Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in dün Güney Kıbrıs’a gittiği ve burada Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmeler yaptığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “MEB’de Görgü Tanığı- Borrell Türk İhlallerini Kendi Gözleriyle Görmek İçin Yavuz’un Üzerinde Uçacak” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Borrell’in tek yanlı olarak ilan edilen Rum Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) uçmaya ve ileri sürülen “Türk ihlallerini” kendi gözleriyle görmeye karar veren ilk yabancı yetkili olduğuna işaret etti.

Borrell’in temasları çerçevesinde dün Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’le görüştüğünü yazan gazete, Borrell’in bugün ise Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis’le görüşeceğini ve Angelidis’le birlikte Yavuz sondaj gemisinin bulunduğu bölgeye gideceklerini belirtti.

Borrell’in “Meriç ve Doğu Akdeniz’deki Türk provokasyonlarıyla ilgili keşif yapmak için, önce Yunanistan’a, ardından da Rum kesimine gittiğini” öne süren gazete, “elindeki bilgilere” dayanarak, Borrell’in, Lefkoşa Rum kesimi ve Atina ziyaretlerinden sonra tüm ilgili konuları Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ele almak için Ankara’ya gitmeyi hedeflediğini savundu.

Gazete, Borrell’in dün Hristodulidis’le görüşmesinin ardından “Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği ve egemenlik haklarına yönelik istikrarlı bir şekilde destekleyici olduğunu vurguladığını” da iletti.

Gazeteye göre Borrell, “AB’nin Türk sondajlarıyla ilgili olarak, alınan somut önlemlerle, aynı zamanda Avrupa Konseyi’nin çeşitli kararlarında ve Mayıs ayında gerçekleştirilen Avrupa Genel İşler Konseyi’nde de ifade edildiği üzere, Kıbrıs’a yönelik sarsılmaz destek ve dayanışmasını sürekli gösterdiğini” de savundu.

Gazete iç sayfadan “(MEB) Belirlenmesini Destekliyor” başlığıyla yer verdiği haberinde ise, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in, Rum Yönetimi ile Türkiye arasındaki Münhasır Ekonomik Bölgelerin sınırlarının belirlenmesi için, Rum kesimi ile Ankara arasındaki doğrudan diyalog konusunda olumlu olduğunu yazdı.

Borrell’in açıklamasında, iki ülke arasındaki doğrudan diyalog için, Rum tarafının Ankara’ya yönelik çağrısı konusunda oldukça destekleyici olduğunu yazan gazete, Borrell’in, Rum hükümeti tarafından, ilgili kıyıları arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi için iyi niyetle müzakerede bulunulması konusunda, Türkiye’ye yapılan daveti selamladığını aktardı.

Borrell “buna kendilerinin de dahil olacağını, çünkü bölgesel istikrarın Avrupa Birliği (AB) için öncelik teşkil ettiğini” dile getirdi.

Borrell “herkes için zararlı olacak bir (gerginlik) tırmanmadan kaçınılmasının çabalanması için, açık bir diyalog aracılığıyla Türkiye’yle ilişkilerin iyileştirilmeye çalışılması gerektiğini” de söyledi.

Bu yüzden “MEB ve kıta sahanlığı belirlenmesinin, iyi niyetle aynı zamanda iyi komşuluk ilişkileri ilkesi ve uluslararası hukuka tam anlamıyla saygı duyulmasıyla ele alınması gerektiğine” işaret eden Borrell “çünkü günün sonunda iyi komşu olmak için çabalamaları gerektiğini ve AB’nin de bu yüzden; iyi komşuluk ilişkilerini desteklemek, aynı zamanda müzakere ve diyalog aracılığıyla çözümler bulmak için kurulduğunu” dile getirdi.

Borrell’in bu tezleri Türkiye hükümetine de iletmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Borrell’in Güney Kıbrıs ve Yunanistan ziyaretlerinin ardından, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmek için Türkiye’ye gitme niyetinde olduğunu yineledi.

Gazete “bunun önemli bir seyahat olarak addedildiğini çünkü Borrell’in Türkiye hükümetiyle, bilgilendirmeye dayalı olarak değil de kendi kayda geçirdikleri temelinde görüşeceğini” vurguladı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ise açıklamasında, Türkiye’nin, Rum hükümetinin, uluslararası hukuka uygun olarak, ilgili kıyıları arasındaki deniz alanlarının sınırlarının belirlenmesini iyi niyetle müzakere etmelerine ilişkin çağrısına karşılık vermek yerine; gambot (savaş gemileri) diplomasisini tercih ettiğini iddia etti.

