.Londra’da yaşayan KKTC vatandaşlarının en büyük sorunu Askerliğe çözüm geldi. Üstel,  “Birinci hedefimiz, yurt dışında yaşayan çocuklarımızın ülkemize gelmeleri ve bu insanlarımızı yeniden kazanmaktı.” dedi.

 

.Londra’da yaşayan KKTC vatandaşlarının en büyük sorunu Askerliğe çözüm geldi. Üstel,Yurt dışında yaşayan ve bu konuda sorunlar yaşayanlar, bu yasa Genel Kurul’dan geçtikten sonra 2 yıl içerisinde müracaat etmeleri kaydıyla yasadan faydalanabilecekler. Önceki yasada bedelli hakkı 90 gün içerisindeydi. Ancak biz uzakta yaşayan ve bu değişiklikten haberi olmayan vatandaşlarımız için bu süreyi uzattık”

 

 

 

 

Londra’daki Türkler’in en büyük sorunlarından bir tanesi olan Askerlik sorunu ortadan kalkıyor. Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ivediliğinin alınmasıyla, yurt dışında yaşayan ve asker kaçağı olarak büyük sıkıntılar yaşayan Kıbrıslı Türkler, artık ülkelerine gidebilecek. Konuyla ilgili Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel ile görüşen gazetemiz, Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nı masaya yatırdı.  

 

Yasa kimleri kapsıyor?

 

Türizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, bu yasanın kimleri kapsadığı konusunda gazetemize geniş açıklamalarda bulundu. Bu yasanın, Londra’da doğup büyüyen veya KKTC’den 12 yaşından önce gidenler için, askerlik çağı gelip müracaat edip de yerine getiremeyenler ve bu süre zarfında askerliğe müracaat edip 90 gün kalma şartı varken 90 günü aşanlar, bedelli yapmak için imza atıp da gelmeyenler, 15 gün yapıp 15 gün askerlik yapmadığından bedelli hakkını kaybedenleri kapsadığını açıkladı. Üstel, yasaya göre, yurt dışında 7 yıl kalan koşulları yerine getirmedikten sonra yoklama kaçağı durumuna düşenlerin, KKTC sınırları içerisinde 60 günden fazla ikamet edemediğini hatırlatarak, yapılan değişikliğin aynı zamanda,  yurt dışında çalışmakta oldukları süre içerisinde her yıl asal şubeye başvurup gerekli tecil işlemlerini yaptıramayanlar, KKTC’de kalabilecekleri 60 gün süreyi aşıp gerekli süre içerisinde başvuru yapamayanlar, geç yaptıranlar ya da başvuruları reddedenleri ilgilendirdiğini söyledi.

 

 

İki taksite 1 ay hizmet

 

Yasaya göre, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının 3 bin strelin ödeyerek askerlikten muaf olabileceğini söyleyen Üstel, yasada yapılan değişiklikle bin 500 strelini iki taksitle ödeyerek 1 ay hizmet yapılabileceğini belirtti. Üstel, "Yasaya göre, kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC'ye giriş yaptığı tarihte 31 yaşından küçük olanlar dört ay, kesin dönüş yapmak amacıyla KKTC'ye giriş yaptığı tarihte 31 yaşından büyük ve 49 yaşında olanlar 2 ay veya 2 bin sterlin ödeyerek askerlikten muaf tutulacak" dedi.

2 yıl içerisinde müracaat şart

 

Üstel, “ Yurt dışında yaşayan ve bu konuda sorunlar yaşayanlar, bu yasa Genel Kurul’dan geçtikten sonra 2 yıl içerisinde müracaat etmeleri kaydıyla yasadan faydalanabilecekler. Önceki yasada bedelli hakkı 90 gün içerisindeydi. Ancak biz uzakta yaşayan ve bu değişiklikten haberi olmayan vatandaşlarımız için bu süreyi uzattık”  diye konuştu. Her ne sebeple olursa olsun 10 Ocak 2007 tarihinden önce KKTC’den ayrılarak bir yabancı ülkeye giden ve ülkeye girdiği tarihten itibaren saklı, yoklama kaçağı, firar, bakaya durumuna girenlere af getirdiklerini anlattı.  Müracaat edenlerin bu aftan yararlanabileceklerini vurguladı.

 

Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar da faydalanacak

 

Diğer bir değişikliğin ise tefsir kısmına açıklık getirmeleri olduğunu belirten Üstel, daha önceki yasada bedelli askerliğin KKTC ve Güney Kıbrıs dışındaki ülkeleri kapsadığını, ancak yeni yasa ile bedelli hakkını Güney Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türkler’in de elde etmiş olacağını anlattı. Bunun yanında, Polis Akademisi’ne giden ve polis teşkilatında 10 yıl çalışanlara da askerlikten muafiyet getirildiğini söyledi. Üstel, KKTC üniversitelerinde doktora veya dengi bir eğitim mezunu olan öğretim üyelerinin de bedelli askerlikten yararlanacağını kaydetti.

 

3’üncü ülke vatandaşları askerlikten muaf

 

Üçüncü uyruklu kişilerin de bu yasayla birlikte askerlikten muaf olduğunu ifade ederek, normal oturma iznini yerine getirdiği zaman ise kişinin, bedelli hakkından yararlanabileceğini ifade etti. Ülkelerinde askerlik olmayan üçüncü ülke vatandaşlarının da bunu ibraz etmeleri halinde askerlikten muaf olabileceklerinin altını çizdi.

 

Amaç, insanımızı yeniden kazanmak

 

Yasadaki bu değişiklikleri yapmaktaki hedeflerini açıklayan Üstel, “Birinci hedefimiz, yurt dışında yaşayan çocuklarımızın ülkemize gelmeleri ve bu insanlarımızı yeniden kazanmaktı. Askerlikten dolayı KKTC’ye gelemeyen ve başka ülkelerde tatil yapan insanlarımızın kendi ülkelerinde tatil yapmalarına onalak sağlamak, onları KKTC’ye alıştırmak ve burada yaşamalarına olanak sağlamayı arzuladık. Askerlik sorunu olan çocuklarımız ülkelerine gelemiyordu. Aileleriyle başka ülkelerde buluşuyorlardı. Bu sayede bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Başbakan mesajında belirtmişti

 

Üstel, KKTC vatandaşlarının en yoğun olduğu yerlerden biri olan Londra ziyaretlerinde, gerek vatandaşlar gerekse sivil toplum örgütleriyle yaptıkları görüşmelerde, vatandaşların KKTC’ye gelmemelerinin nedenin, bilerek veya bilmeyerek askerlik konusunda düştükleri durum olduğunun konuşulduğunu belirtti. Başbakan’ın Londra ziyareti esnasında da Askerlik Yasası’nda değişiklik yapacağı mesajını verdiğini hatırlatan Üstel, Babakan’ın bu ziyaretinin ardından bu girişimleri başlattığını kaydetti.