North Cyprus UK Gazetesi bu ay aslen Limasol’a bağlı Anoyra (Taşlıca)’lı olup 1974 sonrasında Kıbrıs’ın Kuzey’ine yerleşen Nevin Akkar’ın hayat hikâyesini dinlemek üzere Çatalköy’de köy meydanında işletmekte olduğu dükkâna misafir oluyoruz. Aslen Anoyra’lı olan Nevin Teye kıbrıs’ta 1963 yılında yaşanan olaylar sırasında Evdim (Düzkaya) köyüne yerleşmiş. Üç çocuklu bir ailenin 3’üncü çocuğu olarak dünyaya gelen Nevin Teyze’nin babası Anoyra köyünün muhtarı annesi ise ev hanımı. 1951 doğumlu Nevin Teyze, ilkokulu önce kalmakta olduğu Anoyra Köyünde daha sonra da göçmen olarak yerleştikleri Evdim’de okuyarak tamamlamış. Babası muhtar olan Nevin Teyzenin annesi ise Evdim’e taşındıkları zaman açtıkları market’i çalıştırmış. Babası ingiliz üstlerinde çalıştığı için marketi uzun yıllar annesi çalıştırmış. Nevin Teyzemiz North Cyprus UK okurları için anlattığı hayat hikâyesinde Kıbrıs’ın Kuzey’ine geçtikleri zaman doğrudan Çatalköy’e yerleştiklerini ve evlendikten sonra kendisi de Çatalköy’de bir market açarak onun işletmesi ile uğraştığını ve bugün hala bu mesleği severek sürdürdüğünü anlatıyor. North Cyprus UK okurları için hayat hikâyesini anlatan Nevin Teyze şunları söylüyor;

“Babam Kıbrıs’ın her tarafını gezdi”

Eşi Mustafa Amca ile 1974 yılında evlenen Nevin Teyze, evlendikten sonra Çatalköy’de kalmaya devam etmiş. 1974 olaylarından önce yeğeni aracılığı ile tanıştığı ve nişanlandığı Mustafa Amcamız ile Kıbrıs’ta yaşanan savaşın durulmasının hemen ardından aynı yıl evlenmiş ve bu evliliğinden Nevin Teyzemizin biri kız biri erkek iki çocuğu var. Eskiden düğünler üç gün ile bir hafta arası sürse de Nevin Teyzemiz’in düğünü günü birlik olmuş ve birkaç saat yapıldıktan sonra tamamlanmış. 1974 yıllarından önce Evdim’de market işi ile uğraşan Nevin Teyzemizin babası çok sık Kıbrıs’ın Kuzey’ine aracı ile geçerek Meyve Sebze alımı yaptığından Kıbrıs’ın her köşesini biliyormuş ve savaş sonrası geçtikleri Kuzey’de Çatalköy’e gelmişler ve babasının bulduğu bir eve yerleşmişler.

“Esirlik yaşamadık ama çok zor günler geçirdik”

Çatalköy’de yerleştikleri evde bir süre buldukları eşyaları kullanan Nevin Teyzenin ailesi daha sonra kendileri ev eşyası almış ve tüm eşyalarını yenilemişler. Öte yandan 1974 yıllarında yaşanan olaylardan da bahseden Nevin teyze esirlik yaşamadıklarını ancak çok zor günler geçirdiklerini söylüyor. Evdim’de kaldıkları sırada yaşanan savaş nedeniyle İngiliz üstelrine sığınmış Nevin Teyzemiz ailesi ile birlikte ve buradan Adana’ya askeri uçaklar ile gitmişler. Askeri uçaklarla Adana’ya giden Nevin teyzemiz savaş olayları yaşanmadan önce nişanlandığı Mustafa amcanın yanında kalmış. Yaşanan olayların durulmasının ardından gemiler ile Mağusa Limanına oradan da otobüslerle Çatalköy’e gelerek buraya yerleşmişler.

“Sürdürebildiğim kadar sürdüreceğim”

Şimdilerde 1974 yılında açmış olduğu marketi çalıştırmakla vaktini geçiren Nevin Teyze, sabah Altı’da açtığı marketini ara ara kapatarak diğer işlerini hallediyor ve biraz dinlenerek yeniden marketini açıyormuş. Çatalköy köy kahvelerinin bulunduğu meydanda çalıştırdığı marketinde zamanının büyük çoğunluğunu geçiren Nevin teyze’yi zaman zaman da komşuları ziyaret ediyor ve kahve içiyorlarmış. Nevin Teyze, çocukluktan beri içinde olduğu market işini severek sürdürdüğünü ve bu işi sürdürebildiği kadar sürdüreceğini söylüyor. North Cyprus UK gazetesine teşekkür eden Nevin Teyze yapmış olduğumuz sohbetten son derece memnun olduğunu söyledi.