Bilgen ve Ahmet Kıbrıs’ta Latin danslarının sahnede en uyumlu çiftlerinden… Onların dans tutkusu, aşklarını da körükledi. 8 yıl önce evlenen çift, sahnelerde birlikte… Onlar aynı zamanda dansın ülkede yaygınlaşmasına büyük katkı sağlıyor, ülkemizi yurt dışındaki festivallerde de temsil ediyorlar.

Misli Kadıoğlu

Müziğin ritmi ile dansın güzelliğini yaşatan Latin danslarının sahnede en estetik çiftlerinden Ahmet Arık ve Bilgen Dinçdölek Arık… 8 yıl önce evlenen çift, birlikte dans ediyor, dansın daha çok yayılması için birlikte çalışıyorlar... Onlar için dans ciddi bir aktivite… Bilgen bir yıl önce Lefkoşa’da açtığı Ministry of Dance (MOD) isimli okulla, her yaştan öğrencilerine dans öğretiyor, dansı sevdiriyor… Ayrıca düzenledikleri çeşitli aktivitelerle dans tutkunlarını bir araya getiren çift, yurt dışındaki festivallerde Kuzey Kıbrıs’ı temsil ediyorlar.

Dansla ilk buluşmaları

Bilgen, dansa 15 yaşında başlamış, eğitmen olan abisiyle dersler vermiş… Türkiye’de doğup büyüyen Bilgen, üniversite için Kıbrıs’a geldiğinde Kıbrıs’ta dansın çok fazla yaygın olmadığını söylüyor. Mağusa’da dans etmeye başlayan Bilgen, bu bölgede aynı zamanda birçok dans sevdalısına da eğitmenlik yapmış. Ahmet ise ilk dans deneyimini Baylamos Dans Kulüp’e giderek tatmış, “Dansı ilk önce aktivite olarak görmüştüm ancak ilk gösterimden sonra ciddiye almam gereken bir etkinlik olduğunu düşündüm” diyor.

Kuzey’de ilk Latin grubu

Ahmet, sınırlar açılınca güneyde hiç bilmediği danslarla tanıştığını anlatıyor. Daha sonra güneyde de dersler almış. Kuzeyde Salsa adına ilk Latin grubu “Salsa Beats” ekibinin kurucularından. 4-5 Salsa severin kurduğu ekip, Berlin’deki dünyanın en büyük kongrelerinden birinde, Bulgaristan’da Antalya’da ve daha birçok ülkede ve festivalde sahne aldı…

“Düğünümüz dans şov gibiydi”

Bilgen ve Ahmet 2008’in Nisan ayında evlendiler, doğal olarak iki dansçının düğünündeki danslarını soruyoruz onlara,  “Düğünümüz dans şov gibiydi. İlk dansla tanışan Kıbrıs düğünüydü. Balo tadında bir düğün oldu. Özel bir şey kurgulamamamıza rağmen …” diyorlar.

Kıbrıs’ta yükselen trend düğün nişan dansları…

Daha sonra, konu Kıbrıs’taki düğünlerde çiftlerin danslarına geliyor. Kıbrıs’ta dansa ilgi artarken, artık çiftler düğünleri için özel dersler alarak özel günlerinde misafirlerine özel dans şovu yapıyorlar… Bilgen,  Kıbrıs’ta düğün ve nişan danslarının yükselen bir trend olduğunu söylüyor ve birçok çiftin düğün öncesi dans dersi aldığını belirtiyor.

MOD Dans Festivali ve birinci yıl kutlaması

Bilgen’in öncülüğüyle bir buçuk yıl önce bir okul açma kararı veren çift, MOD’un birinci kuruluş yılını geçtiğimiz Mayıs ayında kutladı. MOD Dans Festivali organize eden çiftin, Soma faciasına denk geldiği için Yakın Doğu Üniversitesi’nde yapılması planlanan etkinlikleri iptal olmuş. Ancak workshoplar ve eğitimler verilmiş, MOD Dans Festival’i için İzmir’den ve İstanbul’dan eğitmenleri ağırlayan çift, hızlandırılmış altı saatlik eğitim programlarıyla da dans severlere dansın kapısını açtı. Daha sonra dans öğrencileri bir şovla öğrendiklerini sergilemişler. 

“Duygusal ve fiziksel bir ihtiyaç”

MOD’un sevilen dans eğitmeni Bilgen, çocuklar ve dans severlere hareketlerle ritme uyum sağlamayı öğretirken, aynı zamanda çocuklara dansı sevdiriyor.  Jimnastik ve çocuklar için yoga sınıfı da bulunan MOD Dans Club’da esnekliğin artırılması ve denge için çalışmalar yapılıyor. Öte yandan Bilgen, MOD Dans Club’da zumba, pilates dersleriyle de hem spor hem dansla insanların ruhsal ve fiziksel olarak aktif olmasına katkı koyuyor.

Stresli yaşamdan sıyrılıp mutluluğu hissetmek…

Dansta başarılı olabilmek için sürekli eğitim olması gerektiğine değinen çift, dansın stresli yaşamdan sıyrılıp mutlu olmanın bir yolu olduğunu söylüyor. Dans severlerin, aynı zamanda sosyal ortam bularak güzel bir çevreye girdiklerini de anlatan Bilgen ve Ahmet, güzel bir kitlenin içerisinde olduklarını ifade ederek, “Biz şanslı bir çiftiz” diyorlar.

“ mutlu ve özgür hissediyorum...”

“İnsanlar dansta ne buluyor?” sorusunu ise şöyle ifade ediyor Bilgen:
“Duygu ve düşünceleri ifade etmek için de geliyorlar. ‘Müziği hissedince rahatlıyorum’ diyenler de var. Bense mutlu ve özgür hissediyorum… Çoğu insan dans ederken kendini buluyor. Duygusal, fiziksel bir ihtiyaç... Dans etmediğinde kendini eksik hissediyorsun…”

Hafızalara kazınan dans şov!

Bilgen’in “Sanat Engel Tanımaz” etkinliğinde sergilediği mini koreografi de hafızalara kazındı. Engelli olan ve tekerlekli sandalyede dans eden Servet’le  muhteşem bir şov sergileyen Bilgen, gerek yurt dışından gerekse ülkede bu gösteri için olumlu tepki aldıklarını söyledi. Hatta yurt dışından da Servet’le dans etmek için davet almışlar…

#Dans Askina

Genç çift, Mayıs ayında başlattıkları yeni proje ile de her ay bir sosyal aktivite yaparak dansın gelişmesi adına katkı koyuyorlar. Ahmet’in şu anda #Dans Askina sloganıyla Sevgililer Günü’nde bir etkinlik düzenleme hedefi var. Bu özel günde, dansı seven insanları bir araya getirmeyi hedefliyor.