Hasan KARLITAŞ

Hareketli  suyun büyük bir coşku ile yüksekten düştüğü  akıntıyı, şelale olarak tabir edebiliriz. Doğal akışla oluşan bu coşkunun  yaratmış olduğu, görsel zenginlik ve farklılık her zaman için insanların ilgi odağı oldu. Doğa’nın bu etkileyici şöleni, adeta  seyrine doyum olmayan, ritmik bir dansı andırıyor... “Kuzey Kıbrıs’ta Şelale olduğunu biliyor musunuz?” diye sorsak, sanırım birçoğunuzun cevabı “hayır” olacak. Aslında, ufak çaplı olsa da,  Kuzey Kıbrıs’ta  şelaleler,  ya da bir başka deyişle “şelelecikler” var.
Yaptığımız araştırmaya göre; Girne bölgesindeki Malatya-Ilgaz-İncesu Şelalesi,  Kayalar köyündeki şelale, Tatlısu (Akatou) köyündeki şelale, Serhatköy (Filya) köyü yakınlarındaki  şelale ve İstanbul Marmara Üniveristesinde, Siyasi Coğrafya sahasında doktora tahsili yapan, doğasever Mustafa Özilmen’in Karşıyaka köyü Ahlat Vadisi Yürüyüş Parkuru yakınında yeniden keşfettiği ve ismine “Yedi Gözlü  Şelale” dediği doğal mucize dikkat çekiyor.
Yağış durumuna göre yılda  sadece birkaç ay faal olan, ya da bazıları ne yazık ki hiç faal olmayan bu şelaleler, tabiat ananın  bize sunduğu en önde gelen güzellikler arasında geliyor.

Güney Kıbrıs’ın şelaleleri

Güney Kıbrıs’ta bilinen en önemli şelale ise, Trodos Dağı yakınlarında yer alan Platres köyündeki,  Milomeri ve Kaledonya Şeleleleridir. Özellikle Kaledonya Şelalesine ulaşmak için yürünen doğa parkuru, doğaseverlere seyrine doyum olmaz manzaralar sunar. Yaklaşık 10 metreden dökülen suyun akışının yarattığı coşku insan ruhuna tazelik sunar... Yine Trodos yakınlarındaki Fioni köyünde yer alan, “Chantara Şelalesi” bir diğer önemli doğal oluşumdur.

Dünya’daki  ve Türkiye’deki  önemli  şelaleler

Dünya’da özellikle turizmde söz sahibi ülkelerde, doğal şelaleler, apayrı bir çekim merkezi olarak kabul edilir. Her yıl, milyonlarca turistin akınına uğrayan dünyanın en büyük  üç şelalesi şunlardır; Venezuela’daki “Angel” , Güney Afrika’daki “Tugela” ve yine Venezuela’daki “Coquenan”. Lakin, dünyanın bilinen en önemli şelalesi ;  Kuzey Amerika ile Kanada sınırındaki “Niagara”dır.  Yılda ortalama 20 milyon turistin ziyaret ettiği, dünyanın en ünlü şelalesi, bu ünün hakkını veren görkemli bir akışa sahiptir. Çin’deki Huangguoshu Şelalesinin de, en önemli şelalerden biri olduğunu vurgulamak gerek.  
Türkiye’de en fazla bilinen şelaleler ise, Antalya bölgesindeki, “Düden”,  “Kurşunlu” ve “Manavgat” Şelaleleridir. Konya “Yerköprü Şelalesi”, Erzurum “Tortum Şelalesi”, Ayder “Gelintülü Şelalesi”, Düzce “Saklıkent Şelalesi”, Bursa “Muradiye Şelalesi” ve en yüksekten dökülen Ordu ilindeki “Aybast Şelalesi” muhteşem doğal oluşumlar olarak doğanın yansımasını sunuyor... Türkiye’nin
diğer farklı coğrafi bölgelerde, haklı bir üne sahip başka şeleleler de bulunuyor.

Turizme kazandırılmalı

Kuzey Kıbrıs’taki şelalelerin yada yüksekten akan suların, tümü  küçük ölçekte olsa da  etkileyici olup, ziyarete değer. Temennimiz,  Kuzey Kıbrıs’taki doğal şelalelerin, paha biçilmez bir değer olarak değerlendirilmesi ve  gerekli çevre düzenlemelerinin yapılarak doğa turizmine kazandırılması.

Klasik tanımının dışına çıkan turizm, yürüyüş yolları ve köy turları gibi faaliyetlerle çeşitlenerek boyut ve anlam değiştirdi. Turizmin geleceği olarak kabul edilen özel ilgi turizmi açısından ülkemiz, son derece büyük bir potansiyel taşıyor. Bizi biz yapan kültürel değerler yanında, doğal miraslar da farklı bakan gözler ve yürekler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Keşfedin !