Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mont Pelerin’deki zirvenin sonuçsuz kaldığı yönündeki yaklaşımların karamsar olduğunu vurguladı.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin  henüz bitmediğini, Rum liderin isteği üzerine  bir haftalık ara verildiğini, sürecin kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı bir haftalık aranın ardından İsviçre’de devam edecek zirvenin uzun sürmesinin gerekmediğini, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin 2016 yılı sonuna kadar  çözüme ulaşmak olduğunu belirtti.

 

İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasındaki  Kıbrıs zirvesinin dün tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bu akşam saat 21.50’de yurda döndü.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Ercan Havalimanı’nda  Meclis Başkanı Sibel Siber, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral  Cemal Volkan karşıladı.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında  Mont Pelerin kasabasında 5 gün yoğun müzakere süreci geçirdiklerini kaydetti.

 

Akıncı, sürecin ilk 2 gününde 4 başlıkla ilgili  çalışmalar yürüttüklerini, daha sonraki günlerde de toprak konusunun belli unsurları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, güvenlik ve  garantiler konusunda da beyin egzersizi  şeklinde fikir  alışverişinde bulunduklarını ifade ederek “Buradan

giderken açıkladığımız gibi tüm konular masadaydı ve bunlar dönüşümlü olarak ele alınacaktı bunlar yapıldı” dedi.

 

Akıncı, sürecin sonuna doğru gidildiği  ve ilk 4 başlıkta da yeterli ilerleme sağlandığı için 2016 sonu  hedefini de göz önünde bulundurarak toprak konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

"Bizim yine buradan gitmeden açıkladığımız bir hususu hatırlamakta fayda var Toprak konusuylailgili yapılacak ilk çalışmanın  kriterler bazındaki çalışma olacağını ve orada uzlaşma sağlanması halinde haritaların o takdirde gündeme geleceğini, ancak haritalar gündeme gelirken aynı anda

ona paralel olarak da 5’li konferansın tarihini saptama uzlaşmamız vardı. O tarihin de yine altını çizerek vurguluyorum  2016 sonu  hedefini göz önünde bulundurarak yakın bir tarihte olması hususunda anlayış birliği vardı.

 

Yaptığımız çalışmalar verimli oldu herhangi  bir şekilde sonuçsuz kaldı yaklaşımının çok pesimist olacağını değerlendiriyorum. Çünkü bu süreç bitmiş değil. Sayın Rum liderin  ricası üzerine bir haftalık bir ara verilmesi söz konusudur. Süreç  yeniden kaldığı yerden İsviçre’de devam edecektir. Varılan mutabakat budur. BM açıklamasında da gördüğünüz gibi bu hususlar vurgulanmıştır."

 

Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının  sürecin başından beri koyduğu iyi niyetli çabaları sürdüreceğinin altını çizerek, Mont Pelerin’de ekibiyle birlikte ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, çalışma arkadaşlarına özverileri nedeniyle teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı İsviçre’deki çalışmalarının tek hedefinin Kıbrıs’ta 50 yıl sonra kabul edilebilir bir anlaşmayı sağlamak ve Kıbrıs’ın gelecek kuşaklarına daha iyi bir gelecek inşa etmek olduğunu, bu hedef doğrultusundaki çalışmalara tekrar başlayacaklarını söyledi.

 

İsviçre’deki görüşmenin çok uzun sürmesine gerek olmadığını söyleyen Akıncı, “Umut  ederim çok daha  sonuç alıcı birkaç gün geçireceğiz. Çünkü çok uzun sürmesine gerek yok. Ondan sonraki bir kaç hafta içerisinde de 5’li konferansın toplanarak güvenlik ve garantiler boyutunu da bir şekilde uzlaşmayla tamamlanması ve Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başladığının müjdesini el birliğiyle verebilmemiz. Hedefimiz bu. Bu iyi niyetle çalışmaya devam edeceğiz Umarım aynı şekilde karşılık görür bu çabamız” dedi.