3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Guterres çerçevesini kabul etmesi için Rum lider Anastasiadis’e çağrı yapmasını eleştirdi.

 

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek, Türkiye ve KKTC’nin, Türk ulusunun geleceğini, güvenliğini tehlikeye atmak demektir. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Rum tarafına yaptığı son öneri asla Kıbrıs Türk Halkı ve Türkiye tarafından desteklenemez” dedi.

 

Eroğlu, Cumhurbaşkanı  Akıncı’nın büyük yalpalamalar içinde olduğunu ileri sürerek, “Yaptıkları; eşitliğimizi, güvenliğimizi, özgürlüğümüzü, bu topraklarda tutunmamızı sağlayan sosyo-ekonomik yapımızı, topraklarımızı tehlikeye atacak şeylerdir” görüşünü savundu.

 

“KIBRIS BEKA SORUNUDUR”

 

Eroğlu, Kıbrıs konusunun,  sadece Kıbrıs Türk’ü için değil, Türkiye ve Anadoludakiler için de bir beka sorunu olduğunu; güvenlik, özgürlük ve  egemenlik açısından Kıbrıs’ın çok büyük önemi olduğunu vurguladı.

 

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“Türkiye’nin Kıbrıs’ta kendi ve bizim güvenliğimizi, varlığımızı tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda Ada’ya tek yanlı olarak müdahale etme hakkına sahip olması 1960 antlaşmalarının temelidir ve dönemin Türk liderliğinin Kıbrıs anlaşmasına onay vermesinin başlıca sebebidir. Kıbrıs’ta Türk askerinin bulunması ise etkin ve fiili garantörlüğü bütünleyen unsurdur. Bunların bir birinden ayrılması mümkün değildir.