzerine basa basa bu derneneğin gönüllülerin desteğiyle ayakta durduğunu anlatıyor. Onların en büyük sıkıntıları, devlete bağlı bir kurum olamamaları. 

**** Destekler ve yardımlarla ayakta duran dernek için son günlerde Londra’da Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği’nin Meral Eroğlu himayelerinde yapacağı balodan bahsederken Bozkurt’un gözlerinin içi gülüyor. Özellikle Londra’dan böyle bir destek gelmesinin onlar için çok sevindirici olduğunu belirtiyor.

Misli Kadıoğlu

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, 1982 yılında bir gurup özürlünün bir araya gelerek oluşturduğu bir kurum. Kurulduğu günden itibaren engellilerin ve engelli ailelerinin, yardımsever vatandaşların ve kurumların desteğiyle engellileri tesbit etmek, onların sorunlarına çözüm bulmak ve bu amaçlarla kurulan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak için çaba sarfettiler. Derneğin bugün yaklaşık 500 tane üyesi bulunuyor. 1992 yılında hayır kurumu vasfı alan kurum yasal ve tıbbi konularda ortopotik engelli kişilerin haklarını korumaya çalışıyor, onları hayata bağlamak ve engelsiz insanlarla aynı statüye koymak için uğraşıyor.

Burası bir hayır kurumu

Lefkoşa Devlet Hastanesi Polikliniği arkasında bulunan dernek binalarında ziyaret ettiğimiz dernek başkanı Orkun Bozkurt’la sıcak bir karşılaşmanın ardından dernekleriyle ilgili bilgi alıyoruz. Bozkurt, öncelikli olarak farklı şekilde düzenledikleri etkinliklerinden söz ediyor. Yaptıkları yasal düzenlemelerden bahseden Bozkurt, Meral Eroğlu önderliğinde Özürlüler İstihdam Yasası’nın güncelliğiyle ilgili çalışmalarını anlatıyor. Konuşmamızın başlarında, burasının bir hayır kurumu olduğunu vurgulayan Bozkurt, üzülerek devletten bir katkı almadıklarını söylüyor.

Merkezde 7 ünite bulunuyor

Rehabilitasyon Merkezi ve dernek binası olarak bu binayı kullandıklarını belirten Bozkurt, 7 farklı ünitenin bulunduğu binada, fizik tedavi ünitesi, sıcak su tedavi havuzu, ortez protez ünitesi, dil terapisti ve psikolog bulunduğunu ifade ediyor. Kıbrıs’ta bir ilk ve tek olarak merkezlerinde kas gücü ölçme değerlendirme ünitesi de bulunuyor. Sohbetimizi ilerleyen saatlerinde de dolaşma fırsatı bulduğumuz merkezde, kütüphane, bilgisayarlar, özürlü çocuklara ayrı bir mekan, spor odası da var. Burada, belirli günlerde, spor öğretmenleri gelerek, gönüllü olarak merkeze gelen kişilere spor programı uyguluyorlar. Burası onların sosyalleşmesi için de önemli bir mekan.

Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar özel servis…

Öte yandan dernekten söz ederken, derneğe ait özel araçlar da olduğunu anlatıyor Bozkut. “Kıbrıs’ta bir ilk olarak, deneğimize ait özel araçlarla derneğimize üye kişilere ücretsiz servis olanağı sunuyoruz. Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar onların ulaşım konusundaki sıkıntılarına çare olmaya çalışıyoruz” diyor.

Avrupa’yla aramızda uçurum var

Sohbetimiz esnasında, Kuzey Kıbrıs’la Avrupa ülkelerinde bu tür engelli kişilerin yaşam şekilleri hakları ve sosyal olanakları konusunda ne gibi farklar olduğunu soruyoruz Bozkurt’a. İç çekerek “Çok büyük fark var. Uçurumlar kadar” diyor. Geçtiğimiz yıl ailesiyle birlikte İngiltere, İskoçya’yı ziyaret ettiğini daha önceleri de Almanya’yı görme şansı olduğunu anlatan Bozkurt, “Orada sistem oturmuş durumda. Burada maalesef hala daha rampa olsun mu olmasın mı konusuyla uğraşıyoruz. Yasa, ulaşım, mimari düzenlemeler yok. Yaptırım yok. Herkes gönülle yapıyor” diyor. Bu gönüllü yapılan mimari düzenlemelerin de bilinçsizce yapıldığını anlatan Bozkurt, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığımızda bu konuda çok geride olduğumuzu belirtiyor. Bu merkezin tamamen özel bir yer olduğunu ifade eden Bozkurt, en büyük sıkıntılarının da devlete bağlı bir kurum olmamak olduğuna dikkat çekiyor. Devlete bağlı olmadıkları için her yaptıkları işte bir sorun yaşadıklarından yakınıyor.

Finansman bulurlarsa spor salonları olacak!

Dernek üyelerinin mücadele ettiği bir de Ortopotik Özürlüler Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı bulunuyor. Bu takımın ilk adımları yine dernekte atılmış. Orkun Bozkurt, Engelliler Spor Federasyonu kurulduktan sonra, eski başkan rahmetli Mustafa Çelik’in de büyük çabalarıyla bu konuda çok yol alındığını söylüyor. Ve sporun bu insanlar üzerindeki öneminden konuşuyoruz. Bozkurt, sportif yönden derneğin spor salonu projesinden de bahsediyor. Finansal açıdan engellerle karşılaştıkları bu konuda ise eğer finansman bulurlarsa, rehabilitasyon merkezi yanında derneklerinde büyük emeği geçen Mustafa Çelik’in anısına, bu spor salonunu bitirmeyi arzuladıklarını söylüyor.  

Kırsal kesimi engelsizleştirme projesi gerçekleşti

Ortopotik Özürlüler Derneği’nin Avrupa Birliği ile 28 ay süren bir çalışma ile, Mesarya Bölgesi’ndeki ‘engelsizleştirme projesi’ şu günlerde gündemde. Bu bölgelerin öncelikli olarak tesbit edildiğini anlatan Bozkurt, Akdoğan, Vadili ve Beyarmudu belediyeleriyle işbirliği içerisinde düzenlemeler yapıldığını anlatıyor. Kırsal kesimde yaşayan fiziksel engelli kişilerin ve yaşlıların yaşamlarını kolaylaştıracak bu çalışmalar için hazırlanan bu projenin toplam maliyetinin 400 bin Euro olduğunu 330 bin Euroyu AB’nin, geriye kalanı ise dernekleri tarafından karşılandığını belirtiyor. Kısa bir süre sonra, yapılacak basın açıklamasıyla bu proje halka duyurulacak.

Meral Eroğlu engellilerin annesi

Destekler ve yardımlarla ayakta duran dernek için son günlerde Londra’da Kuzey Kıbrıs’la Dayanışma Derneği’nin (KKDD) Meral Eroğlu himayelerinde yapacağı balodan bahsederken Bozkurt’un gözlerinin içi gülüyor. Özellikle Londra’dan böyle bir destek gelmesinin onlar için çok sevindirici olduğunu belirten Bozkurt, Meral Eroğlu’ndan da bahsetmeden geçemiyor: “O bizim, özürlülerin annesidir. Bizlere çok büyük destekleri oldu. Bizimle her zaman ilgilendi.” diyor. Ve, merkezlerini dolaşmaya çıkıyoruz…

Azmin sonucunda…

Ortopotik Özürlüler Derneği Mehmet Reis Rehabilitasyon Merkezi, Kuzey Kıbrıs şartlarına göre ve gönüllülerin desteğiyle yapılmasını da göz önünde bulunursak, çağdaş ve oldukça düzenli bir yer. Buraya, engelliler yanısıra, fiziktedavi konusunda hizmet almak isteyenler de geliyor. Dernek, zengin kütüphanesi, kafeteryası, engelliler için tasarlanmış mimarisi, spor alanları ve birçok konuda eksikleri olmasına rağmen önemli ölçüde engelli kişilerin ihtiyaçlarına yönelik düşünülmüş…Orkun Bozkurt, kısa turumuz esnasında bu binanın önemli ölçüde Mustafa Çelik’in azim ve kararlılığı sonucu var olduğunu söylüyor. Önceleri, onlara bu merkez hayal gibi gelmiş. Ancak onlar, en az engelsiz insanlar kadar yaşama tutunmak için çalışıyorlar.

Şu günlerde, Kuzey Kıbrıs’ta engelli insanların hayatlarını kolaylaştıracak, onları engellerden kurtaracak, toplumun içerisinde her birey gibi bir yaşam olanağı sunacak bir sistem hayal gibi görünse de, onların ve halkın inancı, kararlılığı ve desteğiyle kısa sürede en az Avrupa’daki kadar iyi bir sistemin Kuzey Kıbrıs’ta da olmasını i