Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı, 5 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.

 

Gerçek ve tüzel kişiler doğrudan doğruya Yasa Tasarısı’nın içeriği ile ilgili olmak koşuluyla görüş ve önerilerini tasarının Resmi Gazete’de yayınlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunabilecek.

 

TASARI NELERİ AMAÇLIYOR?

 

Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı, ülkede çalışma izni ve/veya iş kurma izniyle bulunan yabancıların 6 yıl çalışma izinli ve/veya iş kurma izinli olarak çalıştıktan sonra, Daimi İkamet İzni alarak, her yıl izin alma külfetinden kurtulmalarını amaçlıyor.

 

Tasarının genel gerekçesine göre, tasarıyla ülkede 6 yılını dolduran yabancılara hayatlarını kolaylaştıracak bazı haklar verilmesi amaçlanıyor.

 

Genel gerekçede şöyle deniliyor:

 

“Konut satın alma ve garantilenmiş geliri olan yabacılardan 6 yıl izin alanlara Daimi İkamet İzni verilmek suretiyle her yıl izin alma külfetine katlanmalarını engellenmesi, ayrıca ülkemizde konut satın alarak yatırım yapan, çoğunlukla yaşlı ve garantilenmiş gelir sahibi bu kişilerin hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

 

KKTC’de 7 yaşını doldurmadan önce aileleri ile KKTC’ye gelerek ülkemizde büyüyen çocuklara reşit olduktan sonra Daimi İkamet İzni verilmek suretiyle hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

 

Ayrıca KKTC yurttaşı ile evli olan ancak çeşitli nedenlerle KKTC yurttaşı olmak istemeyen yabancılara Daimi İkamet İzni verilerek hayatlarının kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.”