Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) merhum Genel Sekreteri ve eski milletvekillerinden Naci Talat Usar, ölümünün 23. yıl dönümünde Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki anıt mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

 

Naci Talat’ın anma törenine,  Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bakanlar, milletvekilleri, CTP-BG’nin yönetim kadrosu ve üst düzey yetkilileri, ailesi ve partililer katıldı.

 

Törende ilk konuşan Naci Talat’ın kızı Sıla Usar İncirli, ölümünün 23. yılında andıkları babası Naci Talat’ın her zaman toplumu için mücadele verdiğini, eşit adil demokratik bir ülke düzeni yaratılması ve çocuklara daha yaşanılır bir ülke bırakmak için çalıştığını ifade ederek, babasının mücadelesinin şimdi de kendilerine ilham ve cesaret verdiğini kaydetti.

 

İncirli, babasının 1985 yılında KKTC Anayasası’na yönelik verdiği mücadeleyi de anlatarak, 29 Haziran’da değişiklikleri oylanacak Anayasa’nın kendileri için önemine vurgu yaptı.

 

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Naci Talat’ı, kendilerine bıraktıkları ve öğrettikleriyle andıklarını belirterek, Naci Talat’ın vefat etmeden önce kendilerine; “mücadelemizi bıraktığım noktadan ileriye götürün” dediğini anımsattı ve bayrak yarışı olarak gördüğü mücadelenin, hedefe ulaştırılması için herkesin çalışması gerektiğini kaydetti.

 

Talat, Kıbrıs sorununun çözülmesi, Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukuk ve dünya ile birleşmesi için mücadelenin sürdüğünü ifade ederek, Kıbrıs’ta bir an önce bir barışa çözüme ulaşılmasını temenni etti.

 

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Anayasa değişikliklerinin de toplumu bir adım daha ileriye taşımak ve toplumda ivme yaratmak adına büyük önem taşıdığını belirtti.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, Naci Talat’ın ömrü boyunca toplumda değer ve önem verilen, saygı duyulan bir kişi olduğunu, sadece CTP’lilerin değil, en karşıtların bile onun cesurluğuna ve inancına saygısı olduğunu ifade ederek, Naci Talat’ı andı.

 

Yorgancıoğlu, Naci Talat’ın, Kıbrıs sorununun aşılması, ülke demokrasinin kurumsallaşması ve toplumu adına çalışmalar yaptığını anımsatarak, hedeflere ulaşmak için hep birlikte birbirlerine yakın durmaları ve desteklemeleri gerektiğini vurguladı.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliklerinin 29 Haziran’da halkın referandumuna sunulacağına da dikkat çekerek, her kazanımın vatandaşların yaşamına yansıyacağını kaydetti.