Hasan KARLITAŞ

Dört mevsim çok özel seçenekler sunan Kuzey Kıbrıs’ta, yılın her döneminde yapılacak ve görülecek, çekim noktalarının sayısı her geçen gün artıyor.  Çevre dostu turizm örnekleri arasında, en başta geleni de, hiç kuşkusuz, yürüyüş yolları. 
Kıbrıs adasının  en doğusundaki Karpaz’dan başlayıp, Girne Sıradağları – Alevkayası’ndan geçip, kuzey batıdaki Akdeniz köyü, Kalkanlı Anıt Zeytin ağaçları bölgesine ve Lefke-Yeşilırmak köyüne  kadar uzanan yürüyüş yolları doğa severlere eşsiz güzellikler sunuyor.  Son dönmede artan çevre bilinciyle, gerek turistler gerekse Kıbrıs halkı,  düzenlenen doğa yürüyüşlerine, büyük rağbet gösteriyor.

Yürüyüş güzergahı boyunca, orkideler, adına festival düzenlenen Kıbrıs lalesi Tulipa Cypria, endemik türler, anıt ağaçlar ve diğer bitki türleri gözlemleniyor. Kuzey Kıbrıs’taki doğa parkurlarında yürümek, Kıbrıs doğasını yakından tanımak için çok güzel bir vesile. Doğa ile iç içe, rahatlatıcı bir gün geçirmek istiyorsanız Mart ayı doğa yürüyüşleri için en uygun dönem.

Kuzey Kıbrıs’ın en uzun mesafeli yürüyüş parkuru

Yürüyüş alanında özverili çalışmalarıyla tanınan Tuğberk Emirzade, Kuzey Kıbrıs’ın en uzun yürüyüş parkuru hakkında verdiği bilgilere göre, 255 km ile ülkemizin, ilk ve tek uzun mesafe parkuru olan Beşparmak Yolu, son 10 yılda farklı kişi ve kurumların girişimleriyle ile birlikte hayata geçirilen bir projedir.
Batıdaki Koruçam Burnu’ndan, doğudaki Zafer Burnu’na uzanan 255 kilometrelik parkur, Natura 2000 Projesi dahilinde asfalt yollara alternatif patikalar yapılarak yürüyüşe elverişli hale getirildi. Beşparmak Yolu, başta acenteler ve rehberler olmak üzere, güzergâh üzerinde bulunan restoran, bakkal ve konaklama hizmeti sağlayan küçük işletmelerin faydalanmasına olanak sağlıyor. Bu çerçevede pazarlanabilecek iki ürün ortaya çıkıyor. Bunlardan biri yaklaşık 14 – 16 gün süren ve parkuru baştan başa geçen yürüyüş turları, ikincisi ise bu kadar uzun süre ayıramayacak gruplar için en güzel manzaralı ve ilginç etapların seçildiği kısa turlar.

Ülkemizdeki tüm doğa parkurları, kendine özgü güzellikler ve eşsiz manzaralar sunuyor. Özellikle Mart ve Nisan ayları doğa yürüyüşü yapmak için en güzel dönem.