Ataoğlu, okullarda çöplerin ayrıştırılarak toplanması amacıyla 3 gözlü çöp bidonu uygulaması başladığını belirtti.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği ve Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun katkılarıyla hazırlanan ve 9’uncu sınıflarda okutulmaya başlanan “Ekoloji ve Çevre Kitabı” basına tanıtıldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda yer alan tanıtıma, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Medya Sekreteri Hasan Sarpten, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu ile bakanlık müsteşar ve müdürleri katıldı.

“Ekoloji: Çevre Bilimi, Doğal Sistemler: Ekosistemler, Doğal Zenginlik: Biyolojik Çeşitlilik” başlıkları altında Ekolojik ve Çevre bilgisi aktaran kitap, bu eğitim öğretim yılında 9. sınıflarda okutulmaya başlandı.

Açılış konuşmalarıyla başlayan tanıtımda, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Medya Sekreteri Hasan Sarpten, Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu konuştu.

Konuşmaların ardından ise Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu tarafından kitabın hazırlanmasına katkıda bulunan ve Talim ve Terbiye Dairesi çatısı altında kurulan komisyonda görev alan yazarlar Dr. Nazım Kaşot, Hasan Sarpten, Gizem Mulla ve Niyazi Türkseven’e belge takdim edildi.

BEROVA: “KKTC’NİN GELECEĞİ GENÇLERE ÖNEMLİ BİR YOL HARİTASI OLACAK”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, dünyanın ekolojik yapısı ve çevrenin önemi ile ilgili bilimsel çalışmaları, önemli bilgileri içinde barındıran kaynaklar baz alınarak hazırlanan “9. Sınıf Ekoloji ve Çevre Ders Kitabı”nın çevre ve ekolojik dengenin bozulmaması için mücadele veren çevre kuruluşlarının temsilcileri ile istişare içerisinde ortaya çıktığını kaydetti.

A’dan Z’ye ekolojik ve çevre bilgisi aktaran kitabın, KKTC’nin geleceği, gençlere ülkenin ekolojik sistem ve çevresinin önemini anlama ve korumaları adına önemli bir yol haritası olacağını ifade eden Berova, dünyanın temel sorunları sıralamasında çevre sorunlarının; savaş, ekonomik ve politik sorunlarla ilk sıraları paylaştığının altını çizdi.

“ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURMAK BİRİNCİL İSTEĞİMİZ”

Gelecek nesillerde olumlu çevre bilinci oluşturmanın bakanlığın birincil istekleri arasında asli görevi olduğunu belirten Berova, ancak her konuda olduğu gibi çevre konusunda da aile içeresinde alınan eğitim ve görgünün de unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bilgili, bilinçli, ülke ve dünyayı sevip sahip çıkan gençler yetiştirmeyi kendisine görev edindiğini ifade eden Berova, kitabın öğrencilere faydalı olacağına inanç belirterek, hazırlanmasında katkıda bulunanlara teşekkür etti.

ATAOĞLU: “CİDDİ VERİM KATACAĞINA İNANIYORUM”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise Ekoloji ve Çevre Kitabı’nın öğrencilere ciddi verim katacağına inanç belirterek, hazırlanmasını sağlayan Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Biyologlar Derneği ve Çevre Platformu’na teşekkür etti.

Zorunlu ders olarak 9’uncu sınıflarda okutulacak kitabın ekoloji ve çevre konusunda duyarlılığı artıracağını ifade eden Ataoğlu, bu konularda geçmişte yaşanan olumsuzlukların bir daha yaşanmamasını istedi.

OKULLARDA GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ İÇİN 3 GÖZLÜ ÇÖP BİDONLARI

Bakanlığa bağlı Çevre Dairesi’nin okullarda geri dönüşüm projesi kapsamında başlattığı çalışmada 3 gözlü çöp bidonları dağıtıldığını da belirten Ataoğlu, böylelikle okullarda plastik ve teneke gibi atıkların ayrıştırılarak toplanacağını kaydetti.

MARKETLERDE NAYLON POŞET KULLANIMINI AZALTMAK İÇİN ÜCRET

Marketlerde yoğun bir şekilde kullanılan poşetlerin önüne geçilmesi için Marketler Birliği ile poşetlerin de ücretlendirilmesini görüştüklerini aktaran Ataoğlu, böylelikle çevre kirliliğine yol açan poşetleri azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNE CEZA YAZMA YETKİSİ

Çevre Dairesi’nin hazırladığı ve Meclis gündemine getirecekleri yasada yapılacak değişiklikle çevre gönüllülerine de ceza yazma yetkisi verileceğini açıklayan Ataoğlu, uygulamayı zorunlu ve caydırıcı gördükleri için başlatacaklarını kaydetti.

SARPTEN: “EKOLOJİ VE ÇEVRE DERSİ, YILLAR SÜREN BİR MÜCADELENİN SONUCU”

Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Medya Sekreteri Hasan Sarpten de konuşmasında, ülkedeki çevre sorunlarının her geçen gün aratarak devam ettiğini belirterek, bu konuda çevre örgütlerinin yoğun bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

Derneğin verdiği mücadelede, yanlış yapılanları eleştirdiği gibi doğru adımları desteklemek ve bunun yanında olmanın boyunlarının borcu olduğunu ifade eden Sarpten, Ekoloji ve Çevre dersinin yıllar süren bir mücadelenin sonucu okullarda okutulmaya başlandığını vurguladı.

Sarpten, Mili Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın birlikte attığı adımın, çevre sorunlarını tümüyle ortadan kaldıramasa da siyasilerin çevreye hassasiyetlerini göstermeleri bakımından önemli olduğunu kaydetti.

KÖROĞLU: “HER DOĞRU POLİTİKA VE GİRİŞİMİN ARDINDA OLACAĞIZ”

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu temsilcisi Teksen Köroğlu ise atılan adımdan duyduğu mutluluğu ifade ederek, bu mutluluğun Ekoloji ve Çevre konusunda birlikte yola çıktıkları kişinin bugün Milli Eğitim ve Kültür Bakanı olan Dr. Özdemir Berova’dan kaynaklandığını kaydetti.

“Çevrenin “imdat verdiği” bir dönemde Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova ile Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun güzel politikalar ortaya konması bizleri motive etmiş, duygulandırmış ve umutlandırmıştır” diyen Köroğlu, platform olarak her doğru politika ve girişimin ardında olacaklarını dile getirdi.