Demokrat Parti-Ulusal Güçler’in, “yeni siyaset vizyonu” tanıtıldı.

 

DP-UG’lilerin, tüm paydaşların ve gazetecilerin katıldığı, “Demokrasi Paketi”, “Ekonomik Paket”, “Kıbrıs Sorunu” ve “Türkiye ile İlişkiler” adıyla dört ana başlık altında geliştirilen yeni vizyonu tanıtma toplantısı, Lefkoşa Merit Otel’de yer aldı.

 

Yeni siyaset vizyonunun taslak çalışmasını tüm paydaşlara sunmak, görüşlerini almak için düzenlenen bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında ilgili kesimlerden katkı istendi.

 

Demokratikleşme, ekonomik vizyon, Kıbrıs sorunu, çözüm, barış inşası ve AB Türkiye ile Mali Program ana başlıkları çerçevesinde ilişkilendirilen rapor, ülkede yeni bir özgürlükçü, liberal demokrat, insan haklarına saygılı siyaset geleneğinin ve paradigmasının oluşturulması hedefini taşıyor.

 

“Demokrasi Paketi”, “Ekonomik Paket”, “Kıbrıs sorunu” ve “Türkiye ile ilişkiler” adıyla dört ana başlık altında geliştirilen yeni vizyon için öneriler, “daha fazla demokrasi”

 

“daha fazla adalet”, “daha fazla eşitlik”, “daha fazla insan hakları”, “daha fazla özgürlük”  parametleri içerisinde oluşturuldu.

 

DENKTAŞ: “TOPLUMDAN GELEN DEĞİŞİM TALEPLERİNİ DİKKATE ALDIK”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, toplumdan gelen değişim taleplerini ve çağrıları dikkate alarak, gerek ülke siyasetinin, gerekse partinin vizyon yenilemesi yönünde profesyonel bir ekiple bir çalışma başlattıklarını anlattı.

 

Konu hakkında Sosyolog Kudret Akay’ı görevlendirdiğini ifade eden Denktaş, başlatılan çalışmanın kamuoyu ile paylaşım aşamasına geldiğini belirtti.

 

Denktaş, köklü toplumsal değişikliklere neden olacak öneriler içeren yeni vizyonun toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini ifade ederek, yeni vizyonun “Demokrasi Paketi”, “Ekonomik Paket”, “Kıbrıs Sorunu” ve “Türkiye ile İlişkiler” adıyla dört ana başlık altında geliştirildiğini vurguladı.

 

Dün akşam raporun son halinin üzerinden geçildiğini belirterek, rapor hakkında bazı görüş ve eleştiriler aldıklarını aktardı.

 

“KATKI BEKLİYORUZ”

 

“Değişmek ve değiştirmek için sizin katkılarınızı, görüşlerinizi dinlemek,  not etmek ve değerlendirmek istiyoruz” diyen Denktaş, rapor için herkesten, halkın her kademesinden katkı beklediklerini kaydetti.

 

Raporda önemli reform önerileri bulunduğuna dikkat çeken Serdar Denktaş, özellikle vergi reformu konusundaki önerilerin ayrıca önemli olduğunu, en ağır eleştirilerin bile kendilerine katkı sağlayacağını vurguladı.

 

AKAY

 

Denktaş’tan sonra söz alan Sosyolog Kudret Akay da, raporun hazırlanması konusunda kendisinin görevlendirilmiş olmasına rağmen, Serdar Denktaş ve birçok kişinin katkıda bulunduğunu söyledi.

 

Rapor için çeşitli kesimlerden, çok önemli görüşler alındığına işaret eden Akay, toplumun refahının ve adil paylaşımın önemine dikkat çekti.

 

Akay daha sonra raporu sundu.

 

RAPOR

 

“Demokratikleşme, Ekonomik Vizyon, Kıbrıs Sorunu, Çözüm, Barış İnşası ve AB, Türkiye ile Mali Program” çerçevesinde ilişkilendirilen rapor, ülkede yeni bir özgürlükçü, liberal demokrat, insan haklarına saygılı siyaset geleneğinin ve paradigmasının oluşturulması hedefini taşıyor.

 

EKONOMİK VİZYON

 

DP-UG’nin raporu “Ekonomik Vizyon” altında refahın adil paylaşımı gerçekleştirmek için temel olarak yeni bir vergilendirme sistemi öneriyor.

 

Rapordaki önerilerin, sadece partili düşünürlerin değil, aynı zamanda yurdunu seven ve bu sevgiyle ülke adına yeni yaklaşım düşünceleri olan akademisyen, uzman ve profesyonellerden de görüş alarak oluşturularak, Demokrat Parti Genel Başkanına sunularak, parti organlarının onayına bırakıldığı belirtildi.

 

Raporda, “daha fazla demokrasi”, “daha fazla adalet”, “daha fazla eşitlik”, “daha fazla insan hakları”, “daha fazla özgürlük” parametleri içerisinde dört ayrı başlıktan oluşan öneriler ele alındı.

 

DEMOKRASİ PAKETİ

 

Raporda, Demokrasi Paketi başlığı altında “Eşitlik Yasası ve Fırsat Eşitliği Politikaları”, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Tasdik Yasası”, “Vatandaşlık Yasası”, “Azınlıklar Yasası”, “Mülteci Hakları”, “Vicdani Ret Hakkı”, “Seçim ve Halkoylaması Yasası”, “Sendikalar Grev ve Lokavt Yasası” gibi konularda yapılması öngörülen değişiklikler yer alıyor.

 

Eğitimde yeniden yapılanma yerelleşmenin de yer aldığı Demokrasi Paketi içerisinde, “Yükseköğretim ve Akademik Personel”, “Devlet İstatistik Dairesi” gibi konularda yapılması öngörülen değişikler ve öneriler bulunuyor.

 

EKONOMİ PAKETİ

 

Raporun “ekonomi paketi” başlığı altında ise, temel hedefler şöyle sıralandı:

 

“Refahın adil paylaşımını sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak, yerel vergi yöntemine geçmek, demokratik hesap verebilir enstrümanlarının kullanılmasını sağlamak, ikamet ve mülk sahipliği bazında de-facto nüfusu kayıt altına almak, vergi tabanını genişletmek.”

 

Ekonomi paketi temel ilkeleri içerisinde ise, “üretimden değil tüketimden vergi almak ‘Gelir Vergisinin’ kaldırılması, ‘Varlık Vergisi’ uygulanmasına geçiş, verginin demokratik bir denetim aracı haline gelmesini sağlamak, herkesten varlığı kadar almak herkese mümkün olduğunca ihtiyacı kadar sağlanması” gibi öneriler bulunuyor.

 

Vergi reformunun öngörüldüğü raporda, “Toplumsal Refah ve Gelir Vergisi”, “Verginin Yerelleşmesi”, “Yerel Katkı Payı” konusunda da öneriler yer alıyor.

 

KIBRIS SORUNU ÇÖZÜM, BARIŞ İNŞASI VE AB İLİŞKİLERİ

 

DP’nin siyasi eşitliği gözetecek, barışın inşası için kurulacak yeni ortak yapıların destekçisi olması gerektiği vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

 

“Var olan kurumların içine girmemizi, o kurumların ülkemiz ve insanımız üzerinde irade sahibi olmasını getirecek hiçbir adıma destek vermemesi gerektiğine inanmaktayız.

 

Çözüm Kıbrıs Cumhuriyetine entegre olmaktan değil yeni bir Kıbrıs kurmaktan geçer.

 

Bu çözüm pozisyona da atılacak küçük adımlarla ve barışı inşa ederek varılabileceğine inanıyoruz.

 

Gerek Türk tarafının gerekse Rum tarafının resmi tezleri, BM Genel Sekreteri’nin pozisyonu da olan ‘bütünlüklü çözüm’ modalitesini reddetmeden; iki toplumu yakınlaştırıcı adımlar atarak, siyasi eşitliğimizi sağlayacak, kuzeyi bizlerin, güneyi onların, tüm Kıbrıs’ı ise beraber yöneteceğimiz, iki kurucu devlet temelinde oluşacak yeni bir Kıbrıs için çalışmaya hazır bir parti olmalıdır Demokrat Parti.”

 

Raporda, “AB ile İlişkiler, Siyasi Temsilcilik ve AB Bakanlığının örgütlenmesi”, “Cumhurbaşkanlığı bünyesinde AB Siyasi Temsilciği/Birimi oluşturulması”, “TC ile İlişkiler”, “TC Yardım Heyetinin Fonksiyounu”, “TC Yardım Heyeti doğrudan  fon, yardım, para dağıtan bir kurum olmaktan çıkmalıdır” konularında da önerilere yer veriliyor.

 

“TC YARDIM HEYETİ YERİNE PROGRAM DESTEK OFİSİ”

 

Bu konudaki bazı öneriler şöyle:

 

“Ülkemiz kurumlarına yapılacak yardımlar, ilgili bakanlıkların bilgisinde ve onayı ile Bakanlıklarımız aracılığıyla yapılmalıdır.

 

TC Yardım Heyeti ismi de değiştirilerek gerçek fonksiyonu olması gereken Program Destek  Ofisine dönüşmelidir.

 

Bu ofis tüm TC kaynaklı mali yardımın denetlenmesini de üstlenmeli ve altı aylık sürelerde hem TC hem de KKTC Başbakanlık’a raporunu sunmalıdır.

 

TC Mali Yardım mekanizmasını yeniden kurmak durumundayız. Bu, demokratik irademize sahip çıkabilmemiz adına çok önemli bir gereksinimdir.

 

SOSYAL POLİTİKALAR REFORM BAKANLIĞI

 

Gerek TC’den gelecek gerekse AB’den gelecek mali yardımların koordinasyonunu bu raporda kurulmasını önerdiğimiz Sosyal Politikalar Reform Bakanlığı üstlenmelidir.

 

TC Yardım Heyeti’nin işlevi sadece TC destekli programlarını doğal olarak izleme ve değerlendirme yaparken, Program Teknik Desteği olmalıdır.”