Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Parti Meclisi, halkın beklentilerine uygun icraatlar için bir takvim hazırlama ve hükümet ortağı Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) de bunun uygulanmasında hemfikir olursa hükümete devam etme kararı aldı. CTP-BG Parti Meclisi, verilen sözlerin tutulamayacağı bir hükümete devam etmenin ise anlamı olmayacağını belirtti.

 

CTP-BG Parti Meclisi’nin dün akşam saat 19.30’da başlayan toplantısı, saat 23.00’te tamamlandı.

 

Toplantıda alınan kararlarla ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Genel Sekreter Kutlay Erk, hükümetin daha başarılı icraatlar yapması için bir takvim hazırlanması ve buna göre icraatlar yürütülmesi kararı aldıklarını söyledi. Bu takvimde, değişimler, Siyasi Partiler, Seçim ve Halkoylaması Yasaları, yerel seçimlere giderken anayasa değişikliği referandumu gibi somut konuların yer alacağını ifade eden Erk, “Tüm bunları uygulamaya çalışacağız. Bir arıza olursa, verdiğimiz sözü tutamazsak bu ortakla hükümete devam etmenin çok fazla anlamı yok” diye konuştu.

 

Erk, takvimin hükümet programına bağlı çıkarılacağını, bunu ortakları DP-UG ile de paylaşıp, görüş, öneri ve katkılarını alacaklarını belirterek, bu yöntemle şekillendirip uygulamaya geçirmek istediklerini anlattı.

 

Dün akşamki parti meclisi toplantısında hükümetin çalışmalarını, icraatlarını ve performansını değerlendirdiklerini, ayrıca hükümet ortağı DP-UG’nin yerel seçimlerde ana muhalefet UBP ile işbirliğini de ele aldıklarını ifade eden Kutlay Erk özetle şöyle konuştu:

 

“VİTESİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ”

 

“PM toplantısı tartışmaları sırasında çok güzel eleştiriler, öneriler yapıldı. Amacımız hükümetin büyük ortağı ve önder partisi olarak, önder olmanın sorumluluğuyla hükümetin Kıbrıslı Türklerin bekleyen sorunlarına çözüm getirmesi için daha başarılı icraatlar yapmasıdır.

 

28 Temmuz seçimlerinde sözler verdik. O sözlere bağlı olarak halkımızdan destek aldık. O sözleri yerine getirmek için bir siyasi partiyle koalisyon protokolü yaptık, sözlerimize bağlı olarak bir hükümet programı yazdık. Bütün bunlar Kıbrıslı Türklerin bekleyen sorunlarına çözüm üretmek içindi ve Kıbrıs sorununun çözüm sürecine girmesi ve sonuçlanması içindi. Hükümette olduğumuz süre içinde performansta yavaş olduğumuz, verdiğimiz sözleri yerine getirmekte geri kaldığımız, hükümet programında verdiğimiz sözleri süre olarak yerine getirmekte geri kaldığımız endişeleri vardır.

 

Biz sözümüzü tutmak için, halkın sorunlarını behemahal çözmek için vitesi yükseltmek istiyoruz. Önümüzde ne engeller varsa bunu aşıp hükümet icraatlarını daha başarılı yapmak istiyoruz.”

 

“DP-UBP İŞBİRLİĞİ PERFORMANSI GERİLETECEKSE BUNA İZİN VERMEYİZ”

 

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, bu bağlamda DP-UG ile UBP’nin yerel seçimlere yönelik işbirlikleri hükümetteki performansı geriletecekse buna izin vermelerinin mümkün olmadığını belirterek “Bu işbirliği etik değildir. Bu tarafı bizi rahatsız eder. Siyasetin etik değerler içinde yapılmaması, halkın siyasete güven duymamasına yol açıyor. Bizim bir sorumluluğumuz da halkın siyasete güvenini teşvik edip artırmaktır. Özellikle sağ siyaset bu konuda hassas değil” dedi.

 

“HALKA HİZMETİ ENGELLEYEN VARSA BİZ O HÜKÜMETTE YOKUZ”

 

Erk, DP-UG ile UBP’nin işbirliği, hükümetin icraatlarını engelliyorsa, bu sorunla hükümette kalmak zorunda olmadıklarını; krizi hükümetin önder partisi olarak CTP-BG’nin yöneteceğini ifade ederek, “Çözüm bulmak bizim ödevimizdir. Hükümette edilgen taraf değiliz, kimse bizi edilgen yapamaz. Biz de herhangi bir tarafı edilmek yapmayız, biz halkımıza hizmet etmek isteriz. Bunu engelleyen varsa ya o hükümette biz yokuz, ya da o engelleri kaldıracak tasarruflarda bulunuruz” ifadelerini kullandı.

 

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, parti meclisinin sonucunu özetlerken, hükümet icraatlarını daha başarılı yapmak için bir takvimlendirmeye gidilmesi ve ona göre icraat yapılması kararı üretildiğini açıkladı.

 

Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası, yerel seçimlere giderken Anayasa değişikliğini referanduma sunmak gibi somut konuların da bu takvimde yer alacağını; yine sözlerini tutamayacakları bir durum olursa da bu ortakla hükümete devam etmenin anlamı olmayacağını söyledi.

 

Kutlay Erk, hükümet programına bağlı takvim için hemen bugünden çalışmaya başlayacaklarını; bunu ortakları DP-UG ile de paylaşıp görüş ve katkılarını alarak şekillendirip uygulamaya geçirmek istediklerini belirtti.