HELİKOPTERLE MEB’DE YAVUZ’UN ÜZERİNDE UÇACAKLAR

Bu arada gazete, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in bugün Rum kesiminde yapacağı temasları çerçevesinde, Savunma Bakanı Savvas Angelidis’le görüşeceğini yazdı.

Gazete Borrell ile Angelidis arasında yapılacak görüşmede, AB Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasının yönleri ile “Türkiye’nin devam eden provokasyonları ile istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri üzerinde durularak Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin”, aynı zamanda Rum kesiminin ΑΒ operasyonlarında oynayabileceği rolün ele alınacağını belirtti.

Borrell ile Angelidis’in, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) komutanıyla birlikte, RMMO’ya ait bir helikopterle durumu kendi gözleriyle görmek için sözde Rum MEB’inin üzerinde uçacağını da kaydeden gazete, Borrell ile Angelidis’in, Yavuz sondaj gemisinin bulunduğu bölgeye kadar uçacaklarını ekledi.

“KIBRIS’IN ENDİŞELERİ AVRUPA BİRLİĞİ’NİN DE ENDİŞELERİ”

Alithia gazetesi ise “AB’den Kıbrıs’a Güçlü Dayanışma Mesajı- Borrell: Kıbrıs’ın Endişeleri AB’nin de Endişeleri- Borrell ve Angelidis Helikopterle MEB’in Üzerinde ” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Borrell’in, Güney Kıbrıs’ın endişelerinin AB’nin endişeleri olduğunu söylediğini ve “AB tarafından Rum Yönetimine güçlü bir dayanışma mesajı gönderdiğini” yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis’in ise Borrell’in Güney Kıbrıs ziyareti için bu zamanın seçilmesine atıfta bulunarak “bunun tesadüf olmadığını, AB’nin burada olduğunu, Doğu Akdeniz’de yer aldığını, aynı zamanda yalnızca sözlerle değil eylemlerle de, tehditler ve saldırganlık karşısında, üye devletinin arkasında birleşik bir şekilde durduğu mesajını gönderdiğini” savundu.

Gazeteye göre Hristodulidis, Borrell’le “Konsey tarafından üzerinde hemfikir olunduğu çerçevede, var olan kararları uygulayarak ve güçlendirerek, AB’nin, Türkiye tarafından gerilimin tırmandırılmasına nasıl yanıt vereceğini ele aldıklarını” da ifade etti.

Hristodulidis Borrell’i, “Kıbrıs’ın deniz alanlarındaki yasadışı faaliyetler, aynı zamanda tırmanan provokasyonlar konusunda derinlemesine bilgilendirdiğini” de ekledi.

Borrell de açıklamasında “kendisinin gelip görmek, Rum kesiminin endişelerini dinlemek aynı zamanda bu karmaşık durumdan çıkılması için çalışmak amacıyla Kıbrıs’a gelmek istediğini” de söyledi.

BORRELL ANASTASİADİS’LE DE GÖRÜŞTÜ

Borrell’in dün Başkanlık Sarayı’nda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldiğini de yazan gazete, görüşmenin gündeminde “Doğu Akdeniz’deki Türk provokasyonlarının bulunduğunu” belirtti.

Anastasiadis’in görüşmede Rum hükümetinin istisnasız olarak bölgedeki tüm devletlerle iyi komşuluk ilişkilerinin muhafaza edilmesi için sürekli gösterdiği çabalara ve Rum kesiminin uluslararası meşruluğa olan bağlılığına atıfta bulunduğunu belirten Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Panayotis Sedonas, Anastasiadis’in görüşmede “Ankara’nın geniş bölgede, barış ve güvenlik açısından riskler içeren yayılmacı planlamaları konusundaki ciddi endişesini ortaya koyduğunu” da iletti.

Borrell ise açıklamasında, AB’nin “Türk provokasyonlarıyla ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini ve egemenlik haklarını korumayı sürdürme konusundaki taahhüdünü” ifade ederek, “bunu AB’nin de kınadığını” sözlerine ekledi.

Haber Politis gazetesinde “Borrell Yavuz’a Doğru Uçacak- AB Dayanışması ve Diyaloğa Gönderme- Kıbrıs Egemenliğine Destek Uçuşu- Borrell Bugün Kıbrıs MEB’i Üzerinde- Türk Sondajlarıyla İlgili Olarak AB’nin Kıbrıs’a Sarsılmaz Destek ve Dayanışması”, Haravgi’de ise “Borrell: Kıbrıs’ın Egemenliğine Destek Aynı Zamanda Deniz Alanlarıyla İlgili Olarak Türkiye’yle Diyalog- Kıbrıs MEB’inin Havadan Teftiş Edilmesi” başlıklarıyla yer aldı